Stres – pres(le)pimo ga

Kaj je stres?

Gre za naraven odziv telesa na neprijetne zunanje dejavnike (zaradi študija, dela, družine). V telesu se poveča količina stresnega hormona kortizola. Poviša se krvni tlak in krvni sladkor, zato se počutiš slabo. Če stres traja dlje časa, ima še druge neprijetne in celo nevarne učinke, kot so srčno-žilne bolezni, motnje hranjenja, depresija. Dokazano je, da je nivo kortizola pri nenaspanih osebah v povprečju višji, kot pri tistih, ki spijo redno in dovolj.

Če premalo spiš tudi kava ne pomaga

Kako vpliva spanje na počutje?

Med spanjem porabljaš kalorije za srčni utrip, dihanje in uravnavanje telesne temperature, ki jih ne dovajaš sproti, kot čez dan. Osebe, ki spijo premalo, imajo tudi povečan apetit in tako zlahka pojedo več, kot potrebujejo, kar vodi v debelost.

Če premalo spiš so hitro prizadete kognitivne sposobnosti: učenje, mišljenje in spomin, kar vpliva na delovno učinkovitost in razpoloženje. Dokazano je, da so ljudje, ki spijo dovolj, v povprečju karierno uspešnejši.

Nasveti za boljše spanje

  • Zatemni prostor in omeji uporabo naprav, ki sevajo modro svetlobo – telefon ali televizijo raje zamenjaj za dobro knjigo.
  • Znižaj temperaturo – če le nisi zmrzljivček (optimalno je 18°C).
  • Omogoči zračenje – odpri okno ali pa vsaj vrata sobe.
  • Potrudi se, da skrbi ne nosiš s seboj v posteljo. Vse kar te mori, zapiši na papir in pusti reševanje za naslednji dan.
  • Zvečer se izogibaj kavi, tobaku, čokoladi in pravemu čaju, ker vsebujejo poživila. Čokolado zamenjaj za banano, kakav za medeno mleko, pravi čaj pa za zeliščnega (baldrijan, pasijonka, kamilica, meta).

Pojdi spat!

Najlepše pa itak spiš zraven tistega, ki ga imaš rad. Če le ne smrči!

Kako pa se ti spopadaš s stresom? Povej nam v komentarjih spodaj.

Prejšnji članekŠtudent v Gambiji: vem zdaj več?
Naslednji članekZakaj bi morali jesti banane vsak dan?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.