S športno aktivnostjo nad kilograme

Group of multiethnic mature people stretching arms outdoor. Middle aged yoga doing breathing exercise at park. Beautifil women and fit men doing breath exercise together with outstretched arms.
Foto: Ridofranz iz iStock

Če želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, se verjetno sprašujete, koliko kalorij porabimo pri določeni telesni aktivnosti. Redna fizična aktivnost je namreč za izgubo odvečne teže in njeno vzdrževanje nujna. Poraba energije med telesno aktivnostjo je odvisna od vrste aktivnosti in napora. Pri športih, ki zahtevajo delovanje večjih mišičnih skupin, je poraba energije večja. To so tek, smučarski tek, gorski vzponi, tenis, kolesarjenje na daljše razdalje, drsanje in drugi.

Najbolj priljubljeni športi
Pri najbolj priljubljeni in razširjeni športni dejavnosti, teku, porabimo v 30 minutah približno 400 kcal. Med tekom najbolj krepimo spodnji del telesa, mišice nog in zadnjice ter mišice trebuha. Koliko kalorij boste porabili, je odvisno od tempa in terena (ravnina ali klanec). Zelo veliko kalorij porabimo tudi pri rolanju, približno 420 kcal v pol ure, najbolj delujoči del telesa pa so mišice nog in zadnjice ter trebušne mišice. Če boste pol ure skakali s kolebnico, boste s tem pokurili kar 340 kcal ter okrepili mišice nog in zadnjice, pa tudi stegenske mišice, meča in trebuh. Poraba kalorij se poveča s hitrim izmeničnim skakanjem z eno in nato drugo nogo. Veliko kalorij porabimo tudi pri plesu, v 30 minutah približno 250 kcal. V tem primeru najbolj delujejo mišice nog, zadnjice, trebuha, pa tudi hrbta in rok. Če se lotite intenzivnejših plesov, kot so na primer divji latinsko-ameriški plesi, samba, jive, ča ča ča, ter jih odplešete s hitrim tempom, se poraba kalorij poveča tudi na 400 kcal v pol ure. Med plesom krepimo celo telo.
Poleg kardio vadbe, ki pomaga pri kurjenju maščob, so zelo pomembne tudi vaje za moč, ki krepijo mišično maso. Več mišic pomeni hitrejše delovanje metabolizma. Pri vseh aktivnostih je pomembno, da poslušate svoje telo. Začnite počasi in se ne naprezajte, nato pa počasi povečujte intenzivnost vadbe. Tako boste zagotovo ponovno pridobili svojo postavo in samozavest.

Koliko kalorij porabimo pri določeni športni aktivnosti (v kcal) pri 30 min aktivnosti:
– sprehajanje po ravnini: 105,
– namizni tenis: 144,
– počasna hoja v hrib: 150,
– hitra hoja v hrib: 186-240,
– badminton: 204,
– nordijska hoja: 200,
– jahanje: 234,
– počasno plavanje: 270,
– tenis: 270,
– alpsko smučanje: 288-300,
– tek na smučeh: 280-510,
– hitro plavanje: 330,
– skakanje po trampolinu: 408,
– judo: 408,
– hoja po stopnicah navzgor: 430.

Merjenje porabe energije pri različnih aktivnostih je zahtevno tako finančno, strokovno kot tudi časovno. Za določanje energijske porabe pri različnih telesnih aktivnostih uporabljamo Bannisterjevo tabelo, ki poda podatek, izražen v kcal/min po kilogramih telesne teže. Primerna dnevna poraba kalorij na račun telesne aktivnosti naj bi znašala 500 do 1000 kcal.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.