Zakaj jokamo solze sreče? Kakšne so prednosti joka?

Kaj so solze sreče in zakaj jokamo, ko smo srečni?
Kaj so solze sreče in zakaj jokamo, ko smo srečni? Foto: Evgenia Tsvirko iz iStock

Jok je naraven odziv našega telesa na neko določeno čustvo. Pogosto ga povezujemo s čustvi kot so jeza, razočaranje ali žalost. Le redko pa ob misli na srečo, pomislimo tudi na jok. Verjetno pa je vsem poznan izraz “solze sreče”, in morda ste ga nekateri celo že doživeli.

Mnogi ljudje jočejo, ko so srečni, veseli ali navdušeni – vse to so pozitivna čustva. Torej, če tudi ti kdaj jokaš vesele solze, ko dobiš dobre novice, vedi, da nisi sam. V študiji iz leta 2018 je 68 % udeležencev poročalo, da so se zaradi veselega ali pozitivnega dogodka razjokali.

Hand chooses with happy smile face emoticon icons on Wooden Cube , good feedback rating for customer review survey
Foto: picture iz iStock

Znanost za solzami sreče

Znanstveniki in raziskovalci že dolgo poskušajo razumeti, zakaj ljudje jočejo, ko doživijo občutke veselja ali sreče. Jok, ki običajno povezujemo z občutki frustracije, jeze ali žalosti, je lahko nepričakovan ob veselem dogodku, vendar pa se to pogosto zgodi.

Skozi desetletja so se oblikovale teorije, ki pojasnjujejo, zakaj jokamo solze sreče.

Imaš potlačena čustva

Emotion emoticons used by a psychologist during a therapy session with a child with an autism spectrum disorder.
Foto: KatarzynaBialasiewicz iz iStock

Ena izmed prvih teorij, je predvidevala, da je do tega prišlo zaradi potlačenih oziroma zatrtih čustev in občutkov. To je pomenilo, da so ljudje, ki so jokali, ko so izkusili nekaj veselega, v sebi skrivali občutke žalosti, ki jih niso obravnavali in se z njimi soočili.

 

Čeprav so številni raziskovalci v preteklih letih nasprotovali tem teorijam, je to eden od prvih poskusov razumevanja, zakaj jočemo, ko smo srečni.

Jok uravnava telo

Solze vsebujejo encime, lipide, elektrolite in metabolite. Čustvene solze pa lahko vključujejo tudi druge beljakovine in hormone. Domnevajo, da sproščanje stresnih hormonov, kot sta prolaktin in lev-enkefalin, pomaga pri normalni fizični in čustveni homeostazi telesa.

Stresni hormoni nas lahko pomirijo in uravnavajo naše razpoloženje.

Sad and worried woman side portrait at home in the dark looking outside the window. Worried and lonely female alone indoor. Concept of end of relationship and unsuccessful emotion. Lady touching face
Foto: simonapilolla iz iStock

Spodbuja ranljivost in socialno povezanost

Jok v kateri koli situaciji je lahko tudi naš način, da pokažemo ranljivost kot človeška bitja. Ko jočemo, sporočamo drugim, da sočustvujejo z nami. To se zgodi, ko jočemo zaradi veselega ali žalostnega dogodka. Znanstveniki verjamejo, da je jok način vzpostavljanja socialne povezave z drugimi ljudmi.

Počutiš se nemočnega nad svojimi čustvi

Druga teorija, ki sta jo predlagala znanstvenika Miceli in Castelfranchi, nakazuje, da vse vrste joka izvirajo iz zaznanih občutkov frustracije, nemoči in predaje.

Pomaga pri obvladovanju intenzivnih čustev

Jok se zdi skoraj neizogiben, ko doživljamo močno čustvo, pa naj gre za veselje, razočaranje ali jezo. Čeprav ne dovolimo vedno, da bi naše solze prosto padale, pogosto čutimo, kdaj smo na robu joka.

Nekatere raziskave kažejo, da je to zato, ker lahko jok pomaga pri obvladovanju močnih čustev. Ko jočemo, se zdi, kot da nekatera čustva s tem odženemo. Tudi če doživljamo srečo ali veselje, so ta čustva včasih premočna in jok pomaga sprostiti ta čustva.

Prednosti joka

beauty girl cry
Foto: Chepko iz iStock

Jok iz kakršnega koli razloga ima veliko koristi za naše psihično in fizično počutje. Nekatere najpogostejših prednosti joka so:

  • Jok je sredstvo za lajšanje stresa, kar je potrjeno tudi z nekaterimi raziskavami.
  • Jok ohranja naše oči čiste. Je kot da bi si občasno dobro izprali oči od znotraj. Nekatere raziskave kažejo, da solze vsebujejo lizocim, kemikalijo, ki ima protimikrobne lastnosti.
  • Jok izboljša razpoloženje. Ne glede na to ali jočemo zaradi veselja ali bolečine, jok dokazano izboljšuje razpoloženje.
  • Jok nam lahko pomaga bolje spati, kažejo nekatere raziskave. V študiji iz leta 2016 so raziskovalci ugotovili, da so dojenčki, ki so pred spanjem jokali, bolje spali.

Vemo torej, da so solze sreče povsem normalna stvar. Ne samo, da so pogoste, ampak imajo tudi vrsto koristi za naše fizično in čustveno počutje. Torej, ko boš naslednjič zadrževal solze sreče, se ne zadržuj in pusti, da tečejo.

Junior novinar

VIRwww.verywellmind.com
Prejšnji članekOcena filma: Igre lakote: Balada o pticah pevkah in kačah
Naslednji članekZnanstveniki razvijajo zdravilo za alkoholizem
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.