Film z Niko Rozman v glavni vlogi prejemnik oskarja!

Nika Rozman v filmu Resnica (Istina) režiserke Tamare Denić
Nika Rozman v filmu Resnica (Istina) režiserke Tamare Denić Foto: on bsf

Po tem, ko smo se pred nekaj tedni Slovenci razveselili emmyjevega nominiranca Anžeta Rozmana, se zdaj lahko pohvalimo s sodelovanjem pri oskarjevskem projektu. Kratki film Resnica, v katerem igra Nika Rozman, je namreč prejel študentskega oskarja za najboljšo pripoved.

Študentski oskar za film Resnica

Nemško-srbska drama Resnica je prejemnica nagrade Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti. Polurna drama režiserke Tamare Denić bo nagrado uradno prejela 24. oktobra, ko bo potekala tudi podelitev študentskih oskarjev.

»Prijavljenih je bilo 2.443 projektov, od katerih je bilo 14 študentov nagrajenih v štirih kategorijah – vključno z velikim uspehom za Resnico v kategoriji Pripoved,« so zapisali.

Resnica, film o srbski reporterki Jeleni, ki se mora preseliti v Hamburg
Resnica, film o srbski reporterki Jeleni, ki se mora preseliti v Hamburg Foto: on bsf

Slovenija se lahko veseli uspeha tudi za našo odlično Niko Rozman, ki je v nagrajenem filmu odigrala glavno vlogo. Ob razglasitvi nagrade je režiserka Tamara Denić povedala: »To je povsem nadrealistično.« Članica hamburške medijske šole (Hamburg Media School) je dodala: »”Neznosno smo veseli te nagrade in komaj ubesedimo te občutke. Za ekipo je to veliko priznanje in zahvala za vse naše delo.«

Resnica, film o fotoreporterki

Resnica oziroma Istina je film o beograjski fotoreporterki Jeleni, ki se mora preseliti v Hamburg zaradi pritiskov desnih ekstremističnih skupin in groženj. Ko se s hčerko preseli v nemško mesto spozna, da tudi tam ni vse tako lepo.

Nika Rozman je za MMC povedala, da je film Resnica »Izjemno ganljiva zgodba, dodelan scenarij in izjemno aktualna tema, ki obravnava svobodo govora, neodvisnost medijev in pomen raziskovalnega novinarstva v današnjem času.«

Istina je nemški kratki igrani film režiserke Tamare Denić, v katerem nastopa Nika Rozman.
Istina je nemški kratki igrani film režiserke Tamare Denić, v katerem nastopa Nika Rozman. Foto: on lakff

Kaj študentski oskar pomeni za prave oskarje?

Študentski oskarji
Študentski oskarji so pogosto pot do tistega pravega, najbolj prestižnega oskarja Foto: on oscars

V preteklosti so nagrajenci študentskih oskarjev pobrali že 12 oskarjev, nominirani pa so bili že kar 67-krat. Ker pa gre v veliki večini za kratke filme, lahko kandidirajo v kategorijah kratkih filmov (kratki animirani, kratki animirani in kratki akcijski film). Kot nam razjasni nekaj klikov, so bili v preteklosti med takimi nagrajenci tudi Robert Zemeckis, Spike Lee in Patricia Cardoso.

Urednik portala Student.si

VIRoscars
Prejšnji članekUšesno maslo: Zakaj nastane in ali je bolje, če ga ne odstranimo?
Naslednji članekDijaško delo: izogni se tem pastem
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.