10 nasvetov, kako več brati in ob tem uživati

Večina nas mora med študijskim letom predelati ogromno literature, zaradi česar nas branje v prostih trenutkih ne privlači. Res je, da se moramo vsi odpočiti od zaslonov in sprostiti naše oči, vendar je branje izrednega pomena, saj na relativno nezahteven način širi obzorja. Zelo pomembno je za našo koncentracijo, saj kot protiutež hipni pozornosti, ki jo potrebujemo za družbena omrežja, zahteva daljše obdobje koncentracije. V članku ti zato predstavljam 10 nasvetov, kako več brati in ob tem tudi uživati.

Postavi si realne cilje

Ključno je, da si postaviš cilje, ki so dosegljivi: ta mesec bom prebral eno knjigo ali vsak dan bom prebral 20 strani. Ko ti uspe ta cilj doseči in nekaj časa vzdrževati, si lahko postaviš višje cilje, vendar pazi, ne pretiravaj! Odnehaj, ko je to potrebno.

via GIPHY

Najbrž si se že znašel v situaciji, ko si bil že na sredini knjige, pa si se vprašal, zakaj jo sploh bereš, saj ti vsebina ni všeč. Če to ni obvezna literatura, ki jo moraš predelati, je veliko bolj pametno, da branje opustiš že v prvi četrtini in tako prihraniš čas za branje knjig, ki ti ustrezajo.

Beri knjige, v katerih dejansko uživaš

Knjige, v katerih uživaš, boš raje bral. Morda je res, da med branjem tvojega priljubljenega žanra ne boš postal boljši človek, raziskal svoje duhovnosti ali se naučil sestaviti računalnika, vendar je to, da v branju uživaš, pomemben korak, ki vodi h grajenju bralnih navad.

Vedno imej knjigo pri sebi

Ko je knjiga vedno na dosegu roke, ljudje veliko hitreje posežemo po njej. Z branjem se boš lahko zamotil med jutranjo vožnjo na avtobusu, čakanju pri zdravniku in odmorom za malico. Glede na to, da imamo zaradi zahtev sodobnega časa vsi precej natrpane urnike, so za branje bistvene ukradene minute.

via GIPHY

Izposodi si bralni čas od manj pomembnih aktivnosti

Večina izmed nas preživi na družbenih omrežjih precej časa tekom dneva. Ko nam zapiska obvestilo, vzamemo v roke telefon, nato pa pregledamo še Facebook, Instagram, Youtube in tako izgubimo kar nekaj časa za nepomembne stvari. Če dnevno visimo na telefonu šestkrat po deset minut, je to ena ura, ki bi jo lahko namenili branju.

Pozanimaj se o bralnih izzivih

Večina slovenskih knjižnic tekom leta organizira bralne izzive in dogodke. V Sloveniji je v osnovnih šolah odlično razvit sistem bralnih značk in to tudi v tujih jezikih, kar spodbuja bralno kulturo med mladimi. Z odraščanjem pri večini ta bralna vnema izpuhti, zato je pomembno, da se vključiš v društva in sodeluješ pri bralnih izzivih, saj tako zgradiš socialni krog prijateljev, ki berejo.

Spremeni svojo miselnost

Če boš prijel knjigo v roke in pomislil Joj, vse to moram prebrati, bo branje definitivno postalo mukotrpno in kot obveza, ki jo moraš opraviti. Nasprotno v roke primi knjigo in reči Danes bom prebral 5 strani. Če te knjiga pritegne, z branjem nadaljuj, v nasprotnem primeru pa jo odloži in naslednji dan spet preberi 5 strani.

via GIPHY

Preleti napisano

Ta nasvet se bolj nanaša na časopise, revije in spletne portale, saj s preletom vsebine izločimo tiste, ki nas ne zanimajo. Nato se lahko osredotočimo in poglobimo v tiste, ki nas. Ker izjema potrjuje pravilo, lahko tudi knjige včasih preletiš. Ta nasvet se nanaša na odstavke ali odseke v delu, ki te posebej ne zanimajo. Na tak način branje seveda ne bo popolno, vendar je veliko bolj pomembno, da uživaš v branju.

Beri vsak večer pred spanjem

Večina nas vsak večer pred spanjem brska po družbenih omrežjih in zaspano gleda vsebine, ki nam jih splet ponuja. Glede na to, da je dokazano, da modra svetloba, ki jo oddajata telefon in računalnik (in vse ostale elektronske naprave), vpliva na melatonin, ta pa na spalni ritem, je bolj pametno, da telefon pustimo v drugi sobi in se s knjigo v roki uležemo v posteljo.

Obiskuj knjižnico

Če za nakup knjig nimaš denarja, to ne predstavlja nobenega problema. V bližini tvojega kraja je knjižnica, v kateri si knjige lahko brezplačno izposodiš. Knjižnice so koristne tudi zato, ker med sprehajanjem med policami opaziš marsikatero knjigo, ki te pritegne, in jo lahko zapišeš na svoj bralni seznam.

via GIPHY

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.