Stranski učinki probiotikov: Katere stranske učinke lahko prinese uživanje probiotikov?

Intestine decorative model with various nutritional supplements. Top view
Foto: Elena Nechaeva iz iStock

Čeprav je uživanje probiotikov običajno povezano z zdravilnimi učinki in pozitivnim vplivom na prebavo, lahko povzroči tudi stranske učinke in zato ni primerno za vsakogar.

Probiotiki vsebujejo žive bakterije in jih med drugim najdemo v kefirju, kislem zelju, kombuchi in kimchiju. Z njihovo pomočjo lahko okrepiš imunski sistem, ohranjaš ravnovesje bakterij v prebavilih in omiliš nekatere prebavne težave.

A pozor! Spodaj si preberi, katere stranske učinke lahko prinese uživanje probiotikov in za koga ti niso primerni.

Prebavne težave

Večina ljudi dobro prenaša probiotike, nekaterim pa lahko povzročajo napihnjenost, zaprtje ali žejo. To velja predvsem za produkte, osnovane na kvasu. Vzrok teh stranskih učinkov še ni povsem pojasnjen, a morda gre le za posledice sprememb tvojih črevesnih bakterij.

ibs, probiotic, gut
Foto: Alicia_Harper iz Pixabay

Alergijski simptomi

Če si alergičen ali intoleranten na določena živila, moraš biti pri jemanju probiotikov previden. Nekateri produkti namreč vsebujejo sestavine, ki lahko sprožijo alergijsko reakcijo. To so na primer jajca, mleko, soja in gluten. Ker je veliko probiotikov pridobljenih iz mleka in mlečnih izdelkov (na primer lactobacillus), lahko vsebujejo tudi manjše količine laktoze. Če imaš le blažjo obliko laktozne intolerance, ti to ne bi smelo povzročati težav, pri hujših oblikah pa lahko pride do prebavnih težav.

Top view of assorted fermented foods and drinks, sources of probiotics great for healthy gut and digestive system: kimchi, pickles, sauerkraut, miso soup, kombucha, yogurt, kefir, wooden background
Foto: thesomegirl iz iStock

Draženje kože

Ker probiotiki lahko vsebujejo določene alergene, v redkih primerih povzročajo tudi draženje kože in srbečico. Ti simptomi bodo po prenehanju uživanja probiotikov tudi sami izginili. Zanimivo je, da obstajajo celo probiotiki, namenjeni lokalnemu nanosu na kožo, za odpravljanje določenih kožnih težav, kot so akne.

acne, pores, skin
Foto: Kjerstin_Michaela iz Pixabay

Povišano tveganje za okužbe

V zelo redkih primerih lahko uživanje probiotikov pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom poviša tveganje sistemske okužbe. Telo v tem primeru vneseno bakterijo prepozna kot patogeno in sproži imunski odziv. Če imaš imunsko okvaro ali pa si ravno prebolel hujšo bolezen, se zato pred jemanjem probiotika obvezno posvetuj s strokovnjakom.

Še več o probiotikih in razlikovanju s prebiotiki in postbiotiki pa si preberi v našem prispevku Kaj so biotiki?

VIRSHOWCASE
Prejšnji članekŠtudent, izberi zunanje pohištvo in izkoristi poletje
Naslednji članekVse, kar moraš videti – Zanimiva dejstva o Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.