Zakaj moraš nemudoma začeti uporabljati črno kumino

Črna kumina zaradi svojih izjemnih učinkov že tisočletja velja za eno najbolj zdravilnih začimbnih rastlin na našem planetu. Arabska medicina je med prvimi odkrivala njene sinergijske lastnosti. To pomeni, da ima izjemen učinek na holistično zdravljenje organizma in ni usmerjena zgolj na en del telesa. Arabski izraz zanjo v prevodu pomeni posvečena semena in že prerok Mohamed naj bi dejal, da je črna kumina zel, ki zdravi vse bolezni, le smrti ne.

V ljudskem zdravilstvu, kozmetiki in kulinariki so jo zaradi pozitivnih učinkov na telo uporabljali že v starem Egiptu ter antični Grčiji in Rimu. Premožnejši sloji so s črno kumino krepili sijaj svojih las in nohtov ter lajšali želodčne težave, zdravili glavobole, zobobole, prehlade in okužbe.

Cvet zdravilne rastline. Foto: Bodieko.com
Cvet zdravilne rastline. Foto: Bodieko.com

V zadnjih desetletjih tudi sodobna medicina odkriva zdravilne lastnosti črne kumine, ki je tako postala ena najbolj raziskovanih rastlin. Že v 90. letih so v ZDA odobrili njeno uporabo celo pri zdravljenju raka ter preprečevanju neželenih posledic kemoterapije. Rastlina izvira iz Indije, vendar je danes razširjena po vsem svetu. Najkvalitetnejšo pridelujejo v Egiptu, Iraku, Ameriki, Indiji, Pakistanu in Grčiji.

Poleg vsega zgoraj naštetega črna kumina deluje protibolečinsko, protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Uspešna je tudi v zmanjševanju astmatičnih ter epileptičnih napadov. Kupiti jo je možno v obliki semen ali hladno stiskanega olja. Uživaš jo lahko kot začimbo in jo občasno dodajaš jedem ali pa terapevtsko in jo uporabljaš vsak dan.

Olje črne kumine je priporočljivo za nego las in lasišča ter suhe in razdražene kože, saj izboljša njeno strukturo. Ker pa smo danes priča pravi poplavi (nepristnih) proizvodov te vrste, je zelo pomembno, da se pred nakupom prepričaš o njegovem ekološkem poreklu.

Prejšnji članekDomotožje “Tadžikistanske koze”
Naslednji članekHitro in enostavno po Ljubljani z Avant2Go

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.