To bi se zgodilo, če bi jedli manj rdečega mesa

Image of packaged meat with woman hand in the supermarket
Foto: Pilin_Petunyia iz iStock

Zamenjava rdečega mesa za ribe, kot so sardele in sardoni, bi lahko rešila 750.000 življenj na leto in pomagala pri spopadanju s podnebno krizo, kaže študija.

Manj rdečega mesa in več rib

Vse več dokazov povezuje uživanje rdečega mesa z večjim tveganjem za bolezni pri ljudeh in znatno škodo za okolje. V nasprotju s tem so krmne ribe zelo hranljive, okolju prijazne in najbolj razširjene vrste rib v svetovnih oceanih.

Čeprav so raziskave pokazale koristi krmnih rib, do zdaj ni bilo jasno, v kolikšni meri bi lahko zmanjšale globalno breme bolezni, če bi nadomestile rdeče meso. Sedaj ima skupina japonskih in avstralskih raziskovalcev odgovor, potem ko je izvedla največjo tovrstno analizo, ki je vključevala podatke iz več kot 130 držav.

Woman Eating Meat. Closeup of Healthy Hungry Girl With Beautiful Face, Red Lips Eats Delicious Grilled Meat. Female Mouth Biting Piece Of Tasty Beef Steak On Fork. Nutrition Concept. High Resolution
Foto: puhhha iz iStock

Ugotovili so, da bi zamenjava rdečega mesa za krmne ribe lahko preprečila 750.000 smrti na leto in znatno zmanjšala razširjenost invalidnosti zaradi bolezni, povezanih s prehrano.

Sprejetje te vrste prehrane bi bilo še posebej koristno za države z nizkimi in srednjimi dohodki, kjer so te ribe poceni in jih je veliko ter kjer je davek, ki ga imajo zlasti bolezni srca, visok, so dodali raziskovalci.

»Da bi izboljšali zdravje ljudi in planeta, bi morali omejiti uživanje rdečega mesa in se usmeriti k hrani, ki je zdrava in okolju prijazna,« so zapisali v BMJ Global Health. »V primerjavi z rdečim mesom morski sadeži ne zagotavljajo le višje koncentracije bistvenih hranil, ampak tudi preprečujejo s prehrano povezane nenalezljive bolezni (NCD). Naša študija dokazuje, da bi uporaba krmnih rib kot alternative rdečemu mesu potencialno prinesla znatne koristi za javno zdravje (z izogibanjem 0,5–0,75 milijona smrtnih primerov zaradi nenalezljivih bolezni, povezanih s prehrano), zlasti v smislu zmanjšanja ishemične bolezni srca.«

Fried sardines on the small  а frying pan in a marine style served with  parsley, lemons and olive oil. Blue wooden background, marine style, top view, copy space
Foto: UliU iz iStock

Omejena ponudba krmnih rib ne zadostuje za nadomestitev vsega rdečega mesa

Krmne ribe so bogate z dolgoverižnimi polinenasičenimi maščobnimi kislinami omega-3, katerih uživanje lahko prepreči koronarno srčno bolezen, poleg tega pa vsebujejo veliko kalcija in vitamina B12. Imajo tudi najnižji ogljični odtis od vseh živalskih virov hrane, so povedali raziskovalci.

Vendar se trenutno tri četrtine ulova krmnih rib zmelje v ribjo moko in ribje olje – proizvoda, ki se večinoma uporabljata za ribogojstvo.

Raziskovalci so priznali, da omejena ponudba krmnih rib ne zadostuje za nadomestitev vsega rdečega mesa. Toda njihova zamenjava bi še vedno lahko znatno zmanjšala globalno breme bolezni.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekGrozljivo! Za toliko nogometnih igrišč na minuto človeštvo krči deževne gozdove
Naslednji članekUmetnik Banksy opažen pred svojim grafitom: Ali je skrivnost njegove identitete razrešena?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.