Spomladanska utrujenost ni mit

Če je spomladanska utrujenost resnična, kako nastane?

  1. Temperaturna razlika

Utrujenost je značilna za kraje, kjer se izrazito menjajo letni časi. Spomladi začnejo nihati dnevne temperature – jutra so hladna, dnevi pa že zelo topli. Poleg tega nihajo vremenske razmere – od dežja do sonca, na kar mora telo odreagirati. Dnevi so daljši in toplejši, kar spodbudi presnovo in delovanje krvnega obtoka. Večja poraba energije bolj utrudi telo.

Zaradi večje količine dnevne svetlobe se lahko spremeni tudi hormonsko stanje.

  1. Enolična zimska prehrana

Pozimi ljudje navadno pojejo manj sadja in zelenjave (sezona ni primerna, prazniki). Telo posledično dobi manj vitaminov in mineralov, spomladi pa se prebuja in pripravlja na čiščenje. Takrat se pospeši metabolizem, telo porablja veliko energije in postane utrujeno.

  1. Pomanjkanje telesne aktivnosti

Pozimi se ljudje tudi manj gibljejo (prazniki, hladno ozračje …), zato se zmanjša telesna pripravljenost. Tisti, ki se redno gibljejo tudi pozimi, manj občutijo spomladansko utrujenost. Pomladi so dnevi aktivnejši (čiščenje, sprehodi, šport na prostem, hujšanje …), tudi zato se spremeni metabolizem in bolje deluje krvni obtok. Vse to porablja več energije, zato se telo utrudi.

Včasih telo ni le utrujeno

Če utrujenost traja dolgo in ne pomagajo ukrepi, gre lahko za kaj hujšega. Če utrujenost spremljajo žalost, tesnoba in nespečnost ali je izčrpanost kronična, je priporočljiv obisk zdravnika. Gre lahko za bolezen ali stanje, ki huje vpliva na življenje kot le spomladanska utrujenost. Največkrat gre za slabokrvnost, težave s ščitnico ali celo duševne bolezni, kot je depresija.

Kaj lahko narediš za zmanjšanje utrujenosti

Vse, kar naše telo utruja, mu tudi pomaga s pravo »uporabo«.

  1. Dnevna svetloba

Svetloba sončnih žarkov spodbuja nastanek hormona sreče serotonina, zato je splošno razpoloženje v mesecih z daljšimi dnevi dobro in prijetno. Priporočljivo je preživljanje časa na prostem.

  1. Prehrana

Energijsko težka hrana (polna maščob in ogljikovih hidratov, brez vitaminov in mineralov) obremenjuje presnovo. Da telo ne bo tako utrujeno, mu je treba olajšati delo z uravnoteženo prehrano. Priporočljiva je lažje prebavljiva ter z vitamini in minerali bogata hrana: zelenjava, sadje, dovolj vitaminov B in C ter železa, manj slana hrana, dovolj tekočine.

Za lažje delovanje presnove so priporočljivi manjši obroki, saj telo lažje predela manjše količine naenkrat. Za delovanje prebavil je pomembna tudi zadostna količina vode – približno dva litra na dan.

Za ljudi, ki se veliko gibljejo, so koristni dodatni vitamini. Te se dobi v sadju (svežih pomarančah, korenju) ali multivitaminskih tabletah.

  1. Gibanje

Da telo pretvori hrano v energijo, je potreben dotok kisika. Večji dotok priskrbimo z globokim ali hitrim dihanjem. Zato je priporočljivo gibanje na prostem, ki telo prebudi in napolni z energijo. Telesna aktivnost spodbuja prekrvavitev in presnovo.

Z gibanjem se v telesu sproščajo tudi hormoni sreče endorfini. Biti pa mora zmerno, ob prevelikem naporu se namreč telo še bolj utrudi.

Prejšnji članekUra, ki vam bo pomagala preteči maraton
Naslednji članekDolgotrajen vpliv covid-19 na možgane

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.