Potep po Sloveniji

Lep sončen dan, ptički žvrgolijo, cvetlice že poganjajo in narava se zopet “oblači” v svežo zeleno odejo. Je tudi vas zamikalo, da bi kam šli? Ste pomislili, da bi vse knjige zabrisali v kot in se odšli vsaj za en dan predajat prvim spomladanskim žarkom. Zares mamljivo … potem pa se pojavi vprašanje – kam? Bolj kot premišljujete vse bolj vam je jasno, da ste najbližji park že neštetokrat prehodili, najbližjo vzpetino že poznate kot lastno pest in v mestu zares ne čutite tiste topline, ki jo prikličejo prvi spomladanski dnevi. Možnosti je veliko, ogromno … naša mala Slovenija pa nam ponuja vse odgovore na vaša vprašanja.

TEKST
Gorenjska
Če si želite na potep, ki ne bo daleč proč iz mesta in vas nebo docela udaril po žepu – saj veste bencin je drag – zato je Gorenjska vaša sanjska rešitev. Usedite se v avto in se odpeljite novim dogodivščinam naproti. Prva aktualna destinacija je Bled. Če ste ljubitelj hoje, se sprehodite okoli lesketajočega Blejskega jezera, se nadihajte svežega zraka in dekleta- na koncu si lahko brez slabe vesti privoščite pravo Blejsko “kremšnito.” Če pa to za vas ni nova nedeljska alternativa, pa pot nadaljujte naprej proti soteski Vintgar. Očarala vas bo divja Radovna, ki je s svojim tokom vrezala pot med Pokljuko in Mežaklo. Nastala je ozka soteska, kjer boste lahko uživali v neokrnjeni naravi. Soteska, ki je dolga kar 16 metrov se na koncu vaše poti konča s slikovitim 16 metrskim slapom, ki bo navdušil tudi najbolj zahtevne.
Mogoče pa še niste videli vseh lepot, ki jih ponuja Triglavski narodni park. Je edini narodni park v Sloveniji, ime pa je dobil po naši najvišji gori- Triglavu. V okviru TNP-JA imajo različne programe v katere se vključujejo mladi. Velikokrat sodelujejo z različnimi društvi tudi na delavnicah, ki jih vodijo predvsem študentje. To so delavnice v sklopu Triglavske tržnice. Imajo tudi različne programe vodenega pohodništva, strokovnih predavanj, razstav, popoldnevom za družine, vse dogodke in prireditve v letu 2008 pa si lahko ogledate na njihovi spletni strani. Mladi si lahko poiščete dodatnih informacij v njihovem info središču -Triglavska roža na Bledu in Dom Trenta v Trenti ali pa na novi internetni stran www.tnp.si.. Prav vsem študentom priporočajo obisk TNP-ja.
V zimskem času pa je še kako aktualna prav Planica. Ljubitelji skokov ste že imeli priložnost videti najboljše skakalce sveta, sedaj pa lahko na račun pridejo še ljubitelji hoje. Od Planice vas vodi prekrasna, ne prezahtevna pot do čudovitega Tamarja. Dekleta prepričajte svojega dragega in se skupaj odpravita v zares prelepo okolico, kjer imata možnost rekreacije, sprostitve, pogovora in s tem lepo preživetega nedeljskega dneva.

Primorska
Če ste večji “avanturist” vas pot lahko popelje prav na Primorsko. Tudi tam je bila narava radodarna in lahko vidimo veliko zanimivih stvari. Če vas pot popelje proti severni primorski, ne smete zamuditi pogleda na dolino Trente. V znameniti podkvasti obliki je dolina Trente vrezana med gore in zgornjim tokom reke Soče. Ledeniki in znamenita Soča so izoblikovali zares prelepo dolino z ozkimi prehodi, visokimi stenami in prečudovitimi slapovi. Najbolj zagretim in vztrajnim pohodnikom pa bo na koncu vse poplačal pogled na najvišji slap TNP, ki ga ne smete zamuditi. Dom Trenta je informacijsko središče TNP-ja, obiščete pa lahko tudi muzej v Trenti, ki predstavlja etnološko dediščino in izrazito zgodovino in kulturo Trente.
Pot pa vas lahko zavede naprej do južne Primorske. Portorož ni znan samo po norem nočnem življenju, lepo mesto skriva še marsikaj. Prav tu si lahko ogledate Sečoveljske soline, ki nam s svojo zakladnico rastlinja in živali predstavlja eno izmed pomembnejših naravnih dediščin naše Slovenije. To območje je zanimivo predvsem zaradi bogastva slanuš in številnih ptic, ki so si prav tu uredili domovanje. Posebnost med pticami pa je etruščanska rovka, najmanjši sesalec na svetu. Soline so zavarovane kot krajinski park in vpisane v UNESCO.  
Ko pa ste že enkrat v primorskem svetu ne smete spregledati Škocjanskih jam. Prav tako gre za eno od znamenitosti, ki s svojimi “čari” sodijo v svet svetovne in naravne dediščine. Škocjanske jame se lahko pohvalijo z največjim podzemnim kanjonom na svetu. Značilni so tudi t.i. orjaški kapniki in številne druge kapniške tvorbe kot so ponvice in zavese. Čudovit kraški svet pa je zaznamovan tudi z bujnim rastlinstvom in živalstvom.

