Ušesno maslo: Zakaj nastane in ali je bolje, če ga ne odstranimo?

Ušesno maslo od A do Ž
Ušesno maslo od A do Ž Foto: VladimirFLoyd iz iStock

Izvlečemo slušalke in se soočimo z znanim, čeprav motečim prizorom: ušesnim maslom. Zdi se, da le umaže slušalke, zamaši ušesa, povzroči nelagodje in – v hujših primerih – ovira sluh. Toda ali bi lahko ta nadloga dejansko služila koristnemu namenu?

Znanost nam pravi, da je umazanija, ki jo obrišemo s slušalk, dejansko pomembna za zdravje vaših ušes in da se lahko nevede poškodujemo, če jo poskušamo izvleči.

Čemu služi ušesno maslo in kaj sploh je?

Yellow ear wax on a swab isolated over white
Foto: rob_lan iz iStock

Ušesno maslo je sestavljeno iz odmrlih kožnih celic , pomešanih z izločki olja in znojnih žlez v ušesu. Kožne celice v zunanjem sluhovodu izvirajo iz središča bobniča in se nato selijo proti ušesnemu vhodu, kjer naletijo na mešanico olj, ki kožo vlaži. Olje, ki ga izločajo žleze lojnice, pritrjene na lasne mešičke, se zmeša z izločki žlez znojnic in odpadlih kožnih celic, da nastane ušesno maslo.

»Njegov namen je podmazati kožo v ušesnem kanalu, da ujame umazanijo in prah na enak način kot sluz v nosu,« je povedal Kevin Munro , profesor avdiologije na Univerzi v Manchestru v Veliki Britaniji.

Prva zaščita pred bakterijami

Žleze lojnice in znojnice izločajo tudi protimikrobne beljakovine v mešanico, ki ščitijo uho pred bakterijskimi in glivičnimi okužbami.

»Ušesni kanal je kot tunel ali jama,« je dejal Munro. »Lahko postane toplo in vlažno in je lepo okolje za rast bakterij.« Ekstrahirano ušesno maslo je v laboratorijskih posodah pokazalo, da zavira rast običajnih ušesnih patogenov, kot so gliva Candida albicans ter bakterije Pseudomonas aeruginosa in Staphylococcus aureus. To je lahko posledica rahlo kisle narave ušesnega masla – katerega pH se giblje od 5,2 do 7,0 – in imunskih beljakovin, ki jih vsebuje, vključno s protitelesi, ki se oprijemajo tujih vsiljivcev, in encimov, ki razgrajuje celične stene nekaterih bakterij.

Earwax concept as hearing loss due to ear wax blockage in the inner anatomy as a disgusting monster waxy substance with 3D illustration elements.
Foto: wildpixel iz iStock

Pretirano nabiranje ušesnega masla

Glede na koristno vlogo ušesnega masla naj se ljudje izogibajo odstranjevanju lepljive snovi, če ne povzroča težav. »Ljudje bi morali poiskati zdravniško pomoč, če kopičenje ušesnega masla začne povzročati bolečino, zamašitve ali težave s sluhom,« sporoča dr. Satoshi Hara, zdravnik za ušesa, nos in grlo ter izredni profesor na univerzi Juntendo na Japonskem.

Kevin Munro je dejal, da je težavno nabiranje ušesnega masla najpogostejše pri ljudeh, starejših od 60 let, saj s starostjo vosek počasneje migrira iz ušesa in se proizvaja v večjih količinah. Poleg teh s starostjo povezanih sprememb lahko dodatno nabiranje ušesnega masla povzroči tudi nošenje slušalk, ušesnih čepkov ali slušnih pripomočkov, ki blokirajo izhod ušesnega masla.

closeup, background, no people
Foto: JJ Gouin iz iStock

Odstranjevanje ušesnega masla

Munro je opozoril, da ljudje ne smejo poskušati odstraniti ušesnega masla z vatiranimi palčkami, saj te potisnejo vosek dlje v uho in lahko poškodujejo bobnič. Sveče za ušesa, drugo nepriporočljivo domače zdravilo, vključuje pokončno postavitev votle, prižgane sveče v uho, medtem ko oseba leži na boku. Sveča, ki se kadi, domnevno sesa zrak in ušesno maslo iz ušesa, vendar ni dokazov, da sveča dejansko ustvarja vakum. Lahko pa njihova uporaba povzroči hude opekline.

Zdravnik ali farmacevt lahko varno odstrani ušesno maslo z uporabo mikrosukcijske naprave ali tako, da ga splakne z elektronskim vodnim irigatorjem, ki pod nizkim pritiskom izbrizga vodo v uho. Zdravstveni delavci se običajno izogibajo uporabi brizg za izpiranje ušesa, saj je ta tehnika v preteklosti že predrla bobniče, saj se voda izbrizga pod zelo visokim pritiskom.

An otolaryngologist examines the auricle. Hearing clinic. An ENT doctor with instruments in a mask and gloves examines the patient's ear.
Foto: alfexe iz iStock

V uho raje ne drezajte

V splošnem pa torej velja, da je ušesno maslo izredno koristno za naša ušesa, saj omogoča nekakšno zaščito, ki preprečuje vstop mikroorganizmom v naše uho. Potrebno je dodati, da je vnetje srednjega ali notranjega ušesa lahko tudi smrtno nevarno, zato je priporočljivo, da ušesnega masla ne odstranjujemo. Hkrati pa se s tem, da pustimo sluhovod pri miru, izognemo nepotrebnim poškodbam.

VIRLiveScience
Prejšnji članekČudovit trik za lažje učenje in boljšo kakovost dela
Naslednji članekFilm z Niko Rozman v glavni vlogi prejemnik oskarja!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.