Smeh je pol zdravja

Vsi poznamo rek, da je smeh pol zdravja. Sliši se lepo, da bi lahko bili zdravi od smejanja.

V praksi se nam zdi, da je ta optimističen stavek malo za lase privlečen. Res je, da se, ko se smejemo, počutimo bolje in se sprostimo. Ampak da bi se smejali namesto telovadbe, s smehom premagali bolezni ali celo shujšali?

 

Kaj je joga smeha?

Simona Krebs, ustanoviteljica prvega slovenskega kluba joge smeha ta nenavaden pojem predstavi tako: »Joga smeha je univerzalna vadba, kjer se smejemo brez humorja, brez zunanjih dejavnikov. Gre za kombinacijo smejalno-dihalnih vaj, ki nas pripeljejo iz igranega smeha do iskrenega smeha.«

Smeh je prirojeno človekovo vedenje, ki izraža zadovoljstvo in srečo. Je del vedenja, ki ga urejajo možgani. Naši možgani se, ko slišijo smeh, odzovejo tako, da pripravijo naše mišice na smejanje. Ne ločijo pa med naravnim in narejenim smehom. Oba povzročita izločanje hormonov sreče. Koncept joge smeha je v tem, da se je mogoče smejanja naučiti. 

Joga smeha je aerobna vaja, kar pomeni, da preskrbi telo s kisikom, pospeši utrip in dihanje.

V našem življenju se smejemo le 2-3 sekunde skupaj. Da bi dosegli vse pozitivne učinke smeha, se moramo smejati najmanj 20 minut skupaj.

 

Vpliv joge smeha na zdravje

Smeh sprošča, prekrvavi telo, znižuje nivo stresnih hormonov, krepi imunski sistem, deluje protibolečinsko – pospeši izločanje endorfinov, masira notranje organe, vpliva na samozavest, je pomembno komunikacijsko in socialno orodje, pomaga pri hujšanju, izboljša koncentracijo. Vsak od nas ima gen p11. Ta uravnava nastajanje kemijske spojine serotonin, hormon sreče, ki pomaga nadzorovati našo voljo, apetit in spanec. S smejanjem spodbujamo izločanje tega hormona. Ko se nehamo smejati, se podobno sprostijo tudi mišice, ki so bile med smehom obremenjene. Kronično jezni in nezadovoljni ljudje, ki se le redko smejijo, imajo dokazano nekaj večjo verjetnost srčnega infarkta kot ljudje, ki na življenje gledajo skozi rožnata očala. Zaradi izločenih endorfinov, to je skupina možganskih snovi, ki delujejo kot droge oziroma naraven opoj, je prag bolečine višji. Stres žile oži, smeh pa jih sprošča – to vpliva na endotelij, ki je odgovoren za zdravje krvožilnega sistema.

 

Brezplačni klubi joge smeha

Joga smeha ni samo človeku prijazna vadba, ampak tudi študentskim denarnicam. Vsi delujoči klubi so namreč brezplačni. Najdete jih v Ljubljani, Mariboru, na Ptuju, v Lendavi, Murski Soboti, Kranju, Kopru, … V Mariboru se bo 11. 5. odvijal že drugi mednarodni kongres smeha, ki ponuja strokovna predavanja in celo tekmovanje v smehu.

 

Je torej smeh res pol zdravja? Lahko bi rekli, da ja, saj pomaga ljudem do boljšega počutja in pomaga pri zdravljenju nekaterih bolezni. Če niste zahtevni športniki, vam lahko joga smeha predstavlja tudi telovadbo. Vsekakor je joga smeha sproščujoč in zabaven dodatek življenjskim aktivnostim, saj vsi vemo, da so veseli ljudje bolj zadovoljni, produktivni in bolj zdravi.

 

Maja Orešnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.