Sponzorirano
Sunny studio. 15 % popusta za študente.

Najboljša prehranska dopolnila za zdravje in vitalnost

spoon with variety of pills, dietary supplements on blurred vegetables background
Foto: ronstik iz iStock

Vse več ljudi se zaveda pomena zdrave in uravnotežene prehrane za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Včasih pa prehrana ne vsebuje dovolj hranil, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. V takšnih primerih nam lahko prehranska dopolnila pomagajo poskrbeti za učinkovitejše delovanje telesa. Katere prehranske dodatke je za tvoje zdravje in dobro počutje pomembno vključiti v svojo prehrano?

1Vitamin D

The word Vitamin D with a small cup of Vitamin D3 capsules on it. Close up.

Vitamin D se tvori v naši koži, ko je izpostavljena sončni svetlobi. Pogosto pa ga je treba dodatno vnašati s prehranskimi dodatki, saj ga ljudje ne dobimo dovolj preko sončne svetlobe. Ima namreč ključno vlogo pri vzdrževanju zdravih kosti in zob, saj pomaga pri absorpciji kalcija in fosforja, poleg tega pa izboljša delovanje imunskega sistema.

2Omega 3 maščobne kisline

Black slate table with product rich in omega 3 and vitamin D. Written word omega 3 by white chalk.
Foto: cegli iz iStock

Naše telo ne more proizvajati omega 3 maščobnih kislin, zato jih moramo dobiti iz hrane ali prehranskih dopolnil. Najdemo jih sicer v ribah, morskih sadežih in nekaterih algah, a jih pogosto ne zaužijemo dovolj. Zato so prehranski dodatki z omega 3 maščobnimi kislinami koristni za ljudi, ki ne pojedo dovolj rib in drugih virov omega 3 maščobnih kislin. Njihovo pomanjkanje namreč lahko poveča tveganje za srčno-žilne bolezni.

3Probiotiki

Probiotiki

Probiotiki nam lahko pomagajo izboljšati ravnovesje mikroorganizmov v prebavnem traktu. Na voljo so kot prehranski dodatek, ki nam omogoča urediti prebavo, saj pomagajo pri razgradnji hrane in absorpciji hranil. Poleg tega lahko izboljšajo delovanje imunskega sistema in pomagajo v boju proti okužbam, kot je prehlad.

V našem prispevku Kaj so biotiki? Vse o prebiotikih, probiotikih in postbiotikih si lahko prebereš še več o tej skupini.

4Železo

Assortment of high in Iron sources on dark background: liver, beef, raisins, keshew, buckwheat, spinach, tomatoes, potatoes, dark chocolate, pumpkin seeds, lentil, broccoli. Top view.
Foto: LumenSt iz iStock

Železo je glavna sestavina rdečih krvnih celic in ima pomembno vlogo pri proizvodnji hemoglobina in prenosu kisika v našem telesu. Čeprav ga najdemo v različnih živilih, kot so meso, stročnice in zelenjava, se lahko pri nekaterih ljudeh pojavi pomanjkanje železa, ki je lahko posledica slabe prehrane, izgube krvi ali bolezni prebavil. V takšnem primeru se priporočajo prehranski dodatki železa. Manko železa namreč lahko povzroči slabokrvnost in druge zdravstvene težave.

5Magnezij

Magnesium rich foods. Top view. Healthy eating
Foto: bit245 iz iStock

Magnezij igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih kosti, zagotavlja podporo živčnemu in srčno-žilnemu sistemu ter regulira prebavni sistem. Najdemo ga v živilih, kot so oreščki, semena, špinača in avokado. Če s prehrano ne zaužijemo dovolj magnezija, nam lahko prehranski dodatki magnezija pomagajo zagotoviti zadostno količino tega minerala. Pomanjkanje magnezija namreč lahko povzroča anksioznost, nespečnost, utrujenost in glavobol.

Monika Martinc

Junior novinar

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.