Najbolj vplivni »titani« na svetu leta 2022

Žarnica kot metafora za idejo narisana na listku.
Foto: AbsolutVision iz Unsplash

Ameriška revija Time vsako leto posodobi svojo rubriko Time100, v kateri izda seznam 100 najvplivnejših oseb leta.

Seznam se je leta 1999 začel objavljati kot rezultat debate med politiki, novinarji in šolarji, danes pa je to odmevan letni dogodek. Kandidate izberejo uredniki revije na podlagi idej, talenta in iznajdb, ki so spremenile svet.

Vpliva ne razumejo kot trde moči sile, kljub temu, da se na seznamu kdaj pa kdaj pojavijo tudi predsedniki in drugi voditelji. Bolj se osredotočajo na vpliv v smislu mehke moči idej in dajanja zgleda.

S pomočjo teh kriterijev so izbrali 15 oseb, ki posedujejo veliko moč, intelekt ali pomen – ali vse troje. Izbrali so »titane«.

1. Tim Cook

Izvršni direktor podjetja Apple Tim Cook.

Izvršni direktor podjetja Apple Tim Cook. Foto: on Twitter

Izvršni direktor podjetja Apple je v svojem vodenju enega največjih podjetji pokazal več razpona kot marsikateri sodobni izvršni direktor. S svojim sočutjem in disciplino, s katerima pristopa k stvarem kljub velikim pritiskom vodenja, že več kot deset let postavlja vzor.

Občudovan je zaradi spoštovanja, ki ga izkazuje svojim zaposlenim v vsakodnevni komunikaciji. Veliko poudarka da na aktivnem poslušanju teh, odprtosti in iskanju njihovih mnenj.

Njegovo moralno vodstvo, tehnološka domišljija, skrb za okolje in humanitarnost ga odlikujejo kot izjemnega direktorja.

2. Oprah Winfrey

Oprah Winfrey.
Ameriška medijska lastnica, TV-voditeljica, igralka, producentka Oprah Winfrey. Foto: on Twitter

Oprah je na seznamu pristala zahvaljujoč nekdanji prvi dami, Michelle Obama.

Ta občuduje njeno sposobnost ustvarjanja ozračja, zaradi katerega se osebe poleg nje počutijo varne biti odprte, iskrene in ranljive. Ne glede na to, s kom govori, ji uspe doseči, da se oseba počuti videno in razumljeno.

Kjerkoli je Oprah vpletena, je vsem jasno, da ne gre za pretvarjanje; ko se z nečem poveže, poskrbi, da vsi zavedajo izjemnosti tega.

S tem, ko spominja na človečnost, ki si jo vsi delimo, izziva sogovorca, da si ponosno lasti njegove negotovosti, zmage, ponos in neuspehe.

3. Christine Lagarde

Prva ženska predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.
Prva ženska predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde. Foto: on Twitter

Lagarde je kot prva ženska predsednica Evropske centralne banke na svoji poti do vrha bila deležna veliko izzivov, in vseeno uspela.

Ne samo to – v času svojega mandata se je morala soočiti z edinstvenimi okoliščinami in jih preiti. Kmalu po prejetju naziva je morala prestati kritično preizkušnjo, in sicer zagotoviti, da pandemija koronavirusa ni povzročila opustošenja v območju evra.

Zdaj, v času ogromno inflacije v evroobmočju, mora zagotoviti stabilizacijo rasti cen sredi vojne.

Kljub oviram svoje delo izvaja uspešno, veliko pa da tudi na inkluzivnost pri odločanju in pri oblikovanju politik.

4. Michelle Yeoh

Malezijska igralka Michelle Yeoh.
Malezijska igralka Michelle Yeoh.. Foto: on Twitter

Malezijski igralki, najbolj znani po svojih vlogah v filmih Everything Everywhere All at Once, Crazy Rich Asians, James Bond – Tomorrow Never Dies in The Witcher, je tekom njene kariere uspelo kar nekaj neverjetnih stvari.

Igralka je v mladosti bila predana baletu, vendar so se zaradi poškodbe te sanje razblinile. Vseeno je postalo jasno, da ji njena ljubezen do uprizoritvenih umetnosti ne bo pustila počivat – tako se je začela ukvarjati z igranjem.

Imela je ključno vlogo v hollywoodskem filmu z izključno azijsko igralsko zasedbo, ki je prvič po 25 letih postal najbolj dobičkonosna romantična komedija v več kot desetletju, postala je kraljica hongkonškega akcijskega filma, kjer prevladujejo moški, poleg tega pa je še ovrgla marsikateri stereotip s svojo vlogo v Bondovi franšizi.

