Se bliža prepoved tabletk za prekinitev nosečnosti?

Drawing of female reproductive system with judge's gavel and stethoscope.
Conceptual about abortion, legislation, feminism, woman
Foto: Laura Rosina iz iStock

Tabletke mifepriston se v kombinaciji s tabletami misoprostol zakonito uporabljajo za prekinitev nosečnosti že približno dve desetletji v Združenih državah Amerike. Pred manj kot dvema tednoma pa je Matthew Kacsmaryk, zvezni sodnik v Teksasu, prepovedal uporabo prve vrste tabletk – ta odločitev naj bi veljala v vseh zveznih državah.

To je sprožilo verigo dejanj – večina je bila ostro proti odločitvi zveznega sodnika. Pogajanja potekajo še sedaj, kar pomeni, da je vprašanje dostopa do tabletk za povzročitev splava še vedno odprto.

Zakaj je splav ponovno obravnavan na sodišču?

Pravica do splava se je ponovno znašla na vrhovnem sodišču, manj kot eno leto po Roe proti Wade sodbi, po kateri je bila ta ustavna pravica razveljavljena.

Zvezni sodnik Kacsmaryk, imenovan s strani nekdanjega predsednika Trumpa in z zgodovino nasprotovanja splavu, je določil, da Uprava za hrano in zdravila (FDA) ni ustrezno odobrila zdravila mifepriston.

Trdil je, da naj bi politični pritisk na vladno agencijo povzročil, da so se odrekli strogemu varnostnemu pregledu z namenom doseganja političnega cilja v zvezi s povečanim dostopom do splava. Posledično je pozval k takojšnjemu odmiku tablet iz trga.

Two pills in an orange-pink background. Medical theme. Selective focus.
Foto: Oleg Rebrik iz iStock

Dogajanje na sodiščih

Bidnova administracija se je pritožila na zvezno prizivno sodišče petega sodnega okrožja.

Zvezno sodišče v Washingtonu je odredilo FDA, naj ne spremeni statusa quo glede mifepristona.

Prav tako se je na odločitev zveznega sodišča v Teksasu pritožilo vrhovno sodišče, ki je izdalo začasno prekinitev na morebitne nove omejitve glede dostopnosti tablet, medtem ko je primer v obravnavi.

Vrhovno sodišče ZDA
Vrhovno sodišče ZDA. Foto: Timothy Epple iz iStock

Prizivno sodišče je kasneje odločilo, da bo delno blokiralo odločitev nižjega zveznega sodišča, ki bi preklicala odobritev zdravila s strani FDA.

Sodniki so se strinjali, da dovolijo, da zdravilo ostane na trgu – vsaj začasno, dokler se primer obravnava.

Vseeno pa so pozvali k ponovni uvedbi strogih omejitev glede tega, kako se tabletke zagotavljajo bolnikom. Te omejitve vključujejo omejitev uporabe na sedem tednov nosečnosti (namesto 10, kot je veljajo do sedaj) in prepoved pošiljanja zdravila po pošti.

V državah, kjer je splav legalen, bi bili potrebni tudi trije osebni obiski v ordinaciji: prvi za dajanje mifepristona, drugi za dajanje misoprostola – ki povzroči izpraznjenje maternice – in tretji za oceno morebitnih zapletov in zagotovitev, da v maternici ni ostankov ploda.

Mifepriston večkrat dokazan kot varen

Takšne omejitve niso bile v veljavi že od leta 2000, ko je bil mifepriston prvič odobren in so regulatorji želeli bolj podrobno spremljati njegovo varnostno evidenco.

Na pomisleke teksaškega zveznega sodnika, ki pravi, da so pravila FDA glede mifepristona “izjemno nenavadna”, saj bolnikom omogočajo, da zdravilo dobijo brez osebnega obiska zdravnika, so se odzvali tudi v Danco Laboratories, kjer proizvajajo tablete.

Kemijska struktura mifepristona
Kemijska struktura mifepristona. Foto: ollaweila iz iStock

V izjavi so zapisali, da je FDA pooblaščena s strani kongresa za odločanje o tem, katera zdravila so varna in učinkovita ter kako naj bodo na voljo bolnikom. Odločitve agencije o sprostitvah regulacij zdravila temeljijo na preverjenih podatkih o varnosti in učinkovitosti le-tega.

Mifepriston je bil namreč podvržen dolgotrajnemu in strogemu pregledu FDA; v njihovih smernicah je zapisano, da so tablete za spodbujanje splava popolnoma varne za uporabo do 70 dni (10 tednov nosečnosti), čeprav dokazi kažejo, da so lahko varne tudi pozneje v nosečnost.

Prav tako trdijo, da je zdravilo dovolj varno, da jih je mogoče poslati pacientu tako po osebnem kot tudi po telefonskem obisku certificiranega ponudnika, saj namreč ne gre za kirurški poseg.

Odkar je bil mifepriston prvič odobren leta 2000 je bil uporabljen več kot štiri milijonkrat. O njem je bilo tudi izven FDA napisanih veliko znanstvenih člankov in raziskav, ki podpirajo njegovo varnost pri uporabi za prekinitev nosečnosti, pa tudi v drugih situacijah.

Misoprostol v samostojni uporabi

V Ameriki se za večino splavov z zdravili uporablja tako mifepriston kot tudi misoprostol. Ponavadi oseba najprej vzame mifepriston, da blokira hormon progesteron, nato pa 24 do 48 ur kasneje še misoprostol, da izprazni maternico.

Pacienti s takšnim postopkom doživijo manj stranskih učinkov; načeloma je splav mogoče izvesti tudi samo z uporabo misoprostola, ampak tega FDA ni še oddobrila za samostojno uporabo.

Režim samo z misoprostolom za splav traja dalj časa, spremlja ga pa tudi več stranskih učinkov, kot so slabost, bruhanje, diareja ter krvavenje in krči za dalj časa.

Vseeno so ponudniki splava pripravljeni ponuditi splav samo z zdravili misoprostol v državah, kjer je to dovoljeno.

Kaj sledi?

Dokler vrhovno sodišče obravnava odločitve nižjih sodišč, mifepriston zaenkrat ostaja na voljo v državah, kjer je splav zakonit.

Omenjene omejitve glede uporabe so tudi ostale na čakanju, vendar je neznano, kaj se bo zgodilo po izteku začasne prekinitve na nove omejitve glede dostopnosti.

Junior novinar

Prejšnji članekFilmi o pisateljih in pisateljicah
Naslednji članekZakaj je nemogoče zaščititi smeti pred medvedi? So pametnejši od nas?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.