Moderna toži Pfizer zaradi cepiva za covid

Row of Coronavirus vaccine flasks. Shallow depth of field. 3D render. 3D illustration.
Foto: -slav- iz iStock

Družba Moderna toži podjetji Pfizer in BioNTech zaradi domnevne kršitve svojih patentov za tehnologijo cepiv mRNA, je v petek sporočila družba Moderna. Čemu se podjetji tožita, kaj je predmet tožba in kaj bo ta pomenila za prihodnost obeh podjetij?

Moderna toži Pfizer in BioNTech

»Tožbe vlagamo, da bi zaščitili inovativno tehnološko platformo mRNA, ki smo jo razvili kot pionirji, vanjo vložili več milijard dolarjev in jo patentirali v desetletju pred pandemijo COVID-19,« je v izjavi povedal glavni izvršni direktor podjetja Moderna Stéphane Bancel.

Podjetje Pfizer je sporočilo, da ga je tožba presenetila, vendar je prepričano v svojo intelektualno lastnino in se bo odločno branilo pred obtožbami, pišeta še NPR in BBC.

Družba Moderna je leta 2020 dejala, da med pandemijo ne bo uveljavljala svojih patentov, da bi omogočila nemoten odziv javnega zdravstva. Še vedno ne namerava uveljavljati patentov v državah z nizkimi in srednjimi dohodki, je podjetje navedlo v izjavi. Prihaja pa za podjetjema Pfizer in BioNTech, od katerih je izjavilo, da pričakuje spoštovanje svojih pravic intelektualne lastnine. V vlogi je podjetje navedlo, da se je družba Moderna vzdržala zgodnejšega uveljavljanja svojih patentov, da ne bi odvrnila pozornosti od prizadevanj za čim hitrejše končanje pandemije.

Tožba ne bi smela imeti večjega vpliva na razpoložljivost cepiva. Podjetje Moderna je dejalo, da ne namerava s trga umakniti cepiva Pfizer oziroma BioNTech, komercialno znanega pod imenom Comirnaty. Želi le plačilo, je v izjavi povedala Shannon Thyme Klinger, Modernina glavna pravna svetovalka. »Moderna pričakuje, da bosta podjetji Pfizer in BioNTech družbi Moderna izplačali nadomestilo za stalno uporabo patentiranih tehnologij družbe Moderna v cepivu Comirnaty,« je dejala Thyme Klinger.

Moderna ne zahteva odškodnine za cepiva, prodana vladi Združenih držav Amerike. Toda ZDA nameravajo prenehati plačevati za cepiva covid-19, ki se bodo prodajala po običajnih komercialnih poteh.

Brasov, Romania - February 21, 2021: Pfizer BioNTech and Moderna Covid-19 vaccine on a white background.
Moderna toži Pfizer in BioNTech.
Foto: carmengabriela iz iStock

Podjetji kopirali dva elementa cepiva

Družbi Moderna in Pfizer oziroma BioNTech sta razvili cepiva covid-19 z uporabo mRNA. Ta cepiva v telo vnesejo majhne delčke genetskega materiala koronavirusa, proti kateremu telo ustvari protitelesa.

Družba Moderna je v pravni vlogi trdila, da sta podjetji Pfizer, BioNTech kopirali dva elementa njenega cepiva mRNA. Prvi je kemična sprememba mRNA, ki preprečuje telesu, da bi napadlo cepivo, preden lahko deluje v telesu. Cepiva mRNA, ki ne vključujejo te vrste spremembe, kot je cepivo covid-19 nemškega podjetja CureVac, so veliko manj učinkovita.

Drugi dejavnik je delček virusa, ki ga cepiva naučijo telo prepoznati. Cepiva obeh podjetij so usmerjena proti celotnemu proteinu spike koronavirusov, ki je tisti del virusa, ki mu omogoča prodiranje v človeške celice. Družba Moderna je v svoji pravni vlogi navedla, da ima patente za cepiva s celotno beljakovino spike, ki temeljijo na raziskavah o MERS, drugem koronavirusu.

Brussels, Belgium. 21st December 2020. Exterior view of Pfizer Pharmaceutical company's offices.
Podjetji Pfizer, BioNTech naj bi kopirali dva elementa Moderninega cepiva mRNA.
Foto: Alexandros Michailidis iz iStock

Še več tožb

CureVac je zaradi kršitve patenta tožil tudi podjetji Pfizer in BioNTech. Tudi podjetje Moderna se sooča s tožbami – biotehnološki podjetji Arbutus Biopharma in Genevant Sciences sta tožili zaradi metode pakiranja mRNA in vbrizgavanja v telo. Drugo biotehnološko podjetje, Alnylam, toži Pfizer in BioNTech ter Moderno zaradi podobne tehnologije.

Headquarters of the company Biontech in Mainz, GermanyHeadquarters of the company Biontech in Mainz, Germany (March 13, 2021)
S tožbami se ne soočata le Pfizer in BioNTech.
Foto: U. J. Alexander iz iStock
VIRThe Verge
Prejšnji članekBo vladin ukrep nižanja DDV pomagal pri energetski draginji?
Naslednji članekŠtudenti in dijaki dobijo teste za samotestiranje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.