Eros v tantri

Tisti, ki mislijo, da je orgazem seksualen, ne razumejo ničesar. Ti ne poznajo orgazmičnih izkustev. Orgazem je vedno božanski. Orgazem ni olajšanje, orgazem je praznovanje. Orgazem je stanje, v katerem se jaz – skozi drugega – srečam s celoto. (Bhagwan Shree Rajneesh)

Tantra uči, da se naši hedonistični porivi, ki temeljijo na uživanju, lahko preobrazijo v duhovno izkustvo. To je koncept, ki je privlačen in hkrati težko sprejemljiv za vse, ki živimo v zahodnih deželah, kjer je močna tradicija krščanstva, ki poudarja svetost trpljenja in odrekanja. Erotiko zamenjujemo s pornografijo, tudi zaradi vpliva cerkve, ki zanika duhovno dimenzijo fizične ljubezni.

 

Erotični sentiment nosi v sebi seme misticizma. Eros je v bil v stari Grčiji glasnik bogov, kar pomeni, da nam prinaša božanska sporočila. Različni tantrični sistemi, ki izhajajo iz stare Indije, Kitajske, Perzije in Egipta so zelo kompleksni, saj posegajo na področje znanosti, filozofije, ezoterike, medicine in umetnosti. Vsem pa je skupno to, da spoštujejo potencialno moč erotizma, ki nas lahko popelje v transcendenco.

 

ORGAZMIČNA ENERGIJA 
Swami Anandakapila pravi, da orgazem za mnoge predstavlja edino mistično izkustvo, ki so ga kdajkoli doživeli. V trenutku orgazma namreč izkušamo enost s svojim ljubljenim, za nekaj trenutkov vstopimo v brezčasje, kjer ni ne preteklosti, ne prihodnosti, obstaja samo prisotnost tukaj in zdaj. Naš dih se ustavi, ustavijo se tudi misli in zgodi se joga (združitev) – naš ločeni jaz se zlije s tokom kozmične življenjske energije. Ta trenutni uvid prebudi v nas željo, da bi ga spet ponovili, ne samo zaradi seksualne sprostitve, temveč tudi zaradi resnice, ki jo razodeva.

 

Orgazmi, ki jih doživljamo, so po kakovosti zelo različni in zavzemajo zelo širok spekter našega doživljanja z zelo subtilnimi razlikami.

 

V PSIHOLOŠKEM JEZIKU JIH LAHKO OPIŠEMO TAKOLE:

PRIMITIVNI ORGAZEM: ki bi ga preprosto opisali kot instinktivno sprostitev napetosti. Obseg naše zavesti ostaja zožen, užitka je malo in opišemo ga lahko le kot praznjenje. Zanj je značilno ne selektivno prepuščanje kateremukoli partnerju, poželenje je usmerjeno samo v zadovoljitev seksualnega potrebe in pozornost je samo na seksualnih organih. Psihodinamika obeh partnerjev je siromašna in nerazvita. Vsi nadaljnji nivoji orgazma so povezani s transformacijo tega instinktivnega dela znotraj nas, kljub temu pa ne smemo izgubiti stika s to primitivno bazo, saj je posledica tega lahko impotenca ali frigidnost.

 

NEZRELI ORGAZEM: je orgazem, ki je usmerjen vase in zanemarja človeškost partnerja, ki predstavlja samo objekt, ki nam prinaša zadovoljitev. Užitek, ki ga čutimo, je majhen, in doživljamo ga samo na genitalnem predelu. Identiteta naše zavesti je zožena samo na sprejemljivo sliko samega sebe, vse drugo je potisnjeno v podzavest. Ti potisnjeni občutki se prek mehanizma projekcije pripisujejo drugim ljudem. Dela psihoanalitikov potrjujejo, da impotenca in frigidnost nastajata kot posledica blokiranja občutkov znotraj nas (bolečina, jeza, strah). Orgazmična energija se kanalizira k razrešitvi tega notranjega konflikta in poti orgazmičnega sproščanja so zato zožene. Ko so popolnoma zaprte, se pojavi nezmožnost doživljanja orgazma. Tantra ponuja tehnike, s katerimi zdravimo in ozaveščamo ta potisnjeni material in odpravimo blokade.

 

ZRELI ORGAZEM: traja nekaj sekund in nam prinaša dosti več užitka in zadovoljstva, ki se širi po celem telesu, hkrati z občutkom globoke sprostitve. Izkusimo ga navadno takrat, ko smo zaljubljeni in poleg fizičnega olajšanja nam prinaša tudi občutek psihološke izpolnitve. Tok energije se vzpostavlja v celem telesu in doživljamo ga kot izmenjavo nežnosti in ljubezni s partnerjem. Lahko ga definiramo kot sposobnost, da se prepustimo toku življenjske energije brez zavor, doživljamo občutek izpolnjenosti, večje ljubezni in odprtosti do partnerja.

 

EKSTATIČNI ORGAZEM lahko označimo kot tantrični orgazem, ki pa se lahko zgodi tudi spontano. Ekstaza naj bi bila najgloblje, najlepše, najmočnejše pozitivno psihološko izkustvo, ki ga kot človeška bitja lahko doživimo. Partnerja čutita veliko medsebojno ljubezen, oboževanje in popolno sprejemanje medsebojne človeškosti. Ekstatični orgazem lahko traja več minut ali ur. Ekstaza je stanje, v katerem dosežemo višji nivo zavesti, in po takem orgazmu lahko ta sprememba traja več dni ali tednov.

 

V JEZIKU TRADICIONALNE TANTRE PA BI ZGORNJE OPISALI TAKO: 
V vsakem spolnem odnosu prebujamo kundalini, ki se dvigne v višje čakre, ko se odpre centralni kanal v hrbtenici, ki se imenuje šušumni kanal. V spolnem odnosu je ženska kanal za energijo Ide, moški pa za energije Pingale. Če sta v ravnovesju, se kundalini dvigne po šušumni in rezultat so spremenjena stanja zavesti. V spolnosti naša izkušnja torej napreduje z dvigovanjem energije kundalini – iz SPOLNE SLE (kundalini v čakri Mooladhara) v LJUBEZEN (kundalini v čakri Anahata) in končno v DUHOVNO IZKUSTVO (Kundalini v čakri Ajna).

 

Tradicionalna maithuna (tantrični seksualni obred) je primerna samo za tiste, ki so se soočili z negativnimi silami v svojem umu in znajo pozitivno kanalizirati svoja čustva. V maithuni dovolimo, da KAMA (pozitivni naboj erotične ljubezni) preobrazi našo KARMO (prevladujoča negativna nagnjenja našega uma) in jo kanalizira v pozitivna občutja blaženosti, enosti in miru.

 

Polona Sepe Hitchcox

www.kriyatantra.com

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.