OČISTIMO SLOVENIJO (tudi v) 2012!

Po lanski izjemno uspešni okoljski akciji ‘Očistimo Slovenijo v enem dnevu!’, v kateri se je angažiralo 13,5 % prebivalcev Slovenije, je letos čas za ponovitev, in sicer v drugačni, širši dimenziji.

24. marca 2012 bo drugič v zgodovini Slovenije organizirana vseslovenska prostovoljska okoljska akcija.

Okoljska akcija ‘Očistimo Slovenijo 2012’ ni enodnevni projekt; velik del je namreč narejen že pred 24. marcem. Prostovoljci do pomladi na terenu popisujejo nelegalna odlagališča odpadkov, s čimer prispevajo k boljši organizaciji same čistilne akcije.

24. marca bo ‘dan D’ – takrat bodo udeleženci odstranjevali odpadke s teh nelegalnih odlagališč. Poleg tega bodo očistili tudi okolice šol, vrtcev, naselij in sprehajalnih poti.

Organizatorji so se odločili, da bo letošnja izvedba vseslovenske čistilne akcije, ki bo 24. marca 2012, potekala v sklopu globalne čistilne akcije z nazivom ‘Očistimo svet 2012’ (World Cleanup 2012).

Naslov spletne strani, na kateri je moč najti vse v zvezi s čistilno akcijo (in še mnogo drugih zanimivih informacij) je www.ocistimo.si.

Skupni cilji projekta so, kot piše na www.ocistimo.si, odstranjevanje nezakonito odloženih odpadkov, združevanje in ozaveščanje ljudi. Priprave trenutno potekajo v več kot 80 državah sveta, cilj globalnega projekta pa je povezati prostovoljce v vsaj 100 državah sveta, ki bodo iz narave odstranili preko 3 milijone ton odpadkov in pomagali ustvariti svetovni register odlagališč nelegalno odloženih odpadkov. Projekt Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012) bo sestavljen iz vrste enodnevnih čistilnih akcij na ravni držav ali velikih mest, te pa se bodo zvrstile od 24. marca do 25. septembra 2012.
Ideja za ta projekt je zrasla iz državljanske pobude Let’s Do It!, ki je 3. maja 2008 v Estoniji povezala 50.000 prostovoljcev, da so v samo 5 urah na območju celotne države odstranili iz narave 10.000 ton odpadkov (v običajnih okoliščinah bi država za to potrebovala 3 leta in več kot 22 milijonov EUR). Video posnetek o modelu enodnevnega čiščenja države se je virusno razširil po spletu, projekt pa je doslej ponovilo že 15 držav. V čistilnih akcijah je skupno sodelovalo že več kot 2,4 milijona prostovoljcev in udeležba je v posameznih državah predstavljala od 4 do okoli 14 % prebivalstva. Slovenija je bila izmed vseh držav po udeležbi daleč najboljša, saj nas je sodelovalo 270.000, kar je 13,5 % prebivalcev.

Slovenski prostovoljci bodo tako letos del večmilijonske množice, ki bo od marca do septembra 2012 v svojih državah izvedla enodnevne prostovoljske čistilne akcije v preko 70 državah vsega sveta.

Na spletni strani www.ocistimo.si so zapisani cilji slovenskega projekta:
1. 23. in 24. marca 2012 povezati 250.000 prostovoljcev v skupni okoljski akciji
2. ozaveščati, izobraževati in opolnomočiti javnost na področju ravnanja z odpadki, vsak lahko spreminja svet
3. odstraniti iz narave 10.000 ton odpadkov oz. eno vrečo odpadkov na vsakega prebivalca Slovenije
4. krepiti sodelovanje v slovenski družbi – povezati 1.000 organizacij, da aktivno sodelujejo v projektu
5. krepiti prostovoljstvo v vseh segmentih družbe

Čistilna akcija je lansko leto povezala ogromno število ljudi in dokazala, da znamo stopiti skupaj, ko je to potrebno!

Tovrstna prireditev je neprecenljiva tudi v smislu krepitve zavesti življenja v skupnosti z drugimi ljudmi. Širok odziv na tako prireditev je morda pri starejših generacijah nekakšen nostalgičen spomin na ‘mladinske delovne brigade’, ki so mladino celotne Jugoslavije pritegnile k delu za pospeševanje gospodarskega razvoja, gradnjo najrazličnejših objektov. Kaj takega je danes zaradi ustavne prepovedi prisilnega dela nedopustno, vendar to ni z vseh vidikov pozitivno, saj so bile tovrstne akcije pri mladini takrat večinoma dobro sprejete in slišati je marsikateri glas, kaj vse naj bi se zanimivega dogajalo ob samem primarnem namenu tovrstnih delovnih brigad. Le zakaj ne bi bilo tako tudi danes?

Angažirajte se in prispevajte svoj delež k čistejšemu okolju!

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.