Smutiji – hitro pripravljeni, hranljivi in povrhu še okusni

Vse bolj priljubljeni smutiji predstavljajo zdrav, lahek, prehransko bogat, osvežilen začetek dneva. Brez težav in hitro si ga lahko privoščite kljub pomanjkanju časa.

Uveljavili so se z zanimanjem za zdrav način življenja

Smutijem podobni napitki so se prvič pojavili že v 30. letih prejšnjega stoletja v ZDA. Sprva so jih delali iz drobno zmletega svežega sadja z dodatkom sadnega soka in ledu oziroma zmletega zmrznjenega mleka. Prvi so jih »odkrili« ljubitelji zdrave in presne prehrane, njihova priljubljenost pa se je začela večati v 80. letih prejšnjega stoletja s povečanim zanimanjem za zdravo življenje. Danes jih najdemo skoraj povsod: v posebnih smuti barih, na trgovskih policah, v kavarnah, slaščičarnah in še kje.

 

Hranljivi, hitro prebavljivi, hitra in raznolika priprava

Med njihove prednosti štejejo veliko vsebnost vitaminov, mineralov, antioksidantov, naravnih sladkorjev, beljakovin in drugih hranil, ki bi jih v tako kratkem času sicer težko hkrati zaužili. So tudi lahko prebavljivi in hitro učinkujejo na povečanje energije. Enostavne sladkorje iz sadja telo porabi kot hiter vir energije, za prebavo pa ne potrebuje veliko napora. Skupaj s prehranskimi hranili zaužijemo tudi vlaknine, ki podaljšajo občutek sitosti in izboljšujejo prebavo. Med prednosti spada še hitra, zelo raznolika priprava.

Za pripravo potrebujemo poljubne sestavine in mešalnik oziroma palični mešalnik, v katerem sestavine drobno zmeljemo v gost napitek.

 

Sadni ali zelenjavni, stvar okusa

Za najbolj hranilne in zdravilne smutije veljajo zeleni (zelenjavni), ki poleg sadja vsebujejo tudi zeleno zelenjavo, ki je bogata s klorofilom. Če jih šele spoznavate, svetujemo za začetek sadne različice, ki jim postopoma dodajate zelenjavo.

Med zelenjavo je najbolj uporaben kodrolistnati ohrovt, ki nima agresivnega okusa, uporabimo zelene liste. Med najbolj priljubljene sestavine spadajo še listi pese, repe ali kolerabe, solata, motovilec, rukola, blitva, špinača, vršički kopriv, navadni tolščak (portulak), listi regrata in drugo.  

Med sadnimi pa lahko kombinirate različno sadje, na primer banane, limone, jagode, borovnice, pomaranče, grenivke, kivi, jabolka, hruške, ananas, maline, kosmulje in drugo. 

 

Nekaj namigov za pripravo

Najboljši smuti je pripravljen iz svežih sezonskih sestavin, ki ga takoj zatem pojemo. Smutiji s trgovskih polic so praviloma pasterizirani in so zato dlje časa obstojni. Večkrat jih boste pripravili, bolj boste obvladali kombinacije, ki vam ugajajo, in sami ustvarjali svoje. Navajamo nekaj predlogov kombinacij: 

  • Zeleni smuti: ananas, kivi, limona, pomaranča in nekaj vejic sveže mete.
  • Smuti iz rdeče pese: rdeča pesa, malo limoninega soka, jogurt, rožmarin, po želji malo popra in soli.
  • S kakijem: kaki, banana, kokosova voda (mleko, jogurt).
  • Polna mera energije: banana, breskev, cimet, acai jagode, kokosovo mleko, konopljini proteini.
  • Jagoda in špinača: pest špinače, jagode, riževo mleko, ingver, kurkuma.
  • Smuti s korenčkom: korenje, banana, avokado, ingver.
  • Očiščevalni smuti: banana, mlačna voda, gozdni sadeži, listi zelja, malo rjavega sladkorja.
  • Z zelenim čajem: zeleni čaj, med, borovnice, banana, sojino mleko.
  • Paradižnikov: paradižnik, jabolčni sok, korenček, gomolj zelene, tabasko, led.
  • Tropski: mango, ananas, banana, pomaranča.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.