Skrb za zdrave in lepe zobe

Učinkovita ustna higiena ni pomembna samo zaradi lepega nasmeha, saj je lahko slaba ustna higiena vzrok ne samo za slab zadah, ampak tudi za zobno gnilobo ali vnetje dlesni, kar pa s sabo prinese mnoge hude bolezni.
Za uspešno ustno higieno so potrebni ščetkanje, nitkanje, medzobne ščetke ter ustne prhe in raztopine.

Ščetkanje

Za uspešno ščetkanje je potrebno imeti zobno ščetko primerne oblike, pomembna pa je tudi veščina posameznika pri ščetkanju ter pogostost in trajanje ščetkanja. Zobe in dlesni je priporočljivo očistiti vsaj dvakrat dnevno po dve minuti. Priporočljivo je, da ima ščetka mehke ščetine, ki so veliko bolj prijazne do dlesni. Klasične zobne ščetke z ravnimi ščetinami enake dolžine in debeline v zadnjem času nadomeščajo ščetke z nagnjenimi, različno debelimi ščetinami, ki bolj uspešno odstranjujejo obloge, zlasti pri osebah, ki zobe čistijo horizontalno, levo-desno, naprej-nazaj. Naprednejša tehnika, ki natančneje očisti predel med dlesnijo in zobno površino, postavlja ščetko pod kotom 45° od dlesni proti zobom in pod kotom 45° od zoba proti dlesni. Pri obeh tehnikah je potrebno upoštevati, da je del ščetin dovolj prislonjen ob dlesni, sila pa pri tem ni potrebna.

Električne zobne ščetke

V zadnjem času je na voljo tudi vse več električnih zobnih ščetk, ki so priporočljive tistim, ki ne zmorejo dobre higiene z rokami. Glede na način njihovega delovanja jih lahko razvrstimo v dve skupini: oscilirajoče in ultrazvočne zobne ščetke. Oscilirajoče zobne ščetke imajo manjšo okroglo glavo ščetke, ki omogoča čiščenje težko dostopnih mest; premikajo se levo-desno ali levo-desno ter naprej-nazaj. Njihov način delovanja zahteva pravilno uporabo, saj lahko nepravilna uporaba privede do odstopanja, poškodb in upada dlesni. Za nekaj sekund se je potrebno zadržati pri vsaki ploskvi zoba posebej in jo s premiki ščetke in majhnim pritiskom dodobra očistiti. Ultrazvočne zobne ščetke delujejo po principu nihanja. Način uporabe je zelo podoben kot pri navadni zobni ščetki, tako da je napačna uporaba ščetke praktično nemogoča. Študije so pokazale tudi dobro čiščenje in izpiranje žepkov, ki se pojavijo na obzobnih tkivih, do globine tri milimetre.

Zobna pasta

Zobna pasta olajša čiščenje z zobno ščetko, dodatne sestavine zobnih past pa naj bi imele še razne dodatne učinke. Vendar uporaba zobnih past z agresivnimi sestavinami, ki obljubljajo izrazite učinke, na primer beljenje zob, brez posveta z zobozdravnikom ni priporočljiva. Koristno pa je, da zobne paste vsebujejo fluoride v ustrezni koncentraciji, ki je tudi na embalaži bolj ali manj nazorno navedena. Za posamezen nanos zobne paste na zobno ščetko je dovolj že velikost grahovega zrna.

Nitkanje, medzobne ščetke

Uporaba zobne nitke ali trakov je nujna iz dveh razlogov: ker odstrani obloge v medzobnem prostoru, kjer lahko sicer hitro nastane karies, in ker z nitko bolj temeljito očistimo predel med zobom in dlesnijo, s čimer preprečimo zadrževanje sčetki nedostopnih bakterij. Njene pravilne uporabe se po navodilih in skicah na embalaži ter s pomočjo zobozdravstvenega osebja ni težko naučiti. Nitkanje je priporočljivo izvajati vsaj enkrat na dan, najbolje zvečer.

Medzobne ščetke so zlasti priporočljive za večje medzobne predele, kjer se je dlesen že umaknila. Ker so medzobne ščetke majhne, temeljiteje očistijo predele, za katere je zobna nitka preozka, ščetka pa do njih nima dostopa.

Ustne prhe in raztopine pa še dodatno pripomorejo k optimalni higieni, vendar niso nadomestilo za ščetkanje, nitkanje in rabo medzobnih ščetk, saj imajo raztopine omejeno delovanje na obloge.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.