S sadjem in zelenjavo v boj proti bolezni

“Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran.” In res je temu tako. Jabolko je bogat vir vitaminov in drugih snovi, ki so potrebni za vas, še posebno za mlade- študente, ki pozabljate na pomembnost vašega zdravja in dobrega počutja. Ne samo jabolka, prav vsak sadež, ki nam ga ponuja narava, je vir najrazličnejših vitaminov, mineralov in navsezadnje tudi vode, ki je zelo pomembna za človeško življenje. Prav za vsak človeški organizem pa je potrebna tudi zadostna zaužita dnevna količina zelenjave, ki je prav tako bogata s potrebnimi življenjskimi sestavinami.

SADJE
Sadež je plod najrazličnejših dreves in grmičevja. Večinoma ga lahko uživamo brez večje predhodne priprave- olupimo ga, narežemo ali pa celo pečemo kot dodatek k sladicam. Sadje je bogato z vitaminom C, vlakninami in beta-karotenom. Pomembno je uživati čim več svežega sadja, saj vsebuje veliko več potrebnih snovi kot pa sokovi, ki nimajo toliko vlaknin. Pozor – sadje, bogato s C vitaminom: predvsem vsi agrumi (limone, pomaranče, grenivke, …) pa tudi lubenice in jagode so bogat vir C vitamina.

SESTAVA SADJA
Sadje je sestavljeno večinoma iz vode, ki se od sadeža do sadeža razlikuje. Vsebuje od 75 do 95 % vode. Takoj za tem so ogljikovo hidrati (5-20 %), kjer gre večinoma za fruktozo, celulozo, glukozo in prektinske snovi. Vsebuje tudi sadne kisline, in sicer v majhni količini (0,1-5 %). Poznamo akorbinske, citronske in jabolčne kisline. Esencialne aminokisline so gradniki beljakovin in prav tako sestavljajo sadje. V njem pa najdemo tudi lupide (03-1 %), v lupinastem sadju pa do 64 %. Zelo pomembni so tudi vitamini- v sadju najdemo predvsem C, A in vitamine B2 kompleksa. Vsebuje pa tudi zdravju koristne minerale; Ce, F, Pe, Al, Ka, Ca, Na, K Mg.

ZELENJAVA
Zelenjava je ena izmed najpomembnejših sestavin v prehrani. Pod zelenjavo lahko štejemo vse dele rastlinskih zelišč, celo trave, ki jih ljudje zaužijemo. Pozor! Gobe niso zelenjava, temveč spadajo v kraljestvo gliv. Z izjemami kot povsod je zelenjava okusna in ni sladka. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov, beljakovin in ogljikovih hidratov. Zelo pomembna je za vegetarijance, ki se prehranjujejo večinoma s to vrsto hrane.

Prav z naslednjimi besedami “Ključ do zdravja: jejte sadje in zelenjavo vsak dan” pa je potekal tudi teden boja proti raku v državah EU. Med 10. in 16. oktobrom so s tem programom tako kot vsako leto svetovali kako se izogniti tej smrtno nevarni bolezni. Tudi pri nas je med 3. in 8. marcem potekal teden boja proti raku, kjer so strokovnjaki poudarjali pomen zdrave prehrane na naše zdravje.

ZAKAJ SADJE, ZAKAJ ZELENJAVA IN ZAKAJ NE VITAMINSKI TABLETI?
Danes je vse več hudih in težkih bolezni, ki prizadenejo vsakega človeka, še posebej pa mlade. Ni res da zbolijo samo starejši ljudje, vsak dan je več tudi mladih, ki podležejo najrazličnejšim boleznim, nemalokrat s tragičnim koncem. Celo otrokom ni prizaneseno s to “kalvarijo”, zato uživajte čim več sadja ter zelenjave. Znanstveniki trdijo, da zelenjava in sadje varujejo človeka pred raki na prebavilih in dihalih. Samo sveža zelenjava pa tudi pred raki povezanimi s hormoni. Dekleta pozor! Predvsem pred rakom na dojkah in maternici. In fantje, ja res je, tudi pred rakom na prostati vas varuje sadje in zelenjava. Vitamini C, E, selen in beta karoten so antioksidanti, ki jih vsebuje tako sadje kot zelenjava. S kisikom v celicah in s tem tudi nastankom nestabilnih molekul in prostih radikalov se kvarijo celice in zmanjšujejo zmožnost, da se branijo pred nastankom raka. Z drugega stališča pa govorimo o celicah, ki imajo sisteme, ki zmanjšujejo nastanek prostih radikalov. Ti sistemi potrebujejo prav antioksidante, ki nastajajo v celicah oz. jih zaužijemo s hrano.
In zakaj niso dovolj le vitaminski tableti? Odgovor je preprost! Do danes na tržišču še ni mogoče dobiti tovrstnih tablet s katerimi bi lahko popolnoma nadomestili sadje in zelenjavo. Preprosto ne vsebujejo vseh potrebnih in zadostnih snovi kot jih sadje in zelenjava. Veliko se je tudi pričakovalo od zadnjih aktualnih raziskav na Finskem. Kadilci- na žalost cigarete so še vedno škodljive in smrtno nevarne! Tam so namreč skušali ugotoviti ali lahko zaščitijo človeka samo z nekaterimi vitamini. V raziskavo so vključili kar 30.000 moških srednjih let, ki so kadili v povprečju 35 let, in sicer po 20 cigaret dnevno. 5 do 8 let so jim dajali vitamin A (beta karoten) in vitamin E (alfa toko ferol). Niti v eni skupini se umrljivost za rakom na pljučih ni zmanjšala. Po vsej verjetnosti ni dovolj le nekaj vitaminov za organizem s takšno vsebino nikotina, katrana in ogljikovega monoksida. Še bolj verjetno pa po tolikih letih kajenja nobena zdrava prehrana ni “kos” nevarnostim kot so rakova obolenja.     

ZAKLJUČEK
Ključ do dobrega počutja je torej prav v paleti barv, ki nam jo prinaša različno sadje in zelenjava. Zanimiv je tudi podatek- bolj kot je zelenjava temna bolj je bogata z vitamini in minerali oz. sestavinami, ki so ključne za naše zdravje. Nikoli pa ne pozabite- pri vsaki stvari je potrebna zmernost, saj pretiravanje z zelenjavo in sadjem lahko prav tako negativno vpliva na vaše zdravje in s tem tudi vaše dobro počutje.
                                                                                               
Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.