Pogoj PCT za pouk v živo, študenti in dijaki proti plačljivim hitrim testom

Covid-19 - Wuhan Novel Coronavirus pneumonia gets official name from WHO: COVID-19. Disposable dressing on the face. Healthcare background. Blue medical disposable face mask with covid-19 print
Foto: Standart iz iStock

Čez en teden začnejo veljati nova pravila. Od 23. avgusta bodo lahko predavalnice obiskovali le tisti, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Enak pogoj bo v prihajajočem šolskem letu veljal dijake.

Poleg tega od 23. avgusta država ne bo več krila stroškov testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom. Cena hitrega testa bo predvidoma do 12 evrov.

Študenti ne podpirajo plačljivih testov

Tako vlada kot šolniki si želijo, da bi prihajajoče šolsko oziroma študijsko leto potekalo v živo. Da bo to mogoče, je med načrti tudi PCT pogoj. Študentske organizacije se s predvidenimi pogoji za študij ne strinjajo.

Predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Andrej Pirjevec je dejal, da razumejo pogoj PCT za udeležbo pri študiju v živo. »Ne moremo pa privoliti v pogoj, da bodo testi za necepljene učence, dijake in študente po novem plačljivi,« je poudaril.

Po besedah Pirjevca je brezplačno testiranje »edini način, da je javno šolstvo v prihajajočem študijskem letu zares dostopno.« Zato se bodo borili, da testi ostanejo brezplačni.

Poraja se tudi vprašanje, ali je brezplačno šolanje še vedno brezplačno, če so ob pogoju PCT testi plačljivi.

Bi lahko testi za študente in dijake ostali brezplačni?

Pirjevec je spomnil na obljube in načrte, ki jim jih je vlada predstavila v mesecu maju. Vladni predstavniki so takrat predstavili načrte za brezplačno samotestiranje v novem študijskem letu, tudi za študente. Na voljo bi jim bil en test na teden.

Čeprav si slovenske univerze želijo študijskega procesa v predavalnicah in zato podpirajo pogoj PCT, pa ne morejo zagotoviti sredstev za pokrivanje stroškov plačljivega testiranja.

V Mladinskem svetu Slovenije na primer predlagajo, da se na seznam upravičencev do brezplačnega testiranja doda tudi dijake in študente.

Dijaki niso navdušeni nad pogoji

Tudi dijaki podpirajo varno udeleževanje pouka, vendar pri pogoju PCT vidijo veliko nejasnosti. Na primer to, kako bo potekalo preverjanje pogojev.

Skrbi jih predvsem plačljivost testov, kar bo omejilo dostop do šolanja. To bo veliko breme za vse dijake, še posebno tiste iz socialno ogroženih družin. Mnogi bodo rajši ostali doma, kot redno plačevali za test.

Četudi bo testiranje brezplačno, ne bo idealno. Testirati se bo namreč treba pogosteje – na vsaka dva dneva.

Prejšnji članek7 zlatih pravil za obvladovanje stresa
Naslednji članekPrihaja zdravilo proti covidu-19

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.