Štajerska
Štajersko prestolnico pa obdaja čudovito Pohorje. V slovenskem gorskem svetu je Pohorje posebnost, saj gre za edino silikatno gorovje. Na tem območju najdemo edino kamnino- čizlakit na svetu, marmor, ki je prav tako ena od znamenitosti na tem območju pa so izkoriščali že Rimljani. Ker pa je površje oz. zemeljska zgradba nepropustna pa je vodna mreža z najrazličnejšimi potoki, izviri in rekami oblikovala posebne oblike površja. Znamenita so tudi jezera med katerimi velja še posebej omeniti Lovrenško, Črno in Ribniško jezero. Videli pa boste tudi ogromne planinske trate, zelo raznolike in pestre gozdne sestave, ogromna drevesa in t.i. nočnega pavlinčka, ki je največji metulj v Evropi.
Tudi Krajinski park Drava je eno zmed znamenitosti, s katerimi se lahko pohvalijo Štajerci. Obsega kar precejšnje območje, in sicer poteka preko stare-še naravne struge Drave, pokrajinsko gledano med Mariborom in Ptujem. Park varuje najpomembnejše značilnosti kot so poplavni gozdovi, stara struga, studenci z izviri in logi. Posebno varstvo na tem območju je namenjeno predvsem rastišču Rakitovca in naravnega parka Zlatoličje. Predel Drave pa je uvrščen tudi med najpomembnejše območje za ptice.
V podravski regiji pa si lahko ogledamo in raziščemo tudi Naravni rezervat Boč. Le- ta zajema izredno pestro strukturo, od naravne dediščine gozdov, geomorfološke, botanične in dendrološke znamenitosti vse do tipične kulture in stavbarstva. Gozdovi spominjajo na Pragozd, tipična značilnost pa je ostrolistni javor. Največja znamenitost je prav gotovo velikonočnica (Pulsatillia grandis), ki je ena od najredkejših in posledično tudi najbolj zaščitenih rastlin. Če pa si jo želite na blizu ogledati pa jo iščite okoli cerkve Sv. Miklavža. Njeni cvetovi “prikukajo” na plan zgodaj spomladi, zato kar hitro, saj mora biti že pravi čas. Poleg te cvetlice pa boste lahko videli tudi dišeči volčin in avrikelj.

Osrednja Slovenija
Tudi osrednja Slovenija ponuja številne zanimivosti. Arboretum Volčji potok je že ena izmed njih. Arboretum Volčji Potok večkrat obiščejo mladi- študentje. Organizirano prihajajo skupine študentov z Biotehniške fakultete (agronomi, krajinarji, gozdarji, biologi). Za raziskovalne naloge pa se na njih obračajo tudi študentje drugih fakultet (študenti arhitekture, turizma …). Beseda arboretum pomeni zbirka lesnatih rastlin – njihovo poslanstvo-kot pravi ga. Cuder- je izobraževanje in seznanjanje z drevninami, vendar, kot veliko večino njihovih obiskovalcev, tudi mlade pritegne možica cvetočih čebulnic, enoletnic in trajnic. Seveda se njihovo delovno področje dotika vsega, kar je povezano z naravo. Kogar to področje zanima vedno najde kaj zase. Le za raziskovanje si je treba vzeti čas. V okviru dogajanj vsako leto poskrbijo za zanimiva predavanja z različnih področij naravoslovja. Organizirajo predavanja in praktične prikaze ter delavnice, ki so primerni za vse generacije, torej tudi radovedni študent najde marsikaj zanimivega. Največ obiskovalcev je spomladi, zlasti v času spomladanske razstave, ko cvetijo tulipani. Ker pa je arboretum za radovedne vedno zanimiv imajo vsakodnevne obiskovalce v vseh letnih časih. V Arboretumu Volčji Potok skrbijo za vsakomesečna dogajanja, ki so prilagojena letnemu času. Seznam prireditev je objavljen na njihovi spletni strani, obiskovalci pa ga dobijo ob vstopu. O dogajanjih obiskovalce, ki to želijo, obveščajo tudi preko e-pošte, dogodke objavlja tudi več časopisov in revij. Vsekakor si vsak sam izbere, katera tema mu leži oz. kaj ga zanima. Študente pa seveda najbolj zanima cena, saj je študentski žep velikokrat prazen … Že pri vstopnini so študentje deležni popusta, ob predložitvi študentske izkaznice ali indeksa, seveda. Dan odprtih vrat pa je 3. decembra, ko je Dan kulture. Kot že rečeno, jih najpogosteje obiščejo organizirane skupine študentov Biotehniške fakultete. O tem, katere fakultete jih še obiskujejo, ne vodijo posebne evidence. Vsekakor pa so dobrodošli vsi vedoželjni, kot tudi tisti, ki po napornem študiju potrebujejo nekaj uric miru in sprostitve.

ZAKLJUČEK
Pozor- to je le nekaj znamenitosti, ki nam jih ponuja naša dežela. Torej počakajte na lep sončen dan in se odpravite novim dogodivščinam nasproti- izbira je zares pestra in za vsakogar se najde kakšen zanimiv kotiček, ki ga še ni videl.
                                                                                                                                                                                        Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.