Ko tvoj cimer smrči?

Smrčanje nastopi, ko napetost mišic grla in ostalih mišic, ki nadzorujejo premikanje jezika in čeljusti, popusti. Če so te mišice šibke, mehko nebo pri vdihovanju zraka zaplapola. Glavni vzrok za smrčanje je zožanje zračnih poti, ki ga povzroča mehko nebo.

Raziskave kažejo, da smrči več kot tretjina odraslih ljudi. Pri smrčanju nastaja močan zvok – najglasnejši smrčač, ki se je s svojim smrčanjem vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, smrči z jakostjo 95 decibelov. Jakost normalnega smrčanja pa je okrog 80 decibelov. Ta zvok ponavadi moti partnerja, moti pa tudi spanec smrčečega, saj njegovo spanje ni globoko in zato se zjutraj ne zbuja spočit.

 

Razlogi za smrčanje so različni, odkrijejo pa jih lahko z otorinolaringološkim pregledom. Tu pa naštevamo nekaj posrednih dejavnikov, ki vplivajo na smrčanje:

–         starost – v starosti postajajo mišice ust in grla vedno ohlapnejše in zato po 60. letu smrči kar 40-60 % populacije                        

 –         spanje po uživanju alkohola – alkohol poveča ohlapnost mehkega neba                        

–         povečani mandlji in žrelnica – predvsem pri otrocih, ki zaradi vnetega grla težje dihajo                       

 –         spanje na hrbtu – pri spanju na hrbtu se čeljust spusti navzdol in nazaj, jezik pa zdrsne navzdol, zato se zračne poti zožijo                      

   –         debelost – dihalne poti so obložene z maščobnimi celicami, zato je žrelo ožje                       

  –         ovire v nosu – povečajo tlak, ki povzroča plapolanje mehkega neba                       

  –         bolezensko povečanje jezika – jezik zdrsne nazaj in pritiska na mehko nebo, kar povzroči smrčanje.

Večini ljudi se smrčanje ne zdi resen problem. Vendar pa se moramo zavedati, da je smrčanje motnja spanja, ki smrčečemu onemogoča kakovosten spanec. Ker smrčanje ovira dihanje, spanje ni tako globoko in mirno. Posledice so jutranji glavoboli, slabo razpoloženja, izguba koncentracije in kronična utrujenost. Če smrčanje preide v dušenje v spanju, se moramo posvetovati z zdravnikom, saj je to resna motnja, ki ima številne negativne posledice.

 

Če vas ali vašega partnerja smrčanje zelo moti, lahko preden se odločite za operacijo, poskusite nekatere naravne tehnike:

–         spremenite položaj spanja: Če smrčite le, kadar spite na hrbtu, je rešitev, da izberete drugačen spalni položaj. Mesto, kjer imate glavo, nekoliko privzdignite (dvignite vzglavnik) ali pa poskusite s staro tehniko. Na hrbtni del pižame všijte žogico za namizni tenis, ki bo preprečevala, da bi se prevalili na hrbet in začeli smrčati.                        

 –         shujšajte: dihalne poti pri pretežkih poteh so odebeljene in zato so zračne poti ožje.                         –         izogibajte se alkoholu, uspavalom in pomirjevalom: alkohol, uspavala in pomirjevala onemogočajo normalno dihanje     

  –         pred spanjem inhalirajte: ker je pogost vzrok smrčanja zamašen nos, poskusite z ihaliranjem pare, ki odmaši zračne kanale (za boljši učinek lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja)

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.