Bo vladin ukrep nižanja DDV pomagal pri energetski draginji?

Incandescent light bulb turned on, with jar full of coins next to it, on wooden surface. Increased costs. Savings. Energy tariffs.
Foto: Daniele Mezzadri iz iStock

Energetska draginja je prizadela mnoge in še več jih bo. Vlada Republike Slovenije se je na to že pripravila z energetskimi dodatki, zdaj pa dodaja še zakon o znižanju davka na dodano vrednost na energente. Kako bo ta ukrep vplival na energetsko draginjo?

Nižanje DDV na energente eden od ukrepov proti draginji

Vlada Republike Slovenije je sprejela zakona o znižanju davka na dodano vrednost (DDV) na energente. Ukrep bo znižak DDV za dobavo električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo z 22 odstotkov na 9,5 odstotkov. Ukrep bo v veljavi od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023.

Poslanci so ocenili, da bi znižanje DDV-ja v tem obdobju družinski proračun razbremenilo za od 100 pa tja preko 1000 evrov. V kombinaciji z drugimi ukrepi naj bi zagotovil, da bodo ljudje zimo preživeli z nižjimi stroški kljub višjim cenam.

Vlada RS je pred dnevi že odobrila paket energetskih dodatkov, o katerem smo pisali v prispevku Vlada odobrila energetski dodatek za najmanj 200 €.

Electrometer is measuring power consumption. Coins in foreground. Expensive electricity concept. 3D rendered illustration.
Foto: vchal iz iStock

Energetski dodatek v višini 200 evrov

Kot smo napisali v prispevku ob prvi objavi o prihodu energetskega dodatka, se bodo začeli dodatki izplačevati od 1. novembra pa vse do konca marca 2023. O energetskem dodatku oziroma omenjenemu paketu ukrepov je spregovoril tudi Luka Mesec. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je povedal, da vlada v prvem paketu pomoči gleda, kdo so socialno ogrožena gospodinjstva in naslavlja direktno njih.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako te restavracije s hitro hrano prelisičijo, da zapraviš več?
Naslednji članekModerna toži Pfizer zaradi cepiva za covid
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.