Sporne nekajdnevne in hitre diete

Po praznikih in po novem letu, ko se je dobro jedlo in pilo, nas v medijih takoj zbombardirajo s hitrimi in zelo učinkovitimi dietami, po možnosti z uporabnimi nasveti, kako v čim krajšem času izgubiti čim več kilogramov.

Previdnost ni odveč
Obstaja ogromno načinov, kako se znebiti kilogramov, vendar je potrebno biti previden pri izbiri pravega načina, saj si lahko sicer naredimo več škode kot koristi. Pogosto se odločimo za dieto kar sami, brez dodatnih posvetovanj s strokovnjaki in seveda se tega lotimo napačno, s čimer samo še bolj škodujemo svojemu zdravju in telesu. Hitre diete so največkrat nespametne in škodujejo telesu, zato se po prenehanju takšne diete pojavi tudi t. i. jojo efekt, saj se nato povrnejo vsi, če ne še kakšen kilogram več. Potrebno se je zavedati, da je izguba telesne teže dolgotrajen postopek in zahteva sprememba nekaj odrekanja in trdega dela.

Vse diete, ki telesu odtegnejo pomembna hranila, sprožajo alarm, zaradi katerega telo začenja z varčevanjem in kopičenjem zalog. V to skupino sodijo vse diete brez ogljikovih hidratov, beljakovin ali maščob. Enako velja za ločevalne diete, pri katerih ves dan uživamo le eno vrsto živil, saj pri tovrstnih dietah telo nima na razpolago vseh potrebnih snovi, zaradi česar so normalni procesi moteni. Ločevanje znotraj enega obroka, npr. škrobni zajtrk, potem pa kosilo, ki kombinira beljakovine in zelenjavo, ni sporno.

Visok vnos beljakovin in nizek vnos ogljikovih hidratov obljubljata hitro hujšanje, vendar so slabe strani tovrstnih diet med drugim tudi zaprtje, težave z ledvicami in dehidracija. In ker se telo navadi, da energijo črpa iz beljakovin, se kilogrami začnejo hitro nabirati, ko v prehrano znova vključite ogljikove hidrate.

Marketinški trik?
Diete s čudežnimi živili ali sestavinami, ki naj bi čudežno raztapljali kilograme – zeleni čaj ali jabolčni kis v kapsulah -, v katerih imajo pomembno vlogo živila in prehranski dodatki, so za mnoge prehranske strokovnjake predvsem uspešen marketinški trik. Stroge razstrupljevalne diete, med katerimi je najbrž najbolj znana dieta Master Cleanse, ki predpisuje le uživanje limoninega soka, javorjevega sirupa, kajenskega popra in vode, so izjemno škodljive za telo.

Nedovoljena in dietetična zdravila se za izgubo teže uporabljajo že leta; vse droge in zdravila, ki se uporabljajo za izgubo teže, imajo različne učinke v telesu, od zelo močnih do blažjih stranskih učinkov. Ljudje sami po sebi tega niti ne opazimo, saj je glavni cilj izguba telesne teže, a se pri tem ne zavedamo, da je to poleg ostalih negativnih učinkov v telesu le stranski učinek uživanja drog. Tudi kajenje sicer do neke mere povzroča hitrejšo prebavo in zatira apetit, vendar so te pozitivne posledice v primerjavi z negativnimi neznatne, zato kajenje nikoli ni rešitev za izgubljanje telesne teže.

Nekateri se prekomerne telesne teže lotijo s stradanjem, a to še zdaleč ni koristno ali pravilno. Stradanje ni post. Če je post pravilen in kontroliran, je to lahko zdravo početje, ki služi čiščenju ter razstrupljanju telesa in ga je priporočljivo opraviti, ko smo fizično neaktivni. Stradanje pa vsebuje dolgoročno omejitev hrane, pri katerem telo ne dobi zadostne količine kalorij ali hranil za pravilno delovanje; tako se telesna teža izgubi na račun vode, glikogena, mišične mase, maščobe in celo kosti.

Hitrih metod za izgubo odvečne telesne teže ni oz. so nezdrave in so zelo odsvetovane. Kadar se lotimo izgube teže, se je potrebno osredotočiti na zdrav in uravnotežen način prehranjevanja, zmerno telesno aktivnost in počitek. Zavedati se moramo, da se je potrebno tega lotiti postopoma, saj za dobre rezultate potrebujemo čas. Le tako bomo ohranili zdravje skozi daljše časovno obdobje ali za vse življenje.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.