Recite NE sladkim in gaziranim pijačam!

Če želite narediti nekaj zase, za svoje zdravje ter boljše počutje, začnite z zdravim načinom življenja.

Vsakodnevna rekreacija in primerna, kakovostna prehrana bosta pripomogli k temu, vsekakor pa ne smete pozabiti, da so prav sladke pijače največji strup za naš organizem. Povišan krvni tlak, prekomerna telesna teža in sladkorne bolezni so velikokrat povezane s sladkimi in s sladili sladkanimi tekočinami, ki jih ne manjka na nobenem prodajnem mestu.

Bolezni in težave povezane z uživanjem sladkih pijač?!
Iz dneva v dan narašča število ljudi, ki imajo težave s krvnim tlakom in prekomerno težo. Ker živimo stresno in zares hitro življenje ter velikokrat nimamo časa za rekreacijo, se vsaj pri prehrani oz. pri vnosu sladkih pijač lahko nadziramo. Po znanstvenih raziskavah naj bi neuživanje teh sladkih tekočin bistveno pripomoglo k nižjemu krvnemu tlaku ter zmanjšalo odvečno telesno težo.
Tveganja, ki so povezana s hipertenzijo in prekomerno težo, so naslednja: bolezni srca in ožilja, kap, prezgodnja smrt in ledvične težave. Zdravniki priporočajo vsem osebam, posebno pa tistim, ki težave že čutijo, da se v čim večji meri izogibajo vsem s sladkorji sladkanim pijačam.
Uživanje sladkih gaziranih pijač pa povzroča tudi tveganje raka na trebušni slinavki. Prav sladkor v gaziranih pijačah vpliva na povišanje inzulina v telesu, kar spodbuja rast rakavih celic. Gre za redko rakavo obliko, pa vendar za eno izmed najbolj nevarnih. Po znanstvenih raziskavah sodeč s pitjem 2 kozarcev gazirane pijače dnevno kar za 87 % povečamo tveganje za tovrstno bolezen.

Znana pa so tudi dejstva o povezavi teh »strupenih« pijač z zamaščenimi jetri. Poleg alkoholizma in debelosti ter sladkorne bolezni naj bi imela prav sladka tekočina »odgovor« za nastanek zamaščenosti jeter.

»Beli sladkor, bela smrt« …
Sladkor je eno izmed cenovno najbolj dostopnih živil na našem trgu, hkrati pa tudi eno izmed najnevarnejših za naše zdravje. Predstavlja namreč čisto energijo brez potrebnih vitaminov in mineralov, ki jih organizem nujno potrebuje. Če želimo pozitivno vplivati na naše zdravje, se moramo čistemu sladkorju in slaščicam izogibati ter sladkor nadomestiti s sladkorjem, ki se skriva v sadju. Čistega sladkorja ne potrebujemo, ljudje posegamo po njem, ker smo zasvojeni s sladkim okusom. Sladkor torej predstavlja željo in ne potrebo!

Aspartam – škodljiv na dolgi rok!
Danes poznamo veliko umetnih sladil in nadomestkov za kaloričen in nezdrav sladkor. Toda ali so ti nadomestki zares najboljši za nas? Mogoče res niso kalorični in ne povišujejo telesne teže, toda kaj ko so z drugih vidikov še bolj negativni. Prav aspartam – sladilo, ki se nahaja v sladkih pijačah, sladoledih, žvečilnih gumijih in raznoraznih dietnih oz. manj kaloričnih ploščicah – je eno izmed teh še bolj nevarnih in zdravju škodljivih nadomestil sladkorja. Dolgoročno uživanje slednjega škoduje spolnosti, povzroča migrene, rakotvornost, uničuje možganske nevrone ter povzroča Alzhaimerjevo bolezen. Torej drži dejstvo, da so umetna sladila še veliko bolj škodljiva kot sladkorji. Tako naj bi bil najboljši nadomestek za sladkor fruktoza, ki ne temelji na umetni predelavi. Vsekakor pa je najbolje, da sladkor uživamo v sadju in tako poskrbimo še za vnos potrebnih vitaminov in mineralov.

Vsekakor sladko ni zdravo, če je poleg tega še gazirano pa še toliko manj. Namesto da si žejo pogasite z mamljivo »piksno« kokakole, raje posezite po kozarcu vode oz. po nesladkanem čaju. Verjemite, vaše zdravje vam bo hvaležno!

Tjaša Kržišnik

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.