Njena pot do filmske zvezde ni bila preprosta – vseeno pa jo danes pozna skoraj cel svet.

5. Gautam Adani

Indijski milijarder in industrialec Gautam Adani
Indijski milijarder in industrialec Gautam Adani. Foto: on Facebook

Adani je klasičen primer zgodbe, kjer trdo delo pripelje osebo iz revnega ozadja na vrh.

Rojen je bil namreč v relativno revno družino. Kot mladostnik je opustil šolanje in se namesto tega raje posvetil posredništvu diamantov, kar mu je prineslo velik uspeh.

Zdaj tekmuje za mesto pete najbogatejše osebe na svetu; je namreč ustanovitelj in predsednik Adani Group, multinacionalnega konglomerata, ki se ukvarja z razvojem in delovanjem pristanišč v Indiji.

Kljub vsemu ostaja skromen človek, ki se drži stran od oči javnosti in svoj imperij gradi v tišini.

6. Kris Jenner

Kris Jenner.
Kris Jenner. Foto: on Twitter.

The devil works hard, but Kris Jenner works harder. Krisin marketinški um si je prislužil že takšen sloves, da so ljudje na internetu začeli ustvarjat meme o njem.

Šalo na stran, res je, da je mama znanih Kardashian in Jenner hčera in sina v veliki meri prisostvovala k njihovi slavi. Vse informacije o družini so strateško razkrite javnosti – podoba znane družine je v rokah Kris, ki ima v rokah večino niti.

Jenner je imela ključno vlogo pri oblikovanju imena Kardashian in pretvorbo tega v več milijard dolarjev vreden imperij. Zato je, po mnenju mnogih, v prvi prsti poslovna ženska, ki si takšno prepoznanje tudi zasluži.

7. Andy Jassy

Andy Jassy
Izvršni direktor Amazona Andy Jassy. Foto: on Amazon.

Andy Jassy, naslednik Bezosa, je izvršni direktor Amazona (kljub temu, da je slednji še vedno do določene mere vpleten v podjetje). Za vlogo se je pripravljal že približno dva desetletja; v zgodnjih 2000-ih je namreč dobil pozicijo tehničnega pomočnika Bezosa in s tem praktično postal njegova senca.

Kot direktor je tišji in manj intenziven kot Bezos; sicer je izredno organiziran ter zahteven, vendar ne neusmiljen, kot so nekateri mislili o njegovem predhodniku.

Poleg številnih prispevkov podjetju pa je znan tudi po svoji dobrodelnih dejanjih; redno namreč nakazuje denar raznim organizacijam.

8. Sally Rooney

Pisateljica Sally Rooney
Pisateljica Sally Rooney. Foto: on Twitter.

Rooney je bila edina romanopiska nominirana leta 2022. Kar ljudje cenijo pri njenem delu je to, da govori o temeljnih resnicah, čustvih, situacijah, ki so (oz. bi lahko bile) skupne vsem nam – vse to pa ji uspe ubesediti v vešči prozi, ki bralca kar posrka vase.

Njena pisanja marsikomu predstavljajo kažipot, s katerim se lahko orientirajo skozi skrbi, želje, aspiracije, tesnobe in neodgovorjena vprašanja.

Kar omogoča, da njeni romani tako odmevajo, je dejstvo, da skoraj zanemarjajo potencialne bralce; karakterji se zdijo kot avtonomne osebe, ki se razvijajo neodvisno od opazovalca. Performativni vidik je odstranjen in pač samo so.

9. Hwang Dong-hyuk

Hwang Dong-hyuk
Hwang Dong-hyuk Foto: on variety

Režiser prve serije v ne-angleškem jeziku, ki se je uvrstila v kategorijo Izjemna dramska serija na Emmyjih – Squid Game, seveda – je že dolgo pred tem prvencem pisal scenarije o neprivilegiranih ter o spolni zlorabi, z močno noto družbene kritike.

S tem je mnogim etničnim ustvarjalcem pokazal, da vrata niso zaprta, kljub temu, da se včasih morda tako zdi.

Zdaj Dong-hyuk že dela na naslednjih projektih, s katerimi se bo očitno še naprej držal satire in družbenega komentarja, po katerih je tako znan.

10. Sam Bankman-Fried

Ameriški podjetnik in vlagatelj Sam Bankman-Fried.
Ameriški podjetnik in vlagatelj Sam Bankman-Fried. Foto: on Twitter

Sam je zgolj v roku enega leta šel od tega, da si ni moral privoščiti niti postelje, do tega, da je postal eden najbogatejših in močnih ljudi na svetu že pred 30. letom.

