Zaključeno je zbiranje prijav “Za ženske v znanosti” 2018

Zaključeno je zbiranje prijav v 12. razpisu nacionalnega programa L’Oréal-UNESCO “Za ženske v znanosti” 2018

Na razpis za štipendijo programa “Za ženske v znanosti” 2018 so se odzvale kandidatke naravoslovnih smeri, ki so v vlogi za pridobitev štipendije morale predstaviti svojo doktorsko raziskavo in njeno praktično vrednost. Prispele prijave bodočih slovenskih doktoric znanosti so večinoma s področja kemije in biotehnologije, nekaj prispelih prijav pa je tudi s področja farmacije, biomedicine in medicine.

Tričlanska strokovna ocenjevalna skupina in sedemčlanski nacionalni odbor, ki ga vodi prof. dr. Alenka Malej, morska biologinja, redna profesorica ter dolgoletna vodja Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo in direktorica International Ocean Institute Operational Center Slovenija bosta prispele vloge za štipendije ocenjevala glede na tri kriterije: preteklo delo in objave, relevantnost doktorske naloge in relevantnost projekta, ki ga bo kandidatka realizirala v prihajajočem letu. Končno odločitev o treh izbranih štipendistkah bo odbor sprejel v januarju prihodnje leto, izbrane štipendistke pa bodo štipendije prejele na slovesni podelitvi »Za ženske v znanosti« 8. marca 2018. 

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« je v Slovenijo vstopil leta 2006, doslej pa sta partnerja programa podelila že 31 štipendij za znanstveno odličnost. Program si poleg podeljevanja finančne spodbude mladim raziskovalkam prizadeva tudi spodbujati samo razpravo o položaju žensk v znanosti. Tako kot v svetu, tudi v Sloveniji položaj žensk in moških v znanosti še ni enakopraven. Po podatkih Statističnega inštituta UNESCO število doktorantk z leti postopoma narašča, prejšnje leto je doktoriralo 53 odstotkov žensk. Odstotki pa žal na nadaljnji karierni poti nekoliko upadajo, saj v raziskovalnih vodah ostane le 36,1 odstotka žensk, na vodilnih položajih pa ostaja le 20 odstotkov žensk.

Partnerja L‘ORÉAL in UNESCO pa bosta znanstveno odličnost nagrajevala tudi preko mednarodnega programa International Rising Talents (Mednarodni vzhajajoči talenti), v katerega bo, na podlagi predloga nacionalnega ocenjevalnega odbora, vključena po ena štipendistka iz vsake države, ki je prejela nacionalno štipendijo »Za ženske v znanosti«.

Z mednarodnimi in nacionalnimi programi L’ORÉAL-UNESCO nudita celovito podporo ženskam v znanosti po vsem svetu – tako uglednim znanstvenicam, ki s svojim delom že spreminjajo svet na bolje, kot tudi mlajšim, ki se morajo šele spoprijeti z vsemi izzivi, ki jih prinaša jutri.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.