Načrt za zmanjšanje osipa v šolah EU

Iz Bruslja je pred dnevi v Slovenijo prišla odmevna novica o prihajajočem načrtu za zmanjšanje osipa v šolah. Statistika kaže, da v EU več kot šest milijonov mladih prekine izobraževanje z dokončano komaj nižjo sekundarno izobrazbo. To pa naj bi bil glavni razlog za nezaposljivost mladih. Evropska komisija je tako v Bruslju sprejela načrt, ki naj bi do konca leta 2020 zmanjšal to razmerje med številom istočasno vpisanih učencev in številom tistih, ki v ustreznem roku zaključijo šolanje. Z ustreznimi ukrepi bodo zmanjšali osip s sedanjih 14,4 % pod 10 %.

Različna stopnja osipa v državah EU
Ni pa po vseh državah stanje enako. Ponekod se države glede osipa že zdaj gibljejo okoli 10 %, ponekod pa je stvar zelo zaskrbljujajoča, saj se stopnja osipa giblje okoli 30 %. Češki, Poljski, Slovaški, Avstriji, Litvi in Finski je že uspela 10-odstotna stopnja osipa. S tem odstotkom pa se lahko pohvali tudi Slovenija, medtem ko je stanje na Portugalskem, Malti in v Španiji zares zaskrbljujajoče, saj stopnja osipa presega 30 %. Vsekakor pa je od leta 2000 opazen napredek v tej smeri, saj so vse države članice EU zmanjšale število »osipnikov«.

Izkoristiti moramo potencial mladih
V Bruslju je predsednik Evropske komisije izjavil, da je pri okrevanju po krizi v prihodnje pomembno stremeti tudi k temu, da se izkoristijo prav vsi potenciali oz. talenti mladih. Evropska komisija je tudi predstavila dosedanje stanje glede osipa, vzroke za to ter tveganja za gospodarski in družbeni razvoj. Pogovarjali pa so se tudi o različnih rešitvah tega problema EU.

Načrt naj bi vseboval …
Učinkoviti ukrepi za zmanjšanje osipa morajo po mnenju Evropske komisije v bodoče zajeti izobraževalno ter socialno politiko in politiko mladih. Ti morajo biti prilagojeni lokalno, regionalno in nacionalno, poleg tega pa morajo vključevati tudi preprečevanje osipa, ukrepanje v primeru tega ter dodatno oz. nadomestno ukrepanje v primeru slabih rezultatov.
K izboljšanju na tem področju lahko pripomorejo tudi boljši odnosi pri sodelovanju med državami članicami EU, izmenjava pri praksi med njimi ter boljša uporaba sredstev v EU.

Kdaj?
O načrtih za zmanjšanje osipa v šolah bodo razpravljali ministri za izobraževanje v Bruslju med 2. in 4. majem. Vse države članice bodo povabljene, da sprejmejo te ukrepe in jih do konca leta 2012 začnejo uspešno nacionalno izvajati.

Ali jim bo načrt uspel ali ne, se bo izkazalo v prihodnjih letih, vsekakor pa je dobrodošlo že to, da je nekdo izrazil interes za prihodnost evropske mladine.

Tjaša Kržišnik

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.