Umetnik Banksy opažen pred svojim grafitom: Ali je skrivnost njegove identitete razrešena?

Figura Banksyjevega grafita na stavbi v okolici parka Finsbury v Londonu
Figura Banksyjevega grafita na stavbi v okolici parka Finsbury v Londonu Foto: on banksy

Banksy se je vrnil z novo stensko poslikavo, ki jo je objavil na svojem Instagramu profilu. Stenska poslikava je nastala na stanovanjski stavbi zraven parka Finsbury v Londonu. Znani umetnik, ki ostaja anonimen, je znan po svojem političnem in družbenem aktivizmu, za svojo najnovejšo temo je izbral ekologijo. Malo pred tem je Banksy v londonskem okrožju Peckham na enem izmed znakov STOP upodobil tri drone v formaciji, s čimer je jasno sporočil, da si želi konec vojne.

Drevo z onesnaženimi listi

Na njegovem najnovejšem grafitu je mlada ženska, ki gleda navzgor na velikanski zeleni madež, izhajajoč iz tlačne cevi, ki jo drži v rokah. Želi si oživeti pravo drevo, ki je v središču dela in je trenutno videti žalostno in golo.

Izbira Finsbury Parka za lokacijo je pametna izbira. Kot uveljavljen park iz 19. stoletja zagotavlja zunanji prostor, ki je protiutež naraščajoči urbanizaciji Londona. Zanimivo je, da so prebivalci Finsburyja leta 1841 zahtevali park na tem območju, da bi ublažili težke življenjske razmere revnih, kar poudarja zgodovinski pomen parka. Z leti je bilo na tem mestu vse bolj opazno zbliževanje kultur, kar dokazuje raznolikost restavracij in barov, ki se tam nahajajo.

Banksyjeva tema tega grafita je še posebej aktualna, saj obravnava pereče vprašanje podnebnih sprememb in potrebo po takojšnjem ukrepanju za zagotovitev trajnostnega okolja. Figura z barvo nadomešča listje, ki ga je drevo izgubilo. To dejanje si lahko razlagamo kot poziv k ukrepanju za obnovo narave. Po drugi strani pa dejstvo, da pri tem uporablja onesnaževalni material, kot je barva, vodi v razmislek o tem, da je orožje, ki se uporablja za boj proti degradaciji narave, pogosto samo po sebi degradacijsko. Zato se zdi scenarij, ki je pred nami, katastrofalen.

Fotografija Banksyjevega grafita na stavbi v okolici parka Finsbury v Londonu
Fotografija Banksyjevega grafita na stavbi v okolici parka Finsbury v Londonu Foto: on banksy

S tem grafitom Banksy spodbuja k razmisleku in kar je pomembnejše, k odločnemu ukrepanju v boju proti opustošenju planeta.

Čeprav so najnovejše delo britanskega uličnega umetnika številni občudovali, je bilo žal le dva dni po nastanku oskrunjeno z belo barvo. Obžalovanja vreden incident se je zgodil tudi z umetnikovim prejšnjim delom Stop war, ki je bilo ukradeno.

Kdo je Banksy?

Umetnik ostaja slaven ne le zaradi svojih del, temveč tudi zaradi skrivnosti, ki obdaja njegovo identiteto. V preteklih letih so se pojavile različne teorije, ki so mu pripisovale različna imena, vendar misterij njegove identitete ostaja nerešen.

Tokrat so pred grafitom opazili približno 50-letnega moškega, ki je po mnenju mnogih podoben Robinu Gunninghamu in so ga pred nekaj časa že preiskovali.

Vprašanje o Banksyijevi identiteti zaenkrat ostaja nerazrešeno in skrivnost je vedno globlja. Ne glede na vse pa njegovega vpliva na svet umetnosti ni mogoče zanikati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.