Prehrana v otroštvu ima vseživljenjski vpliv

Uživanje preveč maščob in sladkorja kot otrok lahko spremeni tvoj mikrobiom za vse življenje, tudi če kasneje v življenju ješ bolj zdravo, kaže nova raziskava na miših.

Študija raziskovalcev UC Riverside je ena prvih, ki je pokazala znatno zmanjšanje skupnega števila in raznolikosti črevesnih bakterij pri odraslih miših, ki se kot mladiči hranijo nezdravo.

»Preučevali smo miši, toda učinek, ki smo ga opazili, je enak otrokom, ki imajo zahodnjaško prehrano z veliko maščob in sladkorja, črevesni mikrobiom pa je še vedno prizadet do šest let po puberteti,« je pojasnil evolucijski fiziolog UCR Theodore Garland.

Članek, ki opisuje študijo, je bil objavljen v Journal of Experimental Biology.

Mikrobiom se nanaša na vse bakterije, pa tudi na glive, parazite in viruse, ki živijo na živali ali človeku oziroma v njem. Večino teh mikroorganizmov najdemo v črevesju, skoraj vsi pa pomagajo: spodbujajo imunski sistem, razgrajujejo hrano in pomagajo sintetizirati ključne vitamine.

V zdravem telesu obstaja ravnovesje patogenih in koristnih organizmov. Če pa se ravnovesje poruši z uporabo antibiotikov, bolezni ali nezdrave prehrane, lahko telo postane dovzetno za bolezni.

V tej študiji je Garlandova ekipa iskala vplive na mikrobiom, potem ko je miši razdelila v štiri skupine: nekatere so bile hranjene s standardno, zdravo prehrano, nekatere z manj zdravo zahodno prehrano, nekatere so imele dostop do tekaškega kolesa za vadbo in nekatere ga niso imele.

Po treh tednih, preživetih na teh dietah, so bile vse miši vrnjene na običajno prehrano in brez gibanja, kar je običajno v laboratoriju. Na 14-tedenski meji je ekipa preučila raznolikost in številčnost bakterij v živalih.

Zahodna prehrana v zgodnjih letih življenja ima dolgoročnejše učinke na mikrobiom, kot vadba v zgodnjih letih življenja

Ugotovili so, da se je v zahodni dieti znatno zmanjšala količina bakterij, kot je Muribaculum intestinale. Ta vrsta bakterij sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov.

Analiza je pokazala tudi, da so črevesne bakterije občutljive na količino gibanja miši. Število bakterij muribaculum se je povečalo pri miših, ki so dobivale standardno prehrano in so imele dostop do tekaškega kolesa ter pri miših z visoko vsebnostjo maščob, ne glede na to, ali so telovadile ali ne.

Raziskovalci verjamejo, da bi ta vrsta bakterij in njihova družina, ki ji pripada, lahko vplivala na količino energije, ki jo ima gostitelj. Nadaljujejo se raziskave drugih funkcij, ki jih ima ta vrsta bakterij.

Drug pomemben učinek je bil porast zelo podobnih vrst bakterij, ki so se povečale po petih tednih teka na tekaškem kolesu, v študiji drugih raziskovalcev. To kaže na to, da lahko samo vadba poveča prisotnost teh bakterij.

Na kratko, UCR raziskovalci so ugotovili, da je zahodna prehrana v zgodnjih letih življenja imela dolgoročnejše učinke na mikrobiom, kot vadba v zgodnjih letih življenja.

Garlandova ekipa bi želela ponoviti ta poskus in vzeti vzorce v dodatnih časovnih obdobjih, da bi bolje razumela, kdaj se spremembe na mišjih mikrobiomih prvič pojavijo in ali segajo v še poznejše življenjske faze.

Ne glede na to, kdaj se učinki pojavijo prvič, pa raziskovalci pravijo, da je pomembno, da so jih opazili toliko časa po spremembi prehrane in po tem tudi po obratni spremembi.

Garland pravi, da nisi samo tisto, kar ješ, ampak tisto, kar si jedel kot otrok!

Prehranska piramida

VIRScienceDaily
Prejšnji članekTrilogija nenavadnih otrok Ransoma Riggsa
Naslednji članekNajvišje visokogorsko smučišče v Sloveniji začenja z obratovanjem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.