Luka Mesec o paketu pomoči: »Pri nas obstajajo tudi revni zaposleni«

Luka Mesec je predstavil paket pomoči oziroma energetske dodatke
Luka Mesec je predstavil paket pomoči oziroma energetske dodatke Foto: on gov

Energetski dodatek je tukaj, dodatna pojasnila pa je predstavil Luka Mesec. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na novinarski konferenci predstavil paket pomoči. Ta je namenjen socialno ogroženim državljanom, ki v Sloveniji po njegovih besedah niso le brezposelni, temveč tudi zaposleni. Kaj vse je povedal o energetskem dodatku oziroma paketu pomoči?

Energetski dodatek je namenjem najbolj ogroženim

»Prvi paket pomoči je namenjen državljanom, najbolj ogroženim,« je novinarsko konferenco odprl Luka Mesec, Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

»Za razliko od prejšnje vlade smo se v naši ekipi odločili, da bomo pomoč targetirali in jo odmerili tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Zato naš set pomoči naslavlja socialno ogrožena gospodinjstva in invalide. To sta dve ciljani skupini Socialno ogrožena gospodinjstva so tisti v katerih živijo upravičenci do denarno socialne pomoči in varstvenih dodatkov. Teh je v Sloveniji približno 63 tisoč,« je pojasnil komu je energetski dodatek oziroma paket pomoči natančneje namenjen.

»Prebivalci teh gospodinjstev bodo upravičeni do 200-evrskega dodatka, v kolikor gre za samsko osebo. V kolikor gre za veččlanske osebe pa se pomoč sešteva. Če sta recimo dva člana socialno ogrožena in oba brezposelna bosta prejela 314 evrov. Če imata otroka bosta poleg 314 evrov prejela še 118 evrov pomoči za otroka oziroma polovico tega, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo.« je dodatno razjasnil prejemke energetskega dodatka.

Vse informacije o energetskem dodatku najdeš v našem prispevku Vlada odobrila energetski dodatek za najmanj 200 evrov.

The fingers of a woman's hand step up the arrow of a chart lying on a shopping basket. Crisis and rising commodity prices concept
Foto: unomat iz iStock

Tudi revni zaposleni, ne le brezposelni

»V tem prvem setu pomoči gledamo, kdo so socialno ogrožena gospodinjstva in naslavljamo direktno njih. S tega naslova bo pomoč prejelo približno 54 tisoč prejemnikov denarno socialne pomoči. Nekateri med njimi so tudi delovno aktivni, ker pri nas obstajajo tudi revni zaposleni, ni nujno, da si brezposeln in zato reven. Ali pa gospodinjstvo, kjer je en starš brezposeln in so zaradi tega ogroženi,« je dopolnil zadevo o prejemnikih same denarno socialne pomoči.

Da bo energetski dodatek namenjen tudi invalidom, je Luka Mesec povedal pri opisu sklopa same pomoči: »Drugi sklop pomoči pa je pomoč invalidom. In sicer so to invalidi, ki so upravičeni do invalidnega nadomestila. Teh je skupaj 7 tisoč in vsak od njih bo prejel po 200 evrov. V primeru, da invalid živi v socialno ogroženem gospodinjstvu bo prejel dodatke, ki mu pripadajo kot članu socialno ogroženega gospodinjstva in pa hkrati to 200.evrsko invalidsko nadomestilo.«

Energetski dodatek kot vabilo v sistem socialno ogroženih

»Tokom razdeljevanja pomoči, od 1. novembra do 31. marca, bomo v sisteme socialne varnosti povabili vse tiste, ki so do socialnih pomoči upravičeni, a jih ne prejemajo, ker jih ni v sistemu. V prvi vrsti, kot kažejo analize, so to samski ljudje oziroma ljudje, ki živijo sami in so starejši od 65 let. V dobršnem delu primerov so to ženske. Številne niti ne vedo, da jim v tem primeru pripada denarno socialna pomoč ali varstveni dodatek. Pomoč proti draginji bomo uporabili kot neke vrste vabilo, da jih povabimo v sistem pomoči in lahko začnejo prejemati pomoč na redni bazi in si s tem materialno opomorejo,« je spregovoril Mesec tudi o drugem namenu te pomoči. Kot je pojasnil bo šlo za hkratno vabilo v sistem socialno ogroženih tistim, ki so upravičeni, a ga ne prejemajo.

»Naš paket pomoči je namenjen boju proti revščine širše,« je dodal in zaključil, da s paketom pomoči pomagajo preživeti zimo v kateri bodo energenti in hrana kot kaže dražji.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekSuper novica za študente v Mariboru!
Naslednji članekZačela se je evalvacija programa Erasmus+, sodeluješ lahko tudi ti

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.