Stres, naš sovražnik vsepovsod!

Tesnoba, nemir, tečnost, nespečnost, “zateženost” …, vas pestijo takšne težave? Si želite, da bi bilo tega konec pa ne veste kako? Ste razdražljivi, jezni, depresivni? Ne veste, kaj vam je. Odgovor na vaše težave se skriva v imenu stres!

Kaj sploh je stres?

S stresom se človeški organizem odziva na sovražnike, ki se skrivajo v neposrednem okolju. Ti sovražniki so nekakšni dražljaji iz okolja, in sicer ropot, žalost, vpitje, blisk, bolezen. Tako se naše telo pripravi na nekakšen boj s temi dražljaji in vse to se kaže v obliki stresa. Odzivu telesa pravimo “alarmna reakcija” oz. “boj ali beg”. In kaj se v tistem trenutku dogaja v našem telesu? Pospešeno je dihanje, delovanje srca, dvigne se nam krvni tlak, poveča se tudi pozornost, budnost in previdnost, obenem pa se nam posledično zmanjša apetit in občutek za bolečino.

V današnje hitrem tempu življenja je stres naš vsakdanji spremljevalec. Ta današnji način življenja nam narekuje ritem in od nas zahteva maksimum ali pa še veliko več. Če se s tem srečujemo vsak dan, se ta stres lahko kaj hitro spremeni v kronični stres, le-ta pa vodi do nastanka številnih bolezni, depresije, alkoholizma ali celo do motenj hranjenja.

Stres je lahko zelo škodljiv v primeru, ko zaradi njega zbolimo. Ne boste verjeli – lahko pa je celo koristen. Ljudje neko količino stresa celo potrebujemo; prav zaradi minimalnega stresa človek živi polno in izpopolnjeno življenje.

Kako odgnati stres?

Stresu se lahko v veliki meri izognemo prav s telesno aktivnostjo. Velikokrat nam pomagajo tudi razni čaji, da se sprostimo in odmislimo vsakdanje težave. Obiščete lahko tudi kakšno masažo, kavo, greste plavat, sovražnica stresa pa je tudi savna. Študentje, konec tedna po napornem študiranju si privoščite oddih, ki vas sprosti, saj si boste le tako nabrali novih moči za naslednji teden.


“Stres nasveti”:
– jejte zdravo in uravnoteženo prehrano;
– bodite telesno aktivni;
– izberite vam najljubšo rekreacijo;
– zabava in delo v pravi meri sta dobri odločitvi;
– naspite se, pustite študij pozno v noč;
– dajte čim več nase in si privoščite sprostitev;
– čim manj: alkohola, nikotina in kofeina;
– ne ustrašite se stresa, temveč ga spoznajte in se borite z njim;
– imejte radi sebe, ljudi in svet;
– stvari, ki se jih ne da spremeniti, vas ne smejo vreči iz tira;
– ugotovite v kolikšni meri vam stres koristi in to izkoristite pri vaših ciljih.

Študentje v stresu!
Največkrat so prav študentje žrtve hudega stresa, saj se ne znajo z njim spopasti na pravi način. Velikokrat je stres prisoten med samim študiranjem, predavanji, največkrat pa prav med izpitom. In kako obvladovati stres pred testom? Pomembno je, da greste na izpit dobro pripravljeni. Bodite samokritični in ugotovili boste, kdaj ste pripravljeni in kdaj ne. Noč pred samim izpitom pustite knjige in se dobro naspite, bedenje pozno v noč ne bo obrodilo sadov. Po napornem študiranju si večkrat privoščite športne aktivnosti, ki vas bodo razbremenile. Testa se lotite pozitivno, samozavestno naravnani, učili ste se in zagotovo si zaslužite nagrado. Nikoli, ampak res nikoli ne pojdite na izpit lačni, saj veste, če ste vi lačni, so lačni tudi vaši možgančki. Ko vam bo profesor dal še zadnja navodila, globoko zadihajte, se sprostite in zmaga bo prišla sama od sebe, no, če ste se le učili.

                                                                                                                               Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.