WHO: COVID-19 je razglašen za pandemijo

Coronavirus Covid-19 new variant mutation. Covid pandemic, 3d illustration
Foto: NiseriN iz iStock

Okužba z viralno boleznijo je do danes prisotna že v 114 državah po svetu. Za posledicami je do sedaj umrlo več kot 4000 ljudi. Danes je Svetovna Zdravstvena Organizacija COVID-19 razglasila za pandemijo. Kaj pa to pomeni?

Pandemija je epidemija, ki se razširi na veliko demografsko območje. Preventivni in kurativni ukrepi ostajajo enaki, kot do sedaj.

Trenutno stanje

Virus je do sedaj okužil 120 000 oseb po celem svetu. V zadnjih dveh tednih je število primerov močno naraslo in se razširilo na trikrat več držav. V prihodnjih tednih se pričakuje vrh izbruha bolezni. Coronavirus je poseben zato, ker se zelo hitro in zlahka širi in ker je relativno nevaren (sploh znotraj rizičnih skupin).

V Italiji je do sedaj boj z boleznijo izgubilo več kot 630 oseb. Trenutno stanje kaže, da je okuženih 10 000 oseb, kar Italijo uvršča na drugo mesto po prekuženosti. Sledijo ji Južna Koreja in Iran. Vsa nepotrebna potovanja in leti se močno odsvetujejo. Med zadnjimi državami, ki so zabeležile primere Coronavirusa, so Honduras, Jamaica, Panama, Mongolija in Ciper.

Pri nas je bilo do danes do 14. ure opravljenih že 2270, pozitivnih testov pa je bilo 57.

Razglas pandemije ne pomeni, da se bo svet vdal v usodo, niti da se bo kakorkoli spremenilo delovanje WHOja. Navodila ostajajo ista, trudimo se za čim boljšo preventivo.

WHO opozarja

Umivajte si roke z milom in vodo vsaj 20 sekund. Uporabljajte razkužilo, kadar umivalnik ni na voljo. Uporaba mask ni potrebna, če niste okuženi, ali ste v telesnem stiku z okuženo osebo.

Simptomi, ki se najbolj pogosto pojavljajo:

  • vročina,
  • suh kašelj,
  • utrujenost,
  • oteženo dihanje,
  • vnetje grla,
  • močan glavobol.

Ne ustvarjajmo panike, ki ne bo rešila ničesar. Situacijo sprejmimo s trezno glavo in zaščitimo najranljivejše skupine. Informacije spremljajmo na uradnih straneh pristojnih ministrstev, NIJZ in WHO. Izognimo se širjenju dezinformacij in ravnajmo po predpisanih ukrepih.

VIRWHO
Prejšnji članekNajboljše športne biografije, ki jih moraš prebrati
Naslednji članekKontroverzna avtobiografija Woodyja Allena zopet zavrnjena

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.