Rožnati oktober: mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk

Roza barva predstavlja pozitivno barvo, ki navdihuje s toplino, pomirja čustva in predstavlja znamenje upanja. Ravno zato vsako leto v mesecu oktobru pomen rožnate barve pridobi prav posebno sporočilnost – roza pentlja namreč predstavlja simbol solidarnosti in boja proti raku dojk. Rožnati oktober tako tudi v Sloveniji zaznamujejo številne aktivnosti, ki opozarjajo na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Združenje Europa Donna Slovenija v boju proti raku dojk

Rak dojk v Sloveniji – kot v preostali večini razvitih držav – velja za najpogostejšo obliko raka pri ženskah. Ta ne predstavlja izključno le bolezni žensk, saj lahko prizadene tudi enega do dva odstotka moških. V združenju Europa Donna Slovenija tako vsako leto obeležujejo rožnati oktober, v času katerega z različnimi dejavnostmi in dogodki opozarjajo na pomen zdravega načina življenja.

dogodek, v centru lj
Dogodek društva Europa Donna Slovenija, ki je potekal 15. oktobra na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: Europa Donna Slovenija, https://www.facebook.com/europa.donna.slovenija/photos/pcb.4675634435793736/4675622882461558.

Vpliv pandemije na skrb za zdravje

V času pandemije smo bili priča številnim prilagoditvam, ki še dandanes omejujejo dostop do zdravstvenih storitev. To je eden izmed razlogov, da društvo v zadnjem letu opozarja predvsem na pomembnost dostopa do pravočasnega zdravljenja in diagnostike bolezni.

Glede na pridobljene podatke društva naj bi bilo namreč v prvem valu pandemije diagnosticiranih izrazito manj onkoloških obolenj, ustavljeni pa so bili tudi preventivni presejalni programi DORA, ZORA in SVIT. Vse to opozarja na različne omejujoče dejavnike, kot so strah pred okuženostjo s koronavirusom in prilagoditev življenja (delo od doma) ter težji dostop do osebnega zdravnika.

»Bodi in ostani zdrava!«

rožnati oktober
Objava na Instagram profilu @Gajstnice, ki s svojimi objavami vsako leto ozaveščajo na rožnati oktober.

Društvo letošnje aktivnosti vodi pod sloganom »Bodi in ostani zdrava!«, vse članice, bolnice in ozdravljenke pa vabi, da se udeležijo dogodkov v sklopu rožnatega oktobra. Ti potekajo po vsej Sloveniji, na njih pa opozarjajo na pomembnost zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Ključno je zgodnje odkrivanje bolezni

Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije naj bi z zdravim načinom življenja preprečili kar 30 do 50 % primerov vseh rakov. V sklop zdravih življenjskih navad spada redna telesna aktivnost, zdrava in uravnotežena prehrana ter vzdrževanje telesne teže. Pri rednem samopregledovanju dojk so v času digitalizacije na voljo tudi različne mobilne aplikacije, ki pomagajo pri prepoznavanju določenih simptomov – ena izmed teh je na primer Breast test. O tem, kako poteka samopregledovanje, si preberu v našem članku, kjer te čakajo tudi navodila.

Prejšnji članekNoč čarovnic ali halloween
Naslednji članek10 nasvetov, kako več brati in ob tem uživati

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.