Študenti in dijaki dobijo teste za samotestiranje

woman using cotton swab while doing coronavirus PCR test at home. Woman using coronavirus rapid diagnostic test. Young woman at home using a nasal swab for COVID-19.
Foto: stefanamer iz iStock

Novo šolsko in študijsko leto naj bi bilo nekoliko drugačno. Maske niso obvezne, prav tako so prostovoljna tudi testiranja. Za tiste osnovnošolce, dijake in študente, ki se bodo želeli testirati, bodo na voljo testi.

Koliko testov na mesec ti pripada?

Za izvedbo prostovoljnega testiranja pripada učencem, dijakom in študentom 10 testov na mesec.

Kje dobiš teste za samotestiranje?

Teste lahko učenci, dijaki in študenti prevzamejo v lekarni s kartico zdravstvenega zavarovanja. Če je oseba tujec in nima kartice zdravstvenega zavarovanja, bo teste prevzel s potrdilom o vpisu oziroma vključenosti v vzgojno-izobraževalni zavod in osebnega dokumenta. Testi so jim v lekarnah na voljo od 29. avgusta dalje.

Kje poteka samotestiranje?

Samotestiranje se bo izvajalo v domačem okolju in je prostovoljno. Priporoča se ob pojavu simptomov, značilnih za Covid-19 oz. po stiku z okuženo osebo. Samotestiranje omogoča hitro identifikacijo in izolacijo okuženih oseb.

»Ker je virus SARS CoV-2 med nami, je pomembno, da upoštevamo osnovne higienske ukrepe in priporočila za preprečevanje njegovega prenosa in širjenja ter ukrepe za samozaščitno vedenje,« so zapisali ob objavi samotestiranja za dijake, šolarje in študente.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRMIZŠ
Prejšnji članekModerna toži Pfizer zaradi cepiva za covid
Naslednji članekŠtipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študij v Sloveniji
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.