PREVEČ SOLI ŠKODI!?

Ste tudi vi med tistimi študenti, ki jim je dan vedno prekratek za vse obveznosti. Dan ima 24 ur, a kaj ko študentu predavanja vzamejo polovico dneva, potem je tu še učenje in vožnja do fakultete in dneva je konec.

Ni časa?

To posledično pomeni, da študentje nimajo časa za vsakdanja gospodinjska opravila, recimo za kuhanje. Ker ni časa za pripravo zdravega obroka, posegajo po živilih, ki se jim med proizvodnjo najpogosteje dodaja precej soli. Sol se uporablja kot konzervans, študentje pa si želijo stvar čimbolj poenostaviti in svoj hladilnik založijo z živili, ki imajo daljši rok trajanja. Res je, da je enostavneje odpreti konzervo, jo pogreti in omako zliti čez testenine kot skuhati golaž, za katerega rabimo eno uro, samo da spražimo meso, da o ostalem postopku zgoščevanja itd. sploh ne govorimo. Res pa je tudi, da je v tistem hitrem pripravljenem golažu precej več soli kot v tistem, ki bi si ga skuhali sami.

 

O soli krožijo različne teorije

Od tistih ekstremnih, ki pravijo, da že 5 čajnih žličk pomeni smrtno dozo, do tistih malo manj ekstremnih, ki pravijo, da preveč slana hrana enostavno ni zdrava. Če sol ni zdrava, to še ne pomeni, da se ji moramo popolnoma odpovedati, saj jo v določenih količinah naše telo potrebuje. Znano je, da sol slabo vpliva na elastičnost ožilja in s tem ustvari prave pogoje za razvoj resne poškodbe, kar lahko vodi do ateroskleroze ter srčne ali možganske kapi. Študentje o teh rečeh še ne razmišljajo, a pri soli se je potrebno držati pregovora, da je bolje stvari v mladosti preprečiti kot jih v starosti zdraviti. Pravijo, da sol ubija počasi, zato pri naslednjem nakupovanju živil le pomislite, da je pametno vlagati v svojo zdravo prihodnost. Ni potrebno, da v nakupovalni voziček mečete le čipse, slane arašide, konzervirano hrano, že pripravljene obroke, … Najdite alternativo in kupite neslane oreške, suho sadje in mogoče le eno vrečko čipsa, ki si ga privoščite ob kakšnem posebnem dnevu.

V prekomernih količinah pomeni velike težave

Prekomerno soljenje vodi v bolezni in v nekaterih primerih tudi v smrt. Potrebno se je zavedati, da je okusna tudi hrana, ki ne vsebuje toliko soli, predvsem je potrebno svoje telo in brbončice navaditi na manj slane okuse. Navadite se, da si hrano kuhate sami. Tako boste lahko spremljali, kolikšno količino soli dejansko zaužijete. Sol uničuje naše srce, žile, kosti in še kakšen organ bi se našel, ki mu sol v velikih količinah naredi več škode kot koristi. Odločite se, sami boste vlagali v zdravje ali v bolezen. Vsak dan se izognite hrani, ki ima dodano veliko soli in lahko imate mirno vest, da že s tem vlagate v svoje zdravje. Odločitev je vaša, za lažjo odločitev pri nakupu manj slanih živil pa nekaj podatkov:

 

Sol se med proizvodnjo najpogosteje dodaja naslednjim živilom:

 • konzervirana hrana
 • že pripravljene polivke, omake, marinade
 • paštete
 • sladkarije
 • kruh
 • peciva
 • slani prigrizki
 • zelenjava v slanici
 • sir
 • hrenovke
 • suho meso, suhe salame, pršut, …

Minerali …
Kljub slabi luči, ki pada na sol, lahko na sol gledamo tudi z druge strani. Sol vsebuje minerale, brez katerih naše telo ne bi moglo preživeti. Pomanjkanje teh mineralov se hitro pokaže ob aktivnostih, saj je takrat izguba vode in mineralov skozi pot velika. Pri tem se najpogosteje pojavljajo krči, ki se jih lahko odpravi s pravo količino zaužite soli. Znano je tudi, da ljudje manj slano hrano zaužijejo v večjih količinah, kar vodi tudi v večjo konfekcijsko številko. Argumentov za in proti je kar nekaj. O svojem zdravju odločate sami, a najbolje je, da v nobeni stvari ne pretiravate, da sol uživate v normalnih količinah in se slanim prigrizkom enostavno izogibate. Pozanimajte se o alternativah, ki nadomestijo navadno sol. Obstaja tako imenovana zdrava sol, ki ima bolj pestro sestavo mineralov in je zato bolj priporočljiva v prehrani, zadnje čase se veliko govori tudi o himalajski soli. Alternativ je torej kar nekaj, odločitev je samo vaša, odločite se pametno.

 

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.