Z izjemno vztrajnostjo mu je namreč uspelo ustanoviti podjetje FTX, ki je upravljalo borzo kriptovalut in kripto hedge sklad. Podjetje je bilo mogoče opaziti povsod; imelo je reklame z znanimi igralci, našitke na uniformah sodnikov, košarkarske arene, bil je uradna menjalnica kriptovalut MLB itd.

(Seznam je bil sestavljen leta 2022. V tem času je nekdanji obraz kriptoindustrije bil deležen 12 obtožb v zvezi z goljufijo z vrednostnimi papirji in črpanjem sredstev s platforme za osebno korist, zaradi katerih so vlagatelji izgubili milijarde. FTX je zdaj v stečaju, Bankman-Fried pa se je izrekel za nedolžnega v zvezi z osmimi obtožbami.)

11. Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn in Alex Morgan

Nogometašice Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn in Alex Morgan.
Nogometašice Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn in Alex Morgan. Foto: on Time

Te tri nogometašice – vse tudi vrhunske športnice – so imele neizmeren vpliv na področju športa in enakosti.

Rapinoe, močna družbena aktivistka, se zavzema za rešitev vprašanja pravic različnih ras, LGBTQ+ in enakosti spolov. Neposredno se je lotila boja za enako plačilo žensk v profesionalnih športih in tako navdihnila ženske po vsem svetu, ki si morajo same prizadevati za spremembe.

Morgan je prav tako glasna na področju enakosti spolov. Poleg tega s svojimi dejanji izkazuje svojo zavezanost zdravju živali in ljudi, še posebej kar se tiče afriških otrok in zavetišč za živali.

Sauerbrunn je vodja ekipe postala zaradi svoje izjemne komunikacije z igralci in trenerji, ter zato, ker se je od nekdaj zavzemala za spodbujanje pogovora o rasni in družbeni neenakosti – s svojo pozicijo je imela možnost dejansko odpreti prostor za te pogovore.

Tej so se nadaljevali in razširili na govorjenje proti nasilju z orožjem in podpori sodelovanju ženk in transspolnih oseb v športu.

12. Elizabeth Alexander

Pesnica Elizabeth Alexander.
Pesnica Elizabeth Alexander. Foto: on Twitter

Alexander je široko ljubljena in cenjena pesnica, učenjakinja in mentorica.

Njeno življenjsko delo obsega marsikaj osupljivega; njen osrednji fokus pri svojem pisanju je zastavljanje ostrejših vprašanj, ki bralca spodbudijo k razmišljanju. Piše o spolu, rasi, politiki in zgodovini, zlasti afroameriški.

S svojo poezijo ji uspe lastno kulturno vizijo spremeniti v takšno, ki osvetljuje univerzalno izkušnjo.

Med drugim je tudi ustanovna članica organizacije Cave Canem, ki se ukvarja s promocijo afroameriških pesnikov. Spodbuja jih, da pišejo o zgodbah, ki jih še nismo slišali, o kulturnih stališčih, ki še niso bila osvetljena.

Jasno je torej, da je ogromno prispevala k družbi v več kot enem vidiku.

13. David Zaslav

Glavni izvršni direktor in predsednik Warner Bros. Discovery David Zaslav.
Glavni izvršni direktor in predsednik Warner Bros. Discovery David Zaslav. Foto: on Twitter

Glavni izvršni direktor in predsednik Warner Bros. Discovery je “izjemno cenjen”, po besedah sodelavcev. Razvijal se je z industrijo in izstopa zato, ker »vidi stvari, ki jih drugi morda ne vidijo«.

Zaslav je natančno preučeval zabavno industrijo, bolje spoznal ključne akterje in izvedel, kako je šok zaradi COVID-a spremenil vedenje potrošnikov.

Pod njegovim vodstvom je Discovery lansiral nekatera najhitreje rastoča kabelska omrežja v ZDA; dosegli so številne mejnike pri gledanosti, vključno z Animal Planet, HGTV, Food Network in TLC.

Kuriral je tudi zbirko vrhunskih blagovnih znamk in globalnih intelektualnih pravic, ki so ustvarile osnovo za Discovery+.

Vse, kar je mogoče reči, je to, da ima pod njegovim vodstvo podjetje svetlo prihodnost.

Anja Koglot

Junior novinar

VIRTime
Prejšnji članekNajboljša prehranska dopolnila za zdravje in vitalnost
Naslednji članekFilmi o pisateljih in pisateljicah

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.