Odpadna elektronika bo tehtala več kot Kitajski zid

Raziskovalci so ocenili, da bo gora odpadne elektronske in električne opreme, zavržene leta 2021, težka več kot 57 milijonov ton. To pa je težje od Kitajskega zidu – najtežjega umetnega predmeta oziroma objekta na svetu.

Oceno je pripravila mednarodna skupina strokovnjakov, ki se ukvarja s svetovnim problemom odpadne električne in elektronske opreme (OEEO). Poudarili so, da je vrednost teh zavrženih materialov ogromna.

Po poročilu Svetovnega gospodarskega foruma iz leta 2019 imajo elektronski odpadki na svetu materialno vrednost 62,5 milijarde dolarjev, kar je več kot BDP večine držav. »Tona zavrženih mobilnih telefonov je bogatejša z zlatom kot tona zlate rude,« je dejal Dr. Ruediger Kuehr, direktor programa ZN za trajnostne cikle (SCYCLE). Odpadki vključujejo predmete, kot so mobilni telefoni, hladilniki, kuhalniki, televizorji, električne igrače in športna oprema.

Kopičenje zalog pripomočkov

Na svetovni ravni se količina tako imenovanih e-odpadkov vsako leto poveča za dva milijona ton. Ocenjuje se, da se jih zbere in reciklira manj kot 20 odstotkov.

Pascal Leroy, generalni direktor strokovne skupine WEEE Forum, pravi, da imajo proizvajalci z izdelavo izdelkov s krajšo življenjsko dobo in omejenimi možnostmi popravila pomembno vlogo pri povečanju količine odpadkov. »Hiter razvoj mobilnih telefonov je na primer povzročil odvisnost trga od hitre zamenjave starejših naprav,« je povedal za BBC News.

Tudi potrošniki so lahko nenaklonjeni recikliranju svoje osebne elektronske opreme. V Združenem kraljestvu je študija, ki jo je leta 2019 izvedlo Kraljevo združenje za kemijo, pokazala, da v naših domovih sameva kar 40 milijonov neuporabljenih pripomočkov. To povzroča pritisk na oskrbo s številnimi dragocenimi in redkimi elementi.

Kateri so elementi v pametnih telefonih, ki bi jih lahko zmanjkalo v naslednjem stoletju?

  1. Galij: Uporablja se v medicinskih termometrih, diodah LED, sončnih panelih, teleskopih in ima možne protirakave lastnosti.
  2. Arzen: Uporablja se v ognjemetnih izdelkih in kot sredstvo za zaščito lesa.
  3. Srebro: Uporablja se v ogledalih, reaktivnih lečah, ki na sončni svetlobi potemnijo, antibakterijskih oblačilih in rokavicah za uporabo na zaslonih na dotik.
  4. Indij: Uporablja se v tranzistorjih, mikročipih, protipožarnih brizgalnih sistemih, kot premaz za kroglične ležaje v avtomobilih formule 1 in sončnih panelih.
  5. Itrij: Uporablja se v belih lučeh LED, lečah fotoaparatov in se lahko uporablja za zdravljenje nekaterih vrst raka.
  6. Tantal: Uporablja se v kirurških vsadkih, elektrodah za neonske luči, lopaticah turbin, raketnih šobah in nosnih kapah za nadzvočna letala, slušnih aparatih in srčnih spodbujevalnikih.
odpadna elektronika
»Vsaka tona reciklirane OEEO prepreči približno dve toni emisij ogljikovega dioksida.«

»Potrošniki želijo ravnati pravilno, vendar morajo biti ustrezno obveščeni, prav tako pa jim mora biti na voljo priročna infrastruktura, da bo pravilno odlaganje e-odpadkov postalo družbena norma,« je dodal Pascal Leroy. Poudaril je tudi, da recikliranje elektronike namesto njenega zavrženja zmanjšuje tudi emisije toplogrednih plinov.

»Vsaka tona reciklirane OEEO prepreči približno dve toni emisij ogljikovega dioksida,« je dejal. »Zato je to bolj pomembno kot kdaj koli prej, ko se naše vlade udeležujejo konference COP26, na kateri bodo razpravljale o globalnih ukrepih za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida.«

Prejšnji članek10 nasvetov, kako več brati in ob tem uživati
Naslednji članekVsa tvoja študentska dela odslej na enem mestu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.