Zakaj sploh potrebujem dopolnilno zavarovanje?

V Sloveniji zdravstveno zavarovanje sestavljata dva dela, in sicer obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vsi državljani smo vključeni v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar ta ne krije polne vrednosti zdravstvenih storitev v celoti. To pomeni, da je zdravstvene storitve potrebno doplačevati. Tem doplačilom, ki lahko znašajo od 5 pa vse do 90 odstotkov cene zdravstvene storitve, zdravila ali pripomočka, se lahko izognemo tako, da sklenemo prostovoljno dodatno zdravstveno zavarovanje.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje si v večini primerov plačujemo sami. Zavezanci za to vrsto zavarovanja postanemo, ko se redno zaposlimo ali samozaposlimo oziroma konec šolskega leta, v katerem dopolnimo 26 let.

Večina prebivalstva dejansko ne ve, da se ne splača ne plačevati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj bo zagotovo prišel čas, ko ga bodo potrebovali, takrat pa bodo morali plačevati mnogo višjo premijo. Če ponazorimo na primeru, 2 leti si plačeval dopolnilno zdravstveno zavarovanje, 3 leta ne, pa spet 2 leti da, zadnja leta pa zopet 3 leta ne. Zavezanec za plačevanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja si postal pred 10 leti, prej si bil študent in imel to zavarovanje urejeno. Če tega zavarovanja ne bi plačeval 10 let, bi imel premijo pri eni od zavarovalnic 44,98 evrov, če bi pa zavarovanje plačeval ves čas, bi tvoja premija znašala 34,60 evrov. V tem primeru bi tvoja premija znašala nekje med 34,60 in 44,98 evrov.

Zobozdravnica in fant
Zdravstvene storitve lahko stanejo ogromno denarja.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ti vsekakor pride prav, čeprav misliš, da ga ne potrebuješ. Si predstavljaš, da nenadoma zboliš in nimaš urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja? Verjetno že sam veš, da bi bil račun za bolnišnično zdravljenje ogromen. Lahko pa samo pogledaš račun zobozdravnika, ko ga boš naslednjič obiskal.

Prejšnji članek7 razlogov, zakaj reči Erasmusu »ja!«
Naslednji članekŠtudentski priročnik: Katero vrsto kontracepcije naj izberem?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.