VITAMIN D – PRIVOŠČITE SI GA V PRAVIH KOLIČINAH

Vitamin D je zaradi steroidne strukture in načina delovanja hormon, iz zgodovinskih razlogov pa se uvršča med vitamine.

Obravnava se kot prohormon z različnimi aktivnimi metaboliti, ki delujejo kot hormoni.

Vitamin D, ki mu drugače rečemo tudi kalciferol (kar pomeni nesoč kalcij), ima nalogo absorpcije kalcija in fosforja v prebavilih. S tem posredno uravnava rast in mineralizira kosti in zobe. Količina vitamina D mora biti zadostna, saj v nasprotnem primeru lahko pride do napake pri razvoju kosti oz. do tako imenovanega rahitisa pri otrocih, pri odraslih osebah pa do osteomalacije.

Poznamo dve vrsti vitamina D. Vitamin D2 je kvas, ki je bil izpostavljen ultravijoličnim žarkom. Vitamin D3 najdemo v rumenjaku, ribjem olju, sardinah, lososu in tuni. Ljudje vitamin D največkrat povežejo s soncem. Tudi v tem primeru govorimo o vitaminu D3, ki nastaja v koži, če je izpostavljena sončni svetlobi. Mleko in mlečne izdelke pa lahko obogatimo z obema vrstama vitamina.

Vitamin D deluje tako, da se v jetrih pretvori v obliko, ki jo je kri sposobna prenašati po telesu. V ledvicah pa se pretvori v hormon, za katerega je značilno, da pospeši vsrkavanje kalcija v črevesju in tako omogoča normalen razvoj kosti.

Premalo vitamina D

Kadar pride do pomanjkanja vitamina D, se vsebnost kalcija in fosfata tako zniža, da to ogroža normalen razvoj in rast kosti. Kot sem že omenila, sta posledici rahitis in osteomalacija. Do pomanjkanja pride, kadar nismo dovolj izpostavljeni sončnim žarkom ali zaradi nepravilne prehrane, ki ne vsebuje dovolj omenjenega vitamina.
Pomanjkanje vitamina D med nosečnostjo vodi do osteomalacije pri materi in rahitisa pri dojenčku. Gre za pomanjkanje vitamina D v materinem mleku. Tudi starejši lahko zbolijo, ker imajo takšno teksturo kože, da se kljub izpostavljenosti sončnim žarkom ne tvori dovolj vitamina D.

Kakšne so posledice presežka vitamina D?

Če več mesecev uživamo vitamin D v desetkratnih dnevno priporočenih količinah, se v krvi koncentracija kalcija zviša. Znaki, ki kažejo na presežek vitamina D, so slab tek, slabost, bruhanje, povečana žeja, povečano odvajanje urina, visok krvni tlak, živčnost in šibkost telesa. Lahko pride do odlaganja kalcija v telesu, predvsem v ledvicah, kar lahko privede do trajne okvare. Tudi delovanje ledvic je moteno. Ravno zaradi tega beljakovine preidejo v seč in tako se v krvi zviša raven sečnine, ki jo štejemo med odpadno snov. Da bi bolnik znižal raven kalcija v telesu, mora prenehati z dodajanjem vitamina D in uživati hrano, ki vsebuje malo kalcija.

Bodite pozorni na prve znake bolezni

Pri dojenčkih se simptomi bolezni pojavljajo kot mišični krči zaradi nizke koncentracije kalcija. Pri starejših otrocih moramo biti pozorni na to, ali se začnejo pozneje plaziti in sedeti. Lobanjske kosti se počasneje zaraščajo. Hrbtenica pri otrocih od enega do štirih let je normalna, noge so lahko ukrivljene, otroci pa shodijo pozneje. Mladostniki pri hoji čutijo bolečine. Pri mladostnicah pride do sploščenja medeničnih kosti, kar kasneje oteži rojevanje. Zaradi pomanjkanja kalcija so pri starejših kosti šibkejše, zato pride do pogostejših zlomov medenice, nog in hrbtenice.

Kako ugotoviti bolezen?

Osteomalacijo in rahitis ugotovimo po zgoraj omenjenih znakih bolezni. Ugotovimo pa ju tudi z rentgenskimi slikami kosti in po nizki koncentraciji kalcija in fosfatov.

Zdravljenje bolezni

Osteomalacijo in rahitis zdravimo tako, da dva do tri tedne uživamo kar petkratne priporočene dnevne količine vitamina D.

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.