Temna triada: tudi ti si lahko malo psihopata

Young caucasian man in t-shirt on gray background.
Foto: wasja iz iStock

Temna triada je poimenovanje treh »temnih« lastnosti, ki naj bi jih imel vsak človek. Izraz sta skovala leta 2012 Williams in Paulhus. To so tiste lastnosti, ki so po navadi krivec za naše najnizkotnejše in najmanj moralno obnašanja ter odločitve. Ti temačni deli našega obnašanja so: psihopatija, narcizem in Machiavellianizem. Kako razvita je posamezna lastnost je odvisno od posameznika. Vseeno pa je ta vpogled v naš značaj dokaz, da imamo vsi v sebi nekaj »temačnega«.

Tri teme znotraj nas

Psihopatija: Psihopatija je označena kakor »najtemnejša« od vseh lastnosti, saj se močno povezuje z ostalima dvema temnima karakteristikama. Posamezniki, ki imajo to lastnost visoko razvito, so nagnjeni k impulzivnosti, neodgovornemu obnašanju in iskanju vznemirjenja. K temu pritiče tudi pomanjkanje sočutja ali pa težava s sočustvovanjem. Po navadi so tudi odlični pri prikrivanju teh tendenc, zato izpadejo ekstremno šarmantni in prijetni. Poleg tega imajo psihopati velikokrat lastnosti narcizma.

Izrezek iz American Horror Story: Tate reče: Nisem nor. Sem pa psihopat.

Narcizem: Posamezniki, ki imajo visoko razvit narcizem, so nagnjeni k občutku zasluženega privilegija, samovšečnosti, precenjeni samopodobi in pomembnosti ter željo po nadvladi situaciji ali družb. Po navadi potrebujejo močno validacijo teh občutkov in so močno potrti, če je ne dobijo.

Barbika gleda v ogledalo in reče: Tako sem lepa!

Machivellianizem: Ta osebnostna lastnost je poimenovana po italijanskem diplomatu in pisatelju Niccolu Machiavelliju, oziroma po njegovem delu Vladar. Osebe, ki imajo visoko razvito to lastnost uporabljajo prevaro, laž, prilizovanje ali druge neiskrenosti, da dosežejo svoj cilj in želje. Poleg tega znajo v prevarah uživati in so zelo cinični ter imajo zelo zrahljan moralni kompas.

Ostržku zraste nos in se nasmehne

Izvor temne triade in teorije

Glede izvora temne triade obstaja veliko teoriji. Biološka teorija predlaga, da so nivoji teh temnih lastnosti odvisni od genetičnega ozadja posameznika. Okoljska teorija predlaga, da je razvoj teh lastnosti odvisen od okolja, v katerem posameznik živi in je odraščal. Evolucijska teorija razlaga, da so se te lastnosti razvile zato, da so nam pomagale preživeti.

Osebe, ki imajo visok nivo teh lastnosti, so po navadi nadvse uspešne v družbi in nekatere teorije in raziskave naj bi celo trdile, da se take osebe velikokrat znajdejo na vodilnih položajih. Rasizem, nasilje in teroriziranje so najbolj pogosti pokazatelji temne triade v naši družbi.

Voditelj v črnobeli oddaji nagovori občinstvo: Zdravo otroci! Imate radi nasilje?

Nekatere raziskave predlagajo, da so temne lastnosti bolj pogoste pri ljudeh, ki dajo veliko na svoj izgled oziroma so univerzalno bolj privlačne. Spet druga teorija namiguje, da smo izpostavljeni svoji temni triadi ter smo tarča temnih lastnosti drugih vsak dan na delovnem mestu. Zato naj bi bili ljudje pod takim stresom.

Mnogi raziskovalci bi radi temno triado razširili in dodali še dve lastnosti: sadizem in sociopatijo. A sadizem je velikokrat že znak resnih duševnih motenj in ne le tendenca »zdravega« človeškega uma, tako da bi ga težko uvrstili med temno triado. Sociopatijo pa še danes mešamo ali ne moremo popolnoma definirano ločiti od psihopatije.

Ženski čevlji s peto pritiskajo na moško dlan

Homo homini lupus

Ali smo si zaradi tega ljudje res drug drugemu volk? Ja, ampak nikakor na način plenilca in plena. Dejstvo, da imaš v sebi te temne lastnosti še ne pomeni, da si novi Ted Bundy ali Jack Razparač. Je pa zdravo te lastnosti v sebi sprejeti, jih razumeti in jih imeti pod vajetmi. Če želiš izvedeti več o tem, kaj tiči v tebi, lahko opraviš test temne triade.

VIRMindTools
Prejšnji članekVoyager 2 bo za nekaj časa izgubil povezavo z domom
Naslednji članekKaj početi v domači izolaciji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.