Ukrepi za gibanje in šport mladih so nujni, pravi MVI

Teacher Taking Exercise Class In School Gym
Foto: Highwaystarz-Photography iz iStock

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je pripravilo ukrepe, s katerimi bo omogočilo dodatne gibalne aktivnosti za otroke in mladino. Kot so pojasnili, se zavedajo, da sta šport in gibanje nujna za zdrav razvoj otrok. Kaj so pripravili na ministrstvu?

»Da bi nevtralizirali učinke epidemije in učinke sedečega načina življenja, naše ministrstvo pripravlja ukrepe, ki bodo omogočili dodate gibalne aktivnosti za otroke in mladino,« so povedali pri ministrstvu.

Ukrepi ministrstva za dodatne gibalne aktivnosti

Javni razpis za sofinanciranje oddelkov z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah v šolskem letu 2023/24. Znesek ukrepa je 1 milijon evrov.

Omogočeno bo sofinanciranje stroškov strokovnega dela v oddelkih z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah, ki izvajajo javno veljavni program v prvem vzgojno izobraževalnem obdobju in podružnicah. Sofinancirani bodo tudi stroški uporabe ali najema dodatnih športnih objektov oz. površin za obogatitev izvedbe športnih aktivnosti.

»Naš namen je povečati količino ur športa za učence v osnovni šoli in kakovost ter privlačnost programov športne vzgoje otrok in mladine,« so zapisali pri ministrstvu.

Projekt Zmigaj! je načrtovan s sredstvi Evropske kohezijske politike. Vključuje razvoj in izvedbo športno-rekreacijskih programov za krepitev zdravja in aktiviranje najstnikov.

Man tying jogging shoes.He is running outdoors on a sunny day.
Foto: Ivanko_Brnjakovic iz iStock

Sofinanciranje programov, dejavnosti in štipendij

Preko Javnega razpisa bodo sofinancirali programe prostočasne športne vzgoje otrok in mladine, obštudijskih športnih dejavnosti in statusnih pravic športnikov. »V začetku letošnjega aprila smo objavili rezultate javnega razpisa in izbranim izvajalcem poslali v podpis pogodbe o sofinanciranju,« so zapisali.

Coach Giving Team Talk To Elementary School Basketball Team
Foto: Highwaystarz-Photography iz iStock

Na razpisu je bilo izbranih 11 osnovnih šol za dodatno športno ponudbo, 19 srednjih šol za dodatne dejavnosti v športnih oddelkih, Slovenska univerzitetna športa zveza za športno-rekreativne programe za študente in Olimpijski komite Slovenije, ki mu bodo omogočili sofinanciranje štipendij za nadarjene vrhunske športnike.

Zagotovljena so sredstva za Zavod za šport Planica na področju športa otrok in mladine. Izvajajo se programi, v katere je bilo leta 2022 vključenih 238 tisoč otrok. To so med drugim: Mali sonček, Zlati sonček, Krpan, Naučimo se plavati, šolska športna tekmovanja in drugi.

Transport, tourism, road trip and people concept. People in the intercity bus. Group of passengers or tourists in travel bus
Foto: ANGHI iz iStock

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekZakaj ne bi smeli reči, da je hrana okusna?
Naslednji članekNajboljša prehranska dopolnila za zdravje in vitalnost

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.