Filmi o pisateljih in pisateljicah

Handwriting on movie clapperboard ;storytelling for film, cinema and video photography concept
Foto: bombermoon iz iStock

Pisatelji (in pisateljice) so navadno v ozadju in zgodbe le ustvarjajo. Mencanje in puljenje las za pisalno mizo kliče po dobri meri ustvarjalnosti, da postane zanimivo za gledalce. Na seznamu je nekaj filmov, ki so uspešno ujeli ravnovesje med zgodbo in zgodbo za zgodbo.

1Prilagajanje – Adaptation (2002)

adaptation movie, nicholas cage
Foto: on imdb

Spike Jonze se je lotil prikaza samega procesa za filmsko priredbo knjige. Charlie Kaufman (Nicholas Cage) preusmeri fokus knjige Susan Orlean (Meryl Streep) z rož na izzive, s katerimi se sooča kot scenarist. Kmalu ne vemo več, kaj je bolj filmsko – adaptacija ali adaptiranje. Film je prejel več nagrad.

2Polnoč v Parizu – Midnight in Paris (2011)

midnight in paris, owen wilson
Foto: on imdb

Polnoč v Parizu je fantazijska stvaritev Woodyja Allena z Owenom Wilsonom v vlogi pisatelja Gila Penderja. Znajde se v obdobju, ko so se po Parizu potikali pisatelji, kot sta Ernest Hemingway in Gertrude Stein. Film je sentimentalno eskapistično delo o eskapizmu samem.

3Misery (1990)

misery, kathy bates, james caan
Foto: on imdb

Stephen King in Kathy Bates sta se izkazala za zmagovalno kombinacijo. Misery je film o ponoreli oboževalki, ki ugrabi najljubšega pisatelja (James Caan). V jetništvu ga strašansko muči in sili, da piše. Kdo bi si mislil, da bo King tako uspešno ustrahoval z bojaznimi, ki se bolj tičejo njega samega. Film je nastal v režiji Roba Reinerja.

4Zaljubljeni Shakespeare – Shakespeare In Love (1998)

shakespeare in love, gwyneth paltrow, joseph fiennes
Foto: on imdb

Preden je Gwyneth Paltrow prodajala dvomljivo dišeče sveče in povzročala preglavice na smučiščih, se je kot Viola de Lesseps v filmskem podvigu Johna Maddena preoblačila v dečka, da bi igrala v Shakespearjevih dramah. Joseph Fiennes je v filmu upodabljal mladega Shakespeara, ki se v Violo zaljubi. Navdušuje tudi Judi Dench v vlogi kraljice. Film je prejel sedem oskarjev.

5Capote (2005)

capote, philip seymour hoffman
Foto: on imdb

Biografija Trumana Capotea je nastala v režiji Benneta Millerja in govori o dogodkih v času nastajanja knjige Hladnokrvno. Vlogo pisatelja je prevzel Philip Seymour Hoffman. Capote naleti na zgodbo o umoru družine v Kansasu in s prijateljico Harper Lee (Catherine Keener) obišče mesto zločina. Kljub očitni krivdi se Capote med intervjuvanjem naveže na zločinca.

6Can You Ever Forgive Me? (2018)

Can You Ever Forgive Me?
Foto: on imdb

Melisse McCarthy smo vajeni v nekoliko zlajnanih komičnih vlogah. V biografiji, ki je nastala v režiji Marielle Heller, pa je blestela kot Lee Israel. Israel je leta 2008 izdala avtobiografijo, v kateri je priznala izrabljanje talenta za ponarejanje pisem pokojnih pisateljev. Film se odvija v devetdesetih, ko se Lee Israel sooča z nezmožnostjo pisanja in alkoholizmom. Odkrije nenavaden talent – izvrstno zna oponašati slog drugih piscev. Naslov črpa navdih po ponaredku pisma Dorothy Parker, ene izmed Israelinih »žrtev«.

7Izžarevanje – The Shining (1980)

Jack Nicholson In 'The Shining'
Foto: on imdb

Klasična psihološka grozljivka po še enem Kingovem romanu je pravzaprav zgodba pisatelja, ki bi na oddihu samo rad nekaj spisal. A delo brez igre naredi Jacka pustega. Znano je, da adaptacija Stanleyja Kubricka Kingu ni bila preveč všeč. Menil je, da se Nicholsonu v vlogi Jacka Torrancea prehitro zmeša, in da Wendy (Shelley Duvall) zgolj kriči, medtem ko je v romanu bolj kompleksen lik.

8The Hours (2002)

Hours
Foto: on imdb

Režiserski projekt Stephena Daldryja prikaže zgodbo o treh generacijah žensk (Meryl Streep, Julianne Moore, Nicole Kidman). Vse so se primorane soočiti s samomorom in nanje  vpliva roman Gospa Dalloway Virginie Woolf. Dve izmed njih tudi pišeta.

9Reševanje gospoda Banksa – Saving Mr. Banks (2013)

Reševanje gospoda Banksa
Foto: on imdb

Čudovita dinamika med Tomom Hanksom v vlogi Walta Disneyja in Emmo Thompson kot pisateljico P. L. Travers, avtorico Mary Poppins bo pritegnila še tiste, ki jih pisatelji sploh ne zanimajo. Disney poskuša izpolniti obljubo hčerkam, da bo posnel film o Marry Poppins, za katero že dvajset let poskuša dobiti pravice. Režiral je John Lee Hancock.

Niki Hüll

Novinar

Prejšnji članekNajbolj vplivni »titani« na svetu leta 2022
Naslednji članekSe bliža prepoved tabletk za prekinitev nosečnosti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.