7 zlatih pravil za obvladovanje stresa

1. Učinkovito razporedi svoj čas

Pomembno je, da si najprej postaviš prioritete in primerno razdeliš čas, ki ga boš porabil za določeno aktivnost oziroma nalogo. Tega se tudi drži, saj se boš le tako lahko posvetil vsem zastavljenim aktivnostim. Ne delaj več stvari hkrati, saj to zmanjšuje kakovost opravljenega dela. Prav tako velja pravilo: manj je več. Odloči se za manj dejavnosti in tiste opravljaj kakovostno in celovito.

2. Zastavi si dosegljive cilje

Biti ambiciozen in verjeti, da si vedno lahko še boljši, je pozitivna stvar, vendar je ključnega pomena, da znaš oceniti svoje sposobnosti ter postaviti dosegljive cilje. Ne prenaprezaj se do te mere, da pregoriš – pa naj bo to na šolskem, športnem ali katerem koli drugem področju.

3. Zdravo se prehranjuj

Hrana, ki jo zaužiješ, bo pomembno vplivala na tvoje zdravje in počutje. Seveda se lahko občasno nagradiš tudi s kako sladico. Zavedaj pa se, da je pomembno, da se prehranjuješ redno (4–5 obrokov na dan) in uživaš raznoliko hrano s pravo mero vitaminov, beljakovin, vlaknin, ogljikovih hidratov in maščob. Predvsem pa ne pozabi piti dovolj vode (priporočljivo 2 litra na dan).

4. Športaj

Šport naj bo, če se le da, del tvojega vsakdanjika. Že pol ure športne aktivnosti na dan je bolje kot nič. Ključno je, da se vsaj malo zadihaš in prepotiš. Bolj kot vrsta športa je pomembno to, da te ta veseli in da se po njem dobro počutiš. Če boš redni športni aktivnosti dodal še kolesarjenje v šolo ali po opravkih in izbral stopnice namesto dvigala, pa še toliko bolje.

5. Ne pozabi na odklop

V natrpanem urniku si je nujno vzeti čas tudi za odklop, na primer sprehod v naravi, druženje s prijatelji, klepet ob kavi, branje, ogled gledališke predstave ali preprosto lenarjenje. Glavno je, da v tem času tvoje misli odplavajo drugam, saj boš le tako lahko spet učinkovit in ustvarjalen, ko se vrneš k učenju ali delu.

6. Dovolj časa nameni spanju

Si že slišal, da je tisti spanec pred polnočjo najbolj zdravilen? To vsekakor drži! Za normalno delovanje naše telo potrebuje dovolj počitka. Zato ne podaljšuj svojega dne na račun spanca, saj bo to slej kot prej vodilo do manjše produktivnosti, slabšega počutja, neprespanosti, padca imunskega sistema in posledično tudi bolezni.

7. Ohrani pozitivo

Bodi optimist, tudi ko pride do težjih trenutkov. Vsi vemo, da je to lažje reči kot storiti, pa vendar lahko pozitiven pogled na svet olajša še tako zapleteno situacijo. Poleg tega ne pozabi, da je smeh pol zdravja.

Avtor: Lucija Marinček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.