Visok krvni tlak je očitno nalezljiv, a le med pari?

Krvni tlak med zakonci
Krvni tlak med zakonci Foto: Shidlovski iz iStock

Kaj praviš na to, da je visok krvni tlak nalezljiv, a le med pari? No, ne gre le za nalezljivost med pari, a so bili ravno oni predmet raziskave. Tako nova študija ugotavlja, da je hipertenzija morda »nalezljiva«.

V študiji so sodelovali starejši pari, pri katerih je bilo ugotovljeno, da so si med seboj prenesli hipertenzijo. Zanimivo vprašanje, ki se ob tem pojavlja je, ali lahko s to ugotovitvijo trend hipertenzije obrnemo navzdol, ali pa bo posledica te nalezljivosti prisotna pri več pacientih s hipertenzijo.

Visok krvni tlak

»Mnogi ljudje vedo, da je visok krvni tlak pogost pri srednjih in starejših odraslih, vendar smo bili presenečeni, ko smo ugotovili, da sta imela med številnimi starejšimi pari  tako mož kot žena visok krvni tlak v ZDA, Angliji, na Kitajskem in v Indiji,« je dejal avtor Chihua Li podoktorski sodelavec na Univerzi v Michiganu in avtor študije.

»V ZDA je na primer več kot 35 % parov, starih 50 let ali več, imelo visok krvni tlak.«

Raziskovalci so raziskovali, ali se pri heteroseksualnih partnerjih v ZDA, Angliji, na Kitajskem in v Indiji visok krvni tlak pojavlja pri obeh partnerjih. Prejšnje študije so raziskovale povezavo visokega krvnega tlaka in drugih bolezni med pari v eni sami državi ali pa uporabljale majhne regionalne vzorce.

»Naša študija je prva, ki preučuje prenašanje visokega krvnega tlaka med partnerjema iz držav z visokim in srednjim dohodkom,« je povedal soavtor študije Jithin Sam Varghese, raziskovalec v raziskovalnem centru Emory Global Diabetes na univerzi Emory v Atlanti. »Želeli smo ugotoviti, ali ima veliko poročenih parov, ki imajo pogosto enake interese, življenjsko okolje, življenjske navade in zdravstvene rezultate, tudi podobno visok krvni tlak.«

Female doctor attaches cuff from blood preasure aparatus on patients arm
Foto: LuckyBusiness iz iStock

Rezultati so bili zgovorni

Raziskovalci so analizirali meritve krvnega tlaka za 3.989 ameriških parov, 1.086 angleških parov, 6.514 kitajskih parov in 22.389 indijskih parov in ugotovili:

  • Prevalenca obeh zakoncev ali partnerjev z visokim krvnim tlakom je bila v Angliji približno 47 %; 38 % v ZDA; 21 % na Kitajskem in 20 % v Indiji.
  • V primerjavi z ženami, poročenimi z možmi brez visokega krvnega tlaka, so imele žene, katerih možje so imeli visok krvni tlak, 9 % večjo verjetnost za visok krvni tlak v ZDA in Angliji, 19 % večjo verjetnost v Indiji in 26 % večjo verjetnost na Kitajskem.
  • Znotraj vsake države so podobne povezave opazili pri možeh. Povezava je bila dosledna, ko so bile analize narejene glede na območje prebivališča v vsaki državi, bogastvo gospodinjstva, dolžino zakonske zveze, starostne skupine in ravni izobrazbe.

»Visok krvni tlak je v ZDA in Angliji pogostejši kot na Kitajskem in v Indiji, vendar pa je bila povezava med statusom krvnega tlaka parov močnejša na Kitajskem in v Indiji kot v ZDA in Angliji. Eden od razlogov je lahko kulturni. Na Kitajskem in v Indiji obstaja močno prepričanje, da je treba kot družina ostati skupaj, zato lahko pari bolj vplivajo na zdravje drug drugega, zato je njihovo zdravje verjetno bolj prepleteno,« je povedal sovoditelj študije dr. Peiyi Lu, epidemiolog na univerzi Columbia Mailman School of Public Health.

Te ugotovitve poudarjajo potencial uporabe pristopov, ki temeljijo na parih za diagnozo in obvladovanje visokega krvnega tlaka, kot je skupno sodelovanje v programih, je opozoril Li.

Wife measuring blood preasure of her husband. Senior man and woman is together at home.
Foto: standret iz iStock

Velik javnozdravstveni problem

Po statističnih podatkih Ameriškega združenja za srce iz leta 2023 je bilo leta 2020 skoraj 120.000 smrti v prvi vrsti pripisati visokemu krvnemu tlaku, od leta 2017 do 2020 pa je imelo visok krvni tlak 122,4 milijona (46,7 %) odraslih Američanov.

Študija poroča o pomembni ugotovitvi med odraslimi srednjih let in starejšimi – če ima tvoj zakonec hipertenzijo, je večja verjetnost, da boš imel hipertenzijo tudi ti.

Te ugotovitve so pomembne, ker je hipertenzija med najbolj spremenljivimi dejavniki srčno-žilnega tveganja in ostaja zelo razširjena in slabo nadzorovana na vse bolj globalni ravni. Kot poudarjajo avtorji, trenutni fokus kliničnih in javnozdravstvenih strategij za nadzor hipertenzije na ravni posameznika ni ustrezen. Avtorji menijo, da so intervencije, ki ciljajo na zakonce, lahko zato še posebej učinkovite.

»Če sledimo tej ideji, lahko spremembe življenjskega sloga, kot je večja aktivnost, zmanjšanje stresa ali uživanje bolj zdrave prehrane, zmanjšajo krvni tlak; vendar je te spremembe morda težko doseči in, kar je še pomembneje, ohraniti, če vaš zakonec ali partner (in večja družinska enota) ne delajo sprememb z vami,« je rekla Bethany Barone Gibbs, profesorica na katedri epidemiologije in biostatistike v School of Public Health at West Virginia University.

»Te ugotovitve prav tako namigujejo na širši pristop – intervencije z uporabo socioekološkega modela, ki upošteva hipertenzijo na individualni, medosebni, okoljski in politični ravni. Spremembe bodo verjetno potrebne za zmanjšanje bremena hipertenzije na javno zdravje.«

Naprava za merjenje krvnega pritiska
Foto: stevepb iz Pixabay
VIRScienceDaily
Prejšnji članekOcena filma: Spomin (liffe po 34. Liffu)
Naslednji članekZgodovina adventnih koledarjev: Ni vse v čokoladi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.