Voyager 2 bo za nekaj časa izgubil povezavo z domom

Voyager 2 je bil na osamljeno pot v vesolje poslan že pred 40. leti. To je Nasina najdaljša vesoljska misija, zasnovano tako, da se poda do meja našega osončja. Že desetletja je na poti, toda sedaj bo prvič izgubil kontakt z domom.

Zaradi posodabljanja strojne opreme, bo komunikacija z Voyagerjem 2 prekinjena

NASA je sporočila, da se bo postaja Deep Space Station 43 (DSS-43),edina antena na Zemlji, ki lahko pošilja ukaze vesoljskemu vozilu Voyager 2 , za nekaj časa ugasnila.

Ogromni satelitski krožnik, ki se nahaja v Avstraliji in je v velikosti 20-nadstropne stavbe, zahteva nadgradnjo. Objekt deluje že skoraj 50 let, zato ne preseneča, da je zaradi staranja strojne opreme potreben vzdrževanja.

dss
Antena DSS–43

Popravila bodo trajala približno 11 mesecev, do konca januarja 2021 bo Voyager 2 popolnoma sam. Bo v načinu mirovanja, ki je zasnovan za varčevanje z električno energijo in ohranjanje smeri, dokler se DSS–43 spet ne zažene.

Upajo, da bo skoraj v letu dni brez nadzora z Zemlje, računalnik na krovu sam skrbel za morebitne težave. Pri že zastareli opremi, se nikoli ne ve, kaj lahko gre narobe.

Seveda, pa bodo drugo anteno v komunikacijskem vesoljskem kompleksu Canberra (CDSCC) konfigurirali za sprejem vseh oddajanj Voyagerja na Zemljo; Samo, da ne bodo mogli odgovoriti.

V 11. mesecih lahko sondo izgubijo za vedno

Medtem ko je NASA storila vse, kar je bilo v njeni moči, da Voyager 2 pripravi za pot brez komunikacije, je še vedno igra na srečo – sicer preračunana, a glede na pomembnost misije, zelo riskantna.

Po navedbah vesoljske agencije sta dve največji neznanki. Bodisi avtomatizirani sistemi za nadzor potiska, ki se prižigajo večkrat dnevno, da lahko obračajo anteno sonde proti Zemlji. Ali pa napajalni sistemi, ki morajo biti zadostno in konstantno segreti.

Da lahko gre kaj narobe, je pokazala napaka 25. januarja letos, ko so morali na daljavo resetirati pet inštrumentov, ker se Voyager ni pravilno odzival. Za vsako poslano komando je potrebno čakati 34 ur. 17 ur v vsako smer. Po poročanju, kaj takšnega še nikoli niso storili, a na srečo, je ponovni zagon deloval.

Upajmo, da se bo naslednjih 11 mesecev za Voyager 2 izkazalo za enako uspešno. Ta je trenutno oddaljen več kot 17 milijard kilometrov od Zemlje in znanstveno je potrjeno, da je vstopil v medzvezdni prostor, podobno kot njegov dvojček pred njim, Voyager 1.

Ko bodo nadgradnje DSS-43 končane, popravila ne bodo samo okrepila naše komunikacije z Voyagerjem 2, ampak bodo na voljo tudi za prihodnje misije, vključno z misijami na Mars.

Več o obeh Voyagerjih, si lahko pogledaš tudi na tej 3D interaktivni strani.

VIRNASA
Prejšnji članekHuaweiev domači usmerjevalnik združuje napreden čip s povezavo Wi-Fi 6+
Naslednji članekTemna triada: tudi ti si lahko malo psihopata

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.