Upoštevaj nasvet in se obvaruj okužbe

Vsak dan je sonce močnejše in, če smo nekaj mesecev nazaj tarnali, da nas zebe, bomo kaj kmalu iskali senco in se hladili, ker nam bo prevroče.

Toplota spomladi na plan privabi klope in s tem možne okužbe, ki nam jih lahko povzroči klop. Naša prelepa dežela Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi, kar se tiče klopov, zato je prav, da pomislimo na zaščito, preden najdemo prvega klopa. Klopi so povsod – v travi, na dvorišču, na cesti, na vrtu. Omenjena toplota zraka privabi klope, ki so najbolj nevarni za človeka od februarja pa vse do meseca novembra.

Okuženi klopi
Čeprav je klop tako majhna žival, nam lahko povzroči veliko hudega. Dve izmed bolezni, ki jih prenašajo okuženi klopi, sta klopni meningoencefalitis in lymska borelioza, ki lahko resno ogrozita vaše zdravje, saj bolezen lahko vodi tudi v ohromelost ali celo v smrt.

Preventiva
Za svoje zdravje moramo v prvi vrsti sami najbolj poskrbeti.
• Cepljenje
Cepljenje je najboljša in najzanesljivejša oblika preventive.
• Dolga in svetla oblačila, ki naj bodo zatlačena
Pred klopi se lahko zavarujemo z ustreznimi oblačili. Ko se odpravite v naravo, gozd, si oblecite nekaj, kar bo prekrivalo večji del kože. Obleka naj bo svetle barve, saj boste tako hitreje opazili klopa na obleki in ga odstranili še preden se bo zaril v vašo kožo. Poleg tega si majico zatlačite za hlače, nogavice čez hlačnico, saj bo s tem imel klop manjšo možnost, da pride do kože.
• Repelent
Preden se odpravite ven, se namažite s sredstvi za odganjanje mrčesa, komarjev oziroma klopov. Priporočajo se mazila/pršila s čim višjo vsebnostjo DEET-a. Repelent vsebuje vonj, ki je za človeka neškodljiv in odganja klope.
• Pregledovanje po sprehodu
Ko se vrnete s sprehoda, temeljito preglejte vsak del vašega telesa. Klop je majhen in je zato velikokrat neviden, poleg tega pa se rad skrije v predele, ki niso takoj vidni – pazduha, lasišče, ušesa, pod dojkami, …

V primeru, da klopu niste ubežali, previdno pri odstranjevanju klopa. Na klopa najprej nanesite nekaj kreme ali olja. Po nekaj minutah ga nato s pinceto odstranite.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.