Stres je naš sovražnik

Kako premagati stres

Ali imate občutek, da napornemu vsakdanjiku enostavno niste kos, se vas loteva prehlad, slabo počutje, glavobol … za vse to je en in edini odgovor – stres. In kako ga premagati, kako ga obvladati in kako ukrepati, da bo v čim manjši meri škodoval vam in vašemu zdravju?

Stres je vaš sovražnik!
Natrpani delavnik, visoki cilji in pogoji na fakultetah, obremenjevanje zaradi ocen, kritike na vaš račun … vse to izzove v našem organizmu stres. Ali ga je mogoče premagati? Stresno življenje je povsod okoli nas in mi smo del njega. Pregnati ga ne moremo, lahko pa se naučimo uspešno živeti z njim in ob tem čutiti minimalne posledice.

Kaj je stres?
Do stresa pride, ko se telo prilagaja novim okoliščinam – jezi, razočaranju, utrujenosti ipd. Gre za nekakšen obrambni sistem našega telesa, ki na tak način odgovori tujim, neznanim okoliščinam. Če ta nova«okoliščina«, npr. razočaranje, traja predolgo časa, telo nanj odgovori z oslabljenim imunskim sistemom in v tem primeru nam stres škoduje, saj nemalokrat prav zaradi tega zbolimo. Vsekakor pa stres ni samo naš sovražnik, temveč tudi prijatelj. Pomaga nam premagovati najtežje ovire in dokler ga obvladujemo, nas stres motivira in posledično izboljšuje uspeh na posameznem pdoročju.
Stres nas lahko motivira ali slabi naše zdravje!
Dokler stres nadzorujemo, nanj lahko gledamo povsem iz pozitivne strani. Mojstrsko obvladovanje tega sovražnika in po drugi strani zaveznika je danes pravzaprav velik uspeh. Pa vendar moramo stres jemati povsem resno in se z njim soočiti, saj nam lahko prinese trajne posledice. In kako prepoznamo stres? Ljudje se nanj odzovejo raznorazno – nekateri s slabo voljo, drugi so razdražljivi, napeti. Toda najpomembneje je, da ukrepamo, saj so v nasprotnem primeru posledice lahko zelo hude. Na stres pa ne smemo vedno gledati le z negativne strani – dokazano je namreč, da je neka mera stresa pravzaprav nujna. Ne boste verjeli – stres nas motivira, žene oz. priganja k cilju, ki smo si ga zastavili. Stres je koristen iz več razlogov: pripomore k temu, da nismo leni, de delamo na sebi, se spreminjamo v zrelo in odgovorno osebo ter živimo polno in izpopolnjeno življenje.
Zavedati se moramo, da smo si ljudje različni, na nekatere stres vpliva minimalno, drugi pa doživljajo visoko stopnjo stresa. Navadno na ženski del populacije stres vpliva že pri minimalnih stvareh. Obremenjujemo se zaradi težav v službi, študentke se vedno znova »sekirajo« zaradi slabih ocen, nekatere zaradi videza ipd. Zakaj? Ženske smo bolj krhke, občutljive in se veliko bolj obremenjujemo že z majhnimi problemi. Pravo nasprotje pa so moški, ki jim velikokrat niti največji problemi ne pridejo do živega. Toda niso vse ženske podvržene stresu in niso vsi moški tako flegmatični, da jih nič ne stre – seveda obstajajo izjeme tako kot povsod.

Držite se nasvetov glede stresa:
– živite kar se da polno življenje
– veliko se pogovarjajte
– imejte se radi
– veselite se življenja, smejte in zabavajte se ter se posvetite sami sebi
– popolnosti odmislite, saj je ni
– poskrbite za ravnotežje med delom in zabavo
– prehrana naj bo raznovrstna in uravnotežena
– poskrbite, da bo vaše telo imelo dovolj spanja, redne telesne aktivnosti ter sprostitve
– v čim manjši meri poskusite uživati nikotin, alkohol in kofein
– ugotovite, kje je meja vašega optimalnega stresa, ki vam »daje« le najboljše
– nikoli ne obupajte, vztrajnost je pomembna

»Študentski stres«!
Največkrat je najbolj kritičen prav stres študentov. Visoki cilji posameznikov, naporna študentska dela, predavanja, vaje in seminarji od vsakega posameznika zares zahtevajo največ. In če se poleg tega še nezdravo prehranjujete in ne skrbite za telesno aktivnost ter sprostitev, se velikokrat zgodi najslabše. In kakšne so posledice – nekateri jo »odnesejo« le z zelo oslabljenim imunskim sistemom in posledično s kakšnim prehladom ali manj nevarno boleznijo. Ko pa imunski sistem izgubi bitko s stresom, pa se lahko pojavijo zelo hude ali celo neozdravljive bolezni. Kronični stres na naše zdravje vpliva negativno, na kar telo lahko odgovori z naslednjimi težavami: pojavom depresije, srčnimi boleznimi, boleznimi ožilja, lahko pa pride tudi do vse pogostejšega alkoholizma in motnje hranjenja. To so resne zdravstvene težave, ki se jih mnogi ne zavedajo, zato poskrbite, da stres na vas ne bo vplival negativno, temveč bo vaš prijatelj, ki vas bo spodbujal in motiviral. Ne pozabite, lahko je zelo koristen!

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.