Prihaja zdravilo proti covidu-19

Farmacevtska korporacija Pfizer že nekaj časa razvija zdravilo proti covidu-19. Slovenski biokemik Roman Jerala pravi, da so podatki o razvoju obetavni. Zdravilo bi bilo lahko na trgu že konec letošnjega leta, pišeta Delo in MMC.

Razvoj zdravila je v polnem teku. Strokovnjak s Kemijskega inštituta Roman Jerala je dejal, da gre za razvoj zaviralcev proteaz, ki so učinkovine za zdravljenje ali preprečevanje virusnih okužb. Po do zdaj znanih podatkih Pfizer razvija tableto, ki bi jo ljudje zaužili takoj, ko bi zboleli oziroma dobili prve simptome. Za najboljše rezultate bi jo okuženi moral zaužiti dvakrat na dan in pet dni zapored. Tableta bi tako virusu preprečila razmoževanje v telesu, s tem pa omilila simptome bolezni.

Zdravilo je nazadnje bilo v fazi predkliničnega testiranja in po Jeralovih besedah le-to dobro deluje. Zdaj bodo pri Pfizerju začeli z drugo fazo kliničnega testiranja, potekalo pa bo na okoli 2000 pacientih. Prve rezultate se lahko pričakuje v oktobru. So pa rezultati že pokazali, da bi z zdravilom lahko inhibirali tudi druge skupine koronavirusov.

Po poročanju časnika Večer so prejšnji četrtek predstavniki farmacevtske korporacije Pfizer oziroma njene ljubljanske podružnice izrazili interes za sestanek s predstavniki ministrstva za zdravje, kjer bi se pogovarjali o programu razvoja zdravila. Naše ministrstvo je prošnjo odobrilo, predstavniki Pfizerja pa bodo o nadaljnem razvoju razravljali konec avgusta.

Prejšnji članekPogoj PCT za pouk v živo, študenti in dijaki proti plačljivim hitrim testom
Naslednji članekKako premostiti destruktivno jezo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.