Za vaše zdravje bo poskrbljeno!

Veliko boste storili že z zaužitjem ogromne količine sadja in zelenjave, ki sta bogat vir vitaminov in mineralov. Nikar pa ne pozabite na sistematski pregled, ki je obvezen in nujen za vse študente – bruce.
Ko pa vam imunski sistem oslabi, so vam na voljo zdravstveni domovi za študente, ne odlašajte, obiščite jih in rešite svoje zdravje!

Zdravstveni domovi za študente RS!
Ste prehlajeni, se slabo počutite, imate zobobol, ginekološke težave? Ste zares bolni, toda od domačega zdravnika vas loči več sto in sto kilometrov. Nimate prevoza, niti denarnih sredstev za pot do doma? Ne skrbite, tu so študentski zdravstveni domovi. Ustanovljeni so bili z namenom, da bi bilo kar najbolje poskrbljeno za zdravje naših študentov.
Nahajajo se:
– Na Aškarčevi 4
– V naselju Rožna dolina ,blok VIII
– za urgentne primere pa vam je na voljo klinični center

Za več dodatnih informacij vam je na voljo tudi uradna spletna stran http://www.zdstudenti.si/, kjer lahko preverite delavnike posameznih ambulant (ginekološke, zobozdravstvene in splošne).
Ne pozabi na zdravstveno zavarovanje!

V času študija imate vsi študentje pravico do zdravstvenega zavarovanja, hkrati pa tudi možnost do dopolnilnega zavarovanja. Vsako leto, do konca 1. oktobra, morajo vaši starši svojemu delodajalcu predložiti potrdilo o vašem vpisu, s čimer zagotavljajo, da študirate oz. nadaljujete študij. Na ta način pridobite pravice iz zdravstvenega zavarovanja, hkrati pa tudi dolžnost do obveznega sistematskega pregleda. Slednjega morate obvezno opraviti v prvem in zadnjem letniku, saj se vam v nasprotnem primeru ne priznajo opravljene obveznosti na fakulteti. Med leti študija se bodo zvrstila tudi nekatera cepljenja, ki se jih prav tako morate posluževati. Po predpisanem zakonu morate vse preglede in cepljenja opraviti v študentskem zdravstvenem domu.

Zdravstveno zavarovanje
– zagotavlja zdravstveno in socialno varnost v času poškodbe, bolezni, saj pokriva večino določenih stroškov v primeru,
– ko zbolimo, se poškodujemo oz. imamo kakršno koli zdravstveno težavo
– pravice so odvisne od prijave v zavarovanje ter plačilo prispevka oz. premije
– je obveznost vsakega državljana RS

Gre za obvezno zdravstveno zavarovanje, katerega izvaja ZZZS in smo ga koristili že skoraj vsi. Po navadi v osnovnih in srednjih šolah (npr. sistematski pregledi, obiski zobozdravnika, obiski zdravnika ob raznoraznih boleznih, obisk ginekologa ipd.).

Obvezno zdravstveno zavarovanje vključuje oz. pokriva naslednje stroške:

– zdravila, izdana na recept
– zdravstveno varstvo žensk
– osnovne zobozdravstvene in zdravstvene storitve
– storitve določenih socialnih zavodov
– ambulantne oz. bolnišnične storitve, odkrivanje in zdravljenje HIV-a
– sistematske preglede
– zdravljenja
– nujno medicinsko pomoč
– za ostale storitve doplačate sami, razen če ste dodatno zavarovani

Druga oblika zavarovanja pa zadeva vse tiste, ki ste starejši od 18 let, ste zaključili šolanje ali pavzirate. Gre za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je nujno, saj v primeru poškodbe ali bolezni pokriva določene stroške zdravljenja, ki so nemalokrat tako veliki, da si jih sami nikakor ne bi mogli privoščiti. To zavarovanje je sicer prostovoljno, toda zavaruje nas do polne vrednosti, ki jo obvezno zavarovanje ne krije. Zavarovanje lahko sklenemo pri kateri koli zavarovalnici po Sloveniji.

Sistematski pregledi!

Ti pregledi so nujno pomembni tako za vaše zdravje kot tudi za študij, saj brez opravljenega sistematskega pregleda ne napredujete v višji letnik.
Velikokrat se zdravniško osebje sprašuje, kaj je tako hudega, da toliko študentov pozabi oz. namerno ne pride na sistematski pregled. Pozanimali smo se – gre za nedolžen pregled brez bolečin in trpljenja, ki pa je nujen in ga ne smete zamuditi. Če se iz tehtnega razloga zares ne morete udeležiti rednega sistematskega pregleda, potem se morate nujno dogovoriti za nadomestni termin, ki bi vam ustrezal. Pregled poteka v 1., 4. oz. 5. letniku.

Potekajo na dveh lokacijah:
– na AŠKERČEVI 4, Ljubljana (blizu filozofske in strojne fakultete)
– v ŠTUDENTSKEM NASELJU, V BLOKU VIII(Cesta 27. aprila 31, Ljubljana)

Pozor!
– na pregled pridite točno, saj so pregledi skupinski
– s seboj prinesite potrjene zdravstvene kartice, indeks in potrdilo, ki ste ga dobili na fakulteti

Zdravje je pomembno, če se tega ne zavedate, se pa še boste. Zdravo telo in zdrav um je pogojen z mnogo stvarmi. Študij,« žuriranje«, nasploh živeti polno življenje je pogojeno z dobrim zdravstvenim stanjem. Mladi se velikokrat tega ne zavedamo, toda ko enkrat zbolimo, je žal prepozno. Skrbite zase, »športajte« in se zdravo prehranjujte, pa boste na dobri poti.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.