Študija potrdila, da nas miselne igre ne naredijo pametnejših

Miselne igre in igre za možgane so lahko zelo zabavne. A v nasprotju z javnim prepričanjem, da so to igre, ki nas naredijo pametnejše, lahko povemo, kako velika laž je to. Vsaka taka igra naj bi predstavljala trening za naše možgane in s tem izboljševala naše kognitivne sposobnosti. Večina strokovnjakov pa se strinja, da za to ni pravih dokazov, da bi to tudi potrdili.

Trening za možgane, ki to ni

Miselne igre, »mind games« ali »brain-teasers«. Kakorkoli jim že rečeš, so to igre, ki so namenjene našim možganom in s tem spodbujanju našega miselnega procesa. Prodajajo in ponujajo se pod pretvezo, da nas bodo naredile pametnejše in bolj zbrane.

Skupina raziskovalcev na Univerzi v Ontariu je opravila študijo prav na to temo. Bobby Stojanoski in njegovi kolegi na omenjeni univerzi so kot predmet študije uporabili več kot tisoč ljudi, ki so stalni igralci takih iger. Odkritja in rezultate so primerjali z več kot sedem tisoč ljudmi, ki se takih možganskih vaj ne poslužujejo. Vse se je vrtelo okoli mobilnih iger.

»Nismo našli povezave med igranjem takih iger in rastjo kognitivnih sposobnosti med našimi raziskovanci. Tudi med tistimi najbolj zavzetimi igralci ni bilo mogoče zaznati sprememb, ki bi nakazovale na izboljšanje miselnih funkcij,« so zapisali med svojimi ugotovitvami. Igralce so testirali na več načinov, med njimi njihovo koncentracijo, sklepanje, mišljenje in delovni spomin.

Igre, ki se prodajajo kot trening za naše možgane, naj ne bi delovale
Igre, ki se prodajajo kot trening za naše možgane, naj ne bi delovale

Ni dokazov, da delujejo

Tudi dolžina igranja takih iger ni imela nikakršnega vpliva na njihovo sposobnost.  Raziskovalci so povedali, da so bili rezultat enaki pri vseh opazovancih ne glede na starost, pripravljenost ali njihova pričakovanja. To, da so z raziskovanjem ugotovili, da te igre ne počnejo tistega, za kar jih prodajajo, so povzeli kot velik korak naprej.

Nekaj ustvarjalcev takih iger se je že odzvalo na ugotovitve študije in jasno povedalo, da se to ne tiče njihovih iger. Oglasilo pa se je tudi nekaj posameznikov iz različnih področij, med drugim tudi Art Kramer, profesor na Univerzi Illionois, ki je povedal, da ni dokazov, da bi te igre dejansko pripomogle k naši »pameti«.

Primer miselnih iger
Primer miselnih iger, ki so bile vzete v študijo

Ugotovitev je torej ta, da te igranje takih iger ne bo naredilo pametnejšega. Dokaj humorno pa so dodali, da bi bilo potrebno začeti s treningom naših možganov, če industrija z našo pomočjo služi milijarde. Tudi sami pa puščajo odprte možnosti drugim študijam in ekipam raziskovalcev, ki bi dokazale to ali ono prepričanje.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekČas je za tisk in vezavo diplomske!
Naslednji članekV nagradnem tekmovanju na voljo 50 ur Huawei Watch 3